Het schiereiland Dingle, 12 mooie plekjes in een inspirerend Iers paradijs
Een afzonderlijk artikel over het schiereiland Dingle op efkesweg.be, dat heeft waarschijnlijk een reden… En of het een reden heeft! Ierser dan Dingle kan het niet meer worden. Dit heerlijke schiereiland schiet zo’n 50 km westwaarts de oceaan in tot je via de fameuze Slea Head Drive (R559) het meest westelijke puntje van Ierland bereikt : Dunmore Head.
Hier vindt iedereen wel iets naar zijn gading, gaande van heerlijke zandstranden met goede surf-locaties tot ruige bergen, zuivere lucht, filmlocaties, historisch erfgoed, kleurrijke, karakteristieke dorpjes met oergezellige pubs, traditionele Ierse livemuziek, whiskey, verse vis, een oneindig aanbod aan fotogenieke landschappen en … een eigen springlevende dolfijn genaamd ‘Fungie’.
Geen Wild Atlantic Way zonder Dingle
Het plaatsje Killorglin luidt voor ons het einde in van de Ring of Kerry. 10 km verderop in Castlemain verlaten we de N70 en draaien links de R561 op richting Dingle. We vergapen ons temidden van glooiende heuvels en groene weilanden aan de prachtige uitzichten op Dingle Bay waarvan de oever quasi evenwijdig loopt met de R561.
Wil je het schiereiland met zijn unieke flora en fauna in zijn volle glorie leren kennen dan is een huurwagen onontbeerlijk. De kronkelige, ruige wegen zorgen er voor dat je hier nooit in slaap valt 🙂
Links de immer fantastische kustlijn, rechts de mooie groene landschappen en verder landinwaarts de ruggengraat van het eiland, de bergketen met Mount Brandon (952 m) als hoogste top.
Onze eerste stopplaats is Inch Beach, een bijna 5 km lang zandstrand met het Blue Flag label (ecovriendelijk). Bovendien is dit een populaire plek om te leren surfen.
Een verborgen juweeltje (hidden gem)
Minard Castle
Dankzij de offline functie van Google maps kan je – als je ver genoeg inzoomt – de minder bekende plekjes op de route tevoorschijn toveren. Zo ontdekten we puur bij toeval Minard Castle, een torenruïne die dateert uit de helft van de 16e eeuw. De weg ernaartoe is zeer smal en vereist hier en daar wat stuurkunsten, zeker als je met een tegenligger te maken krijgt, maar de Ieren zijn gelukkig heel tolerante en geduldige mensen. Anderzijds is het hier puur genieten van de stilte om je heen want toeristen kom je amper tegen.
Het gebouw kijkt uit op een lieftallige baai waarvan de oever gevuld is met grote afgeronde rotsblokken hier gedumpt door zware zeestormen.
De ruine van het kasteel heeft niet veel om handen, maar de prachtige locatie maakt dit uitstapje meer dan de moeite waard.
Dingle town
We besluiten in één ruk door te trekken naar onze B&B ‘The Lighthouse’ zodat er nog wat daglicht overblijft om het levendige stadje te ontdekken. We hebben er alvast goed aan gedaan om hier twee nachten te boeken.
Het ganse schiereiland ligt in een zogeheten ‘Gaeltacht’-gebied. Dit is een gebied waar het Iers (Gaelic) de hoofdtaal is en waar de plaatsnamen enkel in deze taal vermeld worden en dus niet in het Engels zoals elders in Ierland.
Dingle town is een bijzonder kleurrijk stadje waar het zeer gezellig vertoeven is. Het tempo verloopt er traag en ontspannen. Rond de charmante vissershaven vind je een aantal oertraditionele Ierse kroegen, restaurants en winkeltjes. Sommige winkeltjes combineren hun ruimte met een pub zoals het legendarische Dick Macks in Green Street.
Wat valt er te beleven op het schiereiland Dingle?
