Roadtrip Schotland: Finnich Glen – The Devil’s Pulpit
Niet zo ver weg van Loch Lomond en ten zuiden van Drymen heeft de rivier Carnock Burn in de loop der eeuwen een steile kloof uitgesleten in het rode zandsteen: Finnich Glen. De felgroene mossen en andere vegetatie zorgen samen met het rode water voor een mystieke, duistere sfeer. Een rotsformatie in het diepste punt van de kloof lijkt op een preekstoel van waarop volgens legendes de duivel himself toespraken zou hebben gehouden en heksen executies zouden uitgevoerd hebben. Een sinistere plek dus maar zo mooi. Vanaf de parkeerplaats langs de weg heb je amper een uurtje nodig om de hele kloof te bekijken.
Kort uitstapje op weg naar Glencoe
Na een heerlijk nachtje slapen in de Shandon Farmhouse B&B is het de bedoeling dat we vanuit Drymen richting Glencoe gaan rijden. Maar ik had eerder al leuke dingen gelezen over een bijzonder plekje amper zes kilometer noordwaarts, de Devil’s Pulpit. Het is een beetje omrijden, maar dat heb ik er voor over.
Ik parkeer mijn wagen op een kleine parking ter hoogte van het kruispunt B834 en A809. Het is nog redelijk vroeg en er is nog plaats genoeg. Als je hier in het hoogseizoen belandt, dan kan het helaas anders uitdraaien. Het is namelijk niet eenvoudig om hier in de buurt een alternatieve parkeerplek te vinden langs de smalle wegen. Dubbele gele lijnen duiden op een parkeerverbod en hier staan hoge boetes op. Tijdens de coronaperiode trok deze plek zoveel wandelaars aan dat de veiligheid in gevaar kwam omdat ze hun wagens overal langs de smalle wegen parkeerden. De plaatselijke overheid besloot daarop om het wandelpad tijdelijk te sluiten en strenge parkeerverboden in te voeren.
Finnich Glen
Om het startpunt van de wandeling te vinden moet je vanaf de parking de A809 ongeveer 350 meter noordwaarts volgen tot je aan een bruggetje over de Carnock Burn komt. Vlak na het bruggetje ligt aan je linkerzijde een oude stenen muur. Aan het einde van die muur vertrekt het wandelpad links de bossen in.
Je ben dan aan de zuidzijde van de Finnich Glen, de kloof die naar de Devil’s Pulpit leidt.
Finnich Glen is een 21 meter diepe kloof die uitgesleten werd door de rivier Carnock Burn. De opvallende rode zandsteenwanden en de felgroene vegetatie eromheen zorgen ervoor dat hier een mystieke sfeer hangt.
Het zal dan ook niet als een verrassing overkomen dat deze locatie gebruikt werd als filmlocatie voor ondermeer de populaire serie ‘Outlander‘ en films als ‘Outlaw King’ (over Robert the Bruce), King Arthur: Legend of the Sword.
In Outlander was dit in 2014 het decor voor de fictieve St Ninian’s Spring of Liar’s Spring. Sindsdien is er een heuse explosie in het toerisme ontstaan, met meer dan 70.000 bezoekers per jaar.
The Devil’s Culpit
In de kloof bevindt zich een rotsformatie die de Devil’s Pulpit (preekstoel van de duivel) genoemd wordt en waar het water een duidelijk rode kleur heeft door de rode zandsteen en de vele mineralen.
Volgens de legendes zou de duivel zelf hier toespraken hebben gehouden voor zijn volgelingen en werden hier executies uitgevoerd door heksen.
Het is een donkere en sinistere plek maar tegelijk ook mooi en idyllisch. Ik ben gelukkig niet bekropen geweest door duistere gevoelens of een duivelse
Afdalen naar deze ‘put’ doe je via de duivelstrappen, ook wel eens ‘Jacob’s Ladder’ genoemd. De trap werd ergens in 1860 aangelegd en wordt niet echt onderhouden. De steile trappen zijn vaak verraderlijk glad door groene algen en mossen en vereisen wel wat behendigheid en tredzekerheid. Mijn wandelstokken waren hier een goede hulp. Hier en daar hangen ook koorden voor extra houvast.
Omdat de kloof bijna geen zonlicht ziet is het hier zelfs op warme zomerdagen erg koel en bijna altijd nat. Uitkijken is de boodschap want als je hier uitglijdt of je balans verliest dan weet je niet waar je uitkomt.
Bouwplannen bezoekerscentrum, wandelnetwerk en parking ?
Met de explosieve toename van het aantal bezoekers steeg ook het risico op gevaar en overlast. Heel wat achteloze bestuurders parkeerden hun wagen gewoon op de smalle wegen. Voetgangers begonnen kris kras over te steken met alle gevolgen van dien. Langs de paden werd veel afval achtergelaten.
De smalle en gladde trappen vormen ook een bijkomend gevaar op uitglijden waardoor er regelmatig reddingsacties moesten ondernomen worden om gekwetste wandelaars af te voeren. Velen onder hen droegen zelfs geen aangepast schoeisel.
Met meer dan 70.000 bezoekers per jaar begonnen ook de paden en de trappen af te brokkelen.
De lokale overheid is aan een plan beginnen werken om deze problemen structureel aan te pakken en had hier een bedrag van 2 miljoen Pond voor over.
Het architectenbureau Bell Ingram Design maakte intussen al haar ambitieuze plannen bekend. Deze bevatten ondermeer:
– een parking voor 150 auto’s
– een netwerk van aangelegde houten paden, bruggetjes en uitkijkplatformen rondom de kloof (om verdere erosie door toeristen te vermijden)
– een bezoekerscentrum met restaurant
De plannen werden aanvankelijk goedgekeurd en de werken zouden in de zomer van 2021 starten.
Maar iets later kwam er een kink in de kabel toen andere ambtenaren begonnen te adviseren om de face-lift af te wijzen omdat de voorgestelde plannen aanzienlijke en onherroepelijke impact zouden hebben op de unieke natuurlijke omgeving van Finnich Glen. De constructie van dergelijk wandelnetwerk zou onvermijdelijk ook gepaard gaan met het kappen van bomen met schade aan de wortelstructuren in de delicate bodem en ook aan de dieren die hier hun biotoop vinden.
Intussen zijn we een paar jaar verder en lijkt de situatie nog steeds ‘on hold’ te staan. Persoonlijk ben ik geen voorstander van dergelijke ontwikkelingen ter bevordering van het ‘massatoerisme’. Daar is dit kleine stukje natuur veel te delicaat voor.
Afwachten dus wat de toekomst brengt.
Routegegevens bekijken / downloaden
Hoogtepunten van deze roadtrip
Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…
- Inleiding en tips
- Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
- Edinburgh in het kort
- Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
- Wandeling: Ben A’an & Loch Katrine loop (6,6 km)
- Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
- Wandeling naar Lost Valley (5,2 km)
- Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
- Isle of Skye in drie dagen
- Isle of Skye: The Quiraing (8,7 km)
- Isle of Skye: Old Man of Storr (5 km)
- Isle of Skye: Hinnisdale River Trail + Hugh’s Castle (5 km)
- Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
- Speyside: 2 distilleerderijen in de kijker
- Traject 6: Speyside – Crieff (308 km)
- Traject 7: Crieff – Innerleithen (156 km)
- Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
- Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)