Er is al veel info te rapen op het web. Maar de beste info krijg je van de Ieren zelf. In onze Lighthouse B&B krijgen we van onze enthousiaste gastheer Denis een hele stapel informatie over de bezienswaardigheden op het schiereiland, inclusief een routekaart waarop hij enkele interessante locaties markeert die zich voornamelijk bevinden op en in de buurt van de Slea Head Drive.
De Slea Head Scenic Drive
… is een lusvormige, scenische route op de westelijke punt van schiereiland Dingle. De route vertrekt en eindigt in Dingle town en is ongeveer 40 km lang. Velen zullen het met me eens zijn dat het één van de spectaculairste routes is die Ierland rijk is. Niet alleen omwille van de fenomenale natuurpracht, maar ook omdat de regio één van de grootste concentraties aan cultureel erfgoed bezit, waaronder eeuwenoude monumenten en forten, megalithische tombes, historische beehive (bijenkorf) hutten en mysterieuze pelgrimspaden.
Wil je de route rustig verkennen, trek er dan gerust een volle dag voor uit. Hieronder vind je een opsomming van de interessantste locaties.
Rahinnane Castle
Dit idyllische plekje vonden we eerder per toeval toen we even afweken van de Slea Head Drive richting binnenland. Het is een 15e eeuwse ruïne van een kasteel dat ooit bewoond werd door de Knight of Kerry en werd gebouwd bovenop de overblijfselen van een ringfort daterend ergens tussen 300 en 1000 voor Christus.
Het kasteel werd aangevallen en vernield tijdens de Cromwell revolutie. Een kort bezoekje is de moeite waard als je toch in de buurt bent.
Dunbeg Fort en bijenkorfhutten
Op zich lijkt deze prehistorische site niet veel bijzonders. De locatie daarentegen is ronduit adembenemend omdat ze gebouwd werd op een steile klif met een fantastisch uitzicht op de oceaan. Grote delen zijn in de loop der jaren al in de oceaan verdwenen door zware erosie van de kliffen.
De stenen constructies die resteren dateren vermoedelijk uit 500 voor Christus. Het geeft wel een vreemd gevoel in de buik als je hier rond dwaalt.
Er moet 3 euro entreegeld betaald worden. Dit is inclusief een audiovisuele reportage van een tiental minuten.
Als je de hoofdweg verder volgt kom je nog meer kleinere sites tegen met Beehive (bijenkorf)hutten.
Slea Head
Slea Head ligt aan de meest zuidwestelijke punt van schiereiland Dingle en biedt een adembenemend uitzicht bij een felle zeebries. Rechts van de weg staat een sculptuur van de gekruisigde Jezus die naar de oceaan kijkt. Er zijn meerdere kleine stopplaatsen voorzien langs de weg waar je uitzicht krijgt op de Blasket Islands en Dunmore Head.
Coumeenoole Beach : Ryan’s Daughter en Far and Away filmlocaties
Op weg naar het meest westelijke punt (Dunmore Head) passeren we een legendarisch strand. Voor de fans van oude films is dit een must-see ! Op en rond Coumeenoole Beach werd immers in 1970 de klassieker ‘Ryan’s Daughter‘ gefilmd. In 1991 volgde nog zo’n knaller, ‘Far and Away’ met Tom Cruise en Nicole Kidman.
We parkeren onze wagen op een ruime parking langs de weg en wandelen langs het pad naar beneden tot op het strand. Naar mijn gevoel is dit één van de heerlijkste stranden in Ierland dankzij het fijne zand, de mooie branding en de machtige rotsen en kliffen errond.
Met een beetje geluk kan je achter de rotsformaties nog delen van een scheepswrak zien liggen. Het gaat om het Spaanse containerschip MV Ranga dat hier in maart 1982 tijdens een storm verging.
Reask Monastic Settlement
Er is weinig geweten over de geschiedenis van deze vroegchristelijke site (vermoedelijk 4e eeuw) en helaas resteert er niet veel meer van de oude constructie. Tijdens opgravingen in de jaren ’70 werden er 42 graven gevonden. De cirkelvormige restanten in de uithoeken van de site waren vroeger beehive hutten waar de monniken verbleven. Er staat een mooi gedecoreerde kruispilaar in La Tène stijl (periode uit de IJzertijd).
Gallarus Oratorium
Dit is een vroegchristelijke kapel uit de 8e eeuw, ook wel bekend als de ‘Kerk van de plaats van de buitenlanders’. Specialisten discussiëren nog steeds over de juiste leeftijd van het gebouw. Het bestaat uit zandsteenblokken die droog, maar vakkundig, op elkaar gestapeld werden. Er is enkel een deuropening en een klein raampje dat naar het oosten gericht is. Het is één van Ierland’s best bewaarde oude kerken.
In het bescheiden bezoekerscentrum kan je een film bekijken over de geschiedenis van schiereiland Dingle (ca. 15 min).
Gratis toegang.
Dingle Distillery
Op het schiereiland Dingle gaat het natuurlijk niet enkel over natuur en geschiedenis. Ze hebben er ook een heuse whiskey distilleerderij en ze ontvangen er maar al te graag bezoekers. Dagelijks kan je je inschrijven voor een geleide rondleiding en voor de liefhebbers is dit een zeer interessant bezoek.
Met een output van twee vaten per dag is dit duidelijk een kleinschalig project. Vermits het pas geopend is in 2012 moet je hier alvast geen whiskey verwachten die jarenlang heeft kunnen rijpen. Het is een jonge spirit met een eigenwijs Dingle karakter :
– Neus : jenever-achtig, groen fruit, vanille, kardemom.
– Palet : lichte body, halfzoet, scherp. Het valt duidelijk op dat het een jonge whiskey betreft. Voor mij scoort het product 6/10.
Men distilleert er niet alleen whiskey, maar ook Gin en Wodka.
Een geleide tour kost 15€ per persoon. Het aantal plaatsen is beperkt. Hierdoor is tijdig reserveren de boodschap.
De zeer interessante rondleiding, met een vleugje Ierse humor erbij, duurt een dik uur, inclusief een tasting die je laat proeven uit hun verschillende producten.
Adres : Farranredmond, Dingle, Co. Kerry, Ierland
http://www.dingledistillery.ie/
Fungie, de Dingle dolfijn
Al sinds 1983 zwemt er in de baai van Dingle een dolfijn rond die van mensen schijnt te houden. Hij kreeg de naam ‘Fungie’ en werd al snel zo geliefd bij de inwoners dat hij een eigen standbeeld kreeg. Fungie houdt zich zo vaak op in de vissershaven dat men besloot er een ‘toeristische attractie’ van te maken in de vorm van boottrips.
Bijgevolg ontstonden er enkele bedrijven in de buurt van de haven waar je zo’n boat tour kunt boeken en men is er zo zeker van je Fungie zult zien dat je zelfs je centen terugbetaald krijgt als hij zich eens niet laat zien.
Een toeristische goudmijn
Een ticket kost 16 euro (8 euro voor kinderen -12 jaar). Je stapt met een aantal andere bezoekers op de boot die je gedurende één uur meeneemt in de baai. Het valt me bovendien op dat er in de buurt van de toeristenboten ook een sloep ronddobbert met daarin twee personen die blijkbaar de aandacht van de dolfijn proberen te trekken, ondermeer door op het water te klappen. En … dat truukje schijnt te werken want na vijftien minuten rondjes varen laat hij zich opeens zien. Je moet trouwens niet veel moeite doen om te weten aan welke kant van de boot hij opduikt want dat hoor je meteen aan het OOH en AAH geroep van de toeristen. De boot helt over naar de kant waar de dolfijn gespot werd als iedereen zich in één keer naar dezelfde kant verplaatst.
De kans dat Fungie zich binnen het bereik van je camera vertoont is best wel realistisch. Tenslotte verandert de boot voortdurend van richting in een poging om het dier te blijven volgen.
Dat deze vriendelijke dolfijn flink wat geld in de kassa oplevert is duidelijk. De ene na de andere boot vaart uit, dag in dag uit. 16 euro per persoon, reken maar uit…
Fungie is echter al een flinke dertiger geworden waardoor je je kan beginnen afvragen wat men gaat doen als hij komt te overlijden. Zo’n tamme dolfijn vervang je immers niet van vandaag op morgen.
Brandon Creek
Brandon Creek is een zeer geïsoleerde inham aan de noordzijde van schiereiland Dingle, langs waar volgens de legendes Saint Brendan met 14 monniken de overtocht maakte naar Noord-Amerika rond 500 na Christus. De lokale bevolking gelooft dat hij nog voor Columbus Amerika zou ontdekt hebben.
Mount Brandon
Dit is met zijn 953 m de hoogste piek op het schiereiland Dingle en voor de meer ervaren hikers een absolute topper.
Tot mijn grote spijt hadden we onvoldoende tijd over om deze trektocht in te plannen maar deze staat zonder de minste twijfel op het programma van zodra ik opnieuw voet op Ierse grond zet.
Er zijn drie hiking routes waaruit je – afhankelijk van je conditie – kan kiezen.
1. Vertrek vanaf Ballybrack car park.
Dit is de minst vermoeiende route en neemt 3 tot 4 uur in beslag.
2. Vertrek vanaf de parking in de buurt van de Faha grotto.
Scenische, maar ook zwaardere route waarvoor je 4 tot 5 uur nodig hebt.
3. Brandon Range Walk (15 km).
Beschik je over voldoende fysiek en doorzettingsvermogen dan kies je voor één van de meest fascinerende hiking routes in Ierland. Je bereikt de belangrijkste pieken van de Brandon range : Gearhane Mountain, Brandon Peak and Mount Brandon. Reken 6 tot 7 uur voor de trip.
Brandon Point
Onze laatste dag op Dingle is aangebroken. Vanuit onze B&B rijden we via de Conor Pass meteen door naar Brandon Point voor een korte wandeling. Het is een geliefde plek voor vogelspotters en met een beetje geluk zie je zelfs dolfijnen en walvissen passeren.
Als je toch langs Brandon Point passeert, vergeet dan zeker niet langs te gaan in O’Shea’s Bar waar het zeer gezellig vertoeven is. Heerlijke Guinness en bar food.
Heerlijk overnachten in The Lighthouse B&B
Na het lezen van talloze positieve reviews over dit plekje besloten we om ruim op voorhand te boeken. Contact via e-mail en telefoon verliep snel en vlekkeloos.
We werden enthousiast ontvangen door gastheer Denis die een spraakwaterval bleek te zijn. Temeer als het over zijn thuishaven Dingle Peninsula ging. Hij gaf ons een pak nuttige info over de dingen die we tijdens ons korte tweedaagse verblijf zeker niet mochten vergeten. Kamers zijn licht en uitstekend onderhouden. Mary en Denis zorgen ‘s morgens voor een heerlijk en uitgebreid ontbijt.
De B&B ligt aan een hoofdweg, niet ver van Dingle Distillery en biedt een prachtig uitzicht op Dingle Bay. Vanuit de B&B wandel je in tien minuten naar het pittoreske centrum van Dingle town.
Website
Geweldig…..na het lezen van dit verslag…..kijk ik nog meer uit naar onze zwerftocht door Ierland, waar we eind april aan gaan beginnen.
Mijn vraag is….is deze route met een camper te doen?
Groetjes Merita
Dag Merita, bedankt voor je mooie reactie. De Wild Atlantic Way is zeker haalbaar met een camper. Moet een geweldige ervaring zijn zelfs. Ik weet niet hoe groot jullie voertuig is maar in veel gevallen kies je best dezelfde rijrichting als de toerbussen. Op de Ring of Kerry is dit tegen de klok in. Op de Slea Head Drive op Dingle Peninsula rijden bussen dan weer met de klok mee. Bereid je best goed voor want de wegen in Ierland zijn héél erg smal. Als je de bussen tegemoet rijdt dan kan je met een camper vaak in de problemen komen en kunnen er enge situaties ontstaan.
Dit is echter geen reden om te panikeren want de Ieren zijn heel geduldige en vriendelijke mensen ?
Op de meeste wegen heb je regelmatig uitwijkpunten waar kruisen gemakkelijker kan. Hou vooral goed de verkeerstekens in de gaten want sommige wegen zijn verboden voor grotere voertuigen.
Met Google Streetview kan je een goed beeld krijgen van wat je te wachten staat. Het kan je goed vooruit helpen om te bepalen welke routes je wel of niet kunt doen. Van zodra je een hoofdweg verlaat kom je met een camper gegarandeerd ‘tricky’ situaties tegen.
Hier is alvast nog een goed verslag van een Nederlands koppel die Ierland met een camper deden. Het lijkt me leuk om hen te contacteren hierover:
https://www.slakopreis.nl/search/label/Ierland2017
https://www.slakopreis.nl/search/label/Ierland
Geniet van jullie reis. Eind april is het er niet zo druk als in de zomer. Wij kwamen op sommige routes amper verkeer tegen ?
Hallo Dirk, bedankt voor je reactie.
Ik ben 6 jaar geleden 10 dagen in Ierland geweest en helemaal verliefd geworden op dit prachtige land.
Toen the ring of Kerry gedaan met n minibus gedaan (georganiseerd) dus ik weet dat het soms passen en meten is.
Daarom denk ik dat we daar misschien beter n auto kunnen huren voor een dag….onze camper is ruim 7 m lang.
Bedankt voor de tip van de site van slakopreis, maar….die had ik al gevonden en gelezen
Ik ben al maanden bezig met de route plannen en het moeilijkste is….beslissen wat we niet kunnen gaan bekijken, omdat we ‘maar’ ruim 3 weken hebben….ik zou in Ierland wel 3 maanden vol krijgen
Gaan we gewoon nog een keer terug.
Inderdaad, terugkeren is de boodschap en niet te veel kilometers vreten in één keer. Zo mis je te veel van die verborgen juweeltjes die Ierland rijk is. Ik ga me de volgende keer focussen op een beperkt gebied met meer trektochten te voet.
Eens een autootje huren kan zeker geen kwaad want dan heb je de mogelijkheid om de superkleine weggetjes te ontdekken die je nog intenser het land laten beleven.
Bedankt Dirk,
Wij vertrekken in mei en blijven 1 maand in Ierland , dit maal niet Noord – Ierland , het Oosten en Dublin.
We huren een huis voor 1 week in Connemara.
Heb je nog tips voor speciale pubs?
Bedankt alvast,
Veerle
Hoi Veerle, een maand in Ierland lijkt me fantastisch! Dat biedt jullie heel wat tijd om de regio veel diepgaander te bezoeken.
Wij hebben Connemara door tijdsgebrek (nog) niet kunnen bezoeken.
In elk geval kan ik je over de pubs wel vertellen dat ze allemaal hun eigen specifiek karakter hebben, maar naar gezelligheid en sfeer toe scoren ze bij mij allemaal best wel hoog. Tijdens onze roadtrip stopten we elke middag bij een andere pub voor een lekkere hap. Gewoon op goed geluk. Het waren stuk voor stuk mooie ervaringen. Veel pubs hebben een haardvuur wat de sfeer nog wat intiemer maakt.
‘s Avonds komt er op veel plaatsen live muziek bij en loopt de zaak dikwijls vol. In de meer bekende pubs reserveer je best goed vooraf een plekje.
‘Speciale pubs’… ik heb toffe herinneringen aan The Moorings & Bridge Bar in Portmagee.
Maar dè place to be voor gezellige kroegen is natuurlijk Dingle.
Daar heb je The Dingle Pub met heerlijke wraps, John Benny’s, Dick Mack’s, en vele andere om te ontdekken.
In Ballybunion kan ik je McMunn’s Bar stevig aanbevelen, vlak aan de oceaan.
Geniet er van !