Isle of Skye: The Quiraing wandeling
The Quiraing, gelegen op het noordelijke schiereiland Trotternish van Isle of Skye, is één van de meest spectaculaire en iconische landschappen van Schotland. Een van de beste manieren om The Quiraing te ervaren is via een rondwandeling van ongeveer 8 kilometer. Deze wandeling voert je langs een smal pad dat over de steile kliffen slingert, met een adembenemend uitzicht over de rotsformaties zoals “The Needle”, “The Table” en “The Prison”.
The Quiraing: wat is het het?
Ontstaan uit eeuwenoude aardverschuivingen bieden deze onwerkelijke rotsformaties een surrealistisch decor van scherpe pieken, diepe valleien, en bizarre rotsstructuren. Het is een gebied dat eruitziet alsof het rechtstreeks uit een fantasyverhaal komt, en trekt wandelaars, fotografen en natuurliefhebbers van over de hele wereld aan. Het hoogste punt situeert zich op 543 m boven de zeespiegel. Je krijgt er adembenemende uitzichten voorgeschoteld op het grillige landschap, de Atlantische Oceaan, de eilanden Raasay en Rona en het vasteland van Schotland.
The Quiraing werd gevormd door een combinatie van vulkanische activiteit en glaciale erosie die miljoenen jaren geleden plaatsvond. Tijdens het Mesozoïcum en Paleogeen, was Skye bedekt met actieve vulkanen. De uitbarstingen creëerden dikke lagen basalt, die uiteindelijk werden bedekt met sedimentaire gesteenten zoals zandsteen en leisteen. Door de druk van de gletsjers die over het eiland bewogen tijdens de laatste ijstijd, begon het gesteente te verschuiven. Deze aardverschuivingen behoren tot de grootste van zijn soort in het Verenigd Koninkrijk.
Het bijzondere aan The Quiraing is dat het een actieve aardverschuiving is, wat betekent dat het landschap nog steeds in beweging is. Het gebied schuift langzaam naar de zee, waardoor diepe kloven, scherpe rotsformaties en grillige pieken zijn ontstaan. Als gevolg hiervan moet de weg die doorheen het gebied loopt regelmatig hersteld worden.
Hoe geraak je er?
Vanuit Portree rijd je ongeveer 30 minuten naar het noorden via de A855. Deze weg leidt je doorheen de schilderachtige Trotternish Peninsula.
Je passeert het dorp Staffin, waarna je de borden naar The Quiraing volgt. Kort na Staffin, zie je een afslag naar links die je naar de Quiraing Pass leidt.
Aangezien wij verbleven in Glenhinnisdal, volgden wij de A87 noordwaarts via Uig om 25 minuten later de parking te bereiken.
De Quiraing Car Park bevindt zich bij de top van de Quiraing Pass. Deze parkeerplaats kan snel vol raken, vooral in de zomermaanden, dus probeer vroeg op de dag te komen om een plekje te bemachtigen. Als de parkeerplaats vol is, kan het lastig zijn om je auto elders veilig te parkeren vanwege de smalle wegen.
Het is een betaalparking. Betalen kan met cash, kaart of smartphone (£3 voor 3 uur of £5 voor 6 uur).
Verloop van de wandeling
Het pad vertrekt vanaf de parking noordwaarts en al na vijf minuten wordt duidelijk dat het geen romantische parkwandeling wordt. We worden meteen geconfronteerd met steile hellingen tot wel 30%. Het pad zelf ligt er niet overal goed begaanbaar bij en dat is een understatement. Er zijn modderige en gladde stukken bij en ik heb soms moeite om me rechtop te houden. Ben ik even blij dat ik mijn wandelstokken niet achtergelaten heb. Hier en daar moeten we erg zompige tot moerassige stukken grasland trotseren waar het pad niet overal zichtbaar blijkt te zijn. Ik moet me af en toe vastklampen aan de route op mijn GPS toestel om niet te ver af te wijken.
Maar telkens ik even stilsta en rond me kijk valt mijn mond open van verbazing. Het landschap in de vroege ochtendzon is op zijn minst spectaculair te noemen.
Het eerste landschapskenmerk dat ik meteen herken tussen de kudde schapen door is ‘The Prison’, een eigenaardige rotsformatie in de verte. Vanuit de juiste richting bekeken lijkt het wel op de versterkte muren van een oude gevangenis.
Ongeveer drie kwartier later zijn we goed op weg om het hoogste punt van The Quiraing te bereiken. We zien een stuk van The Table opduiken en krijgen een prachtig uitzicht op de oceaan en het Schotse vasteland in de verte. Enkele minuten later staan we pal op de hoogtelijn die de 500m aangeeft.
Ongeveer één kilometer verderop splitst het pad. De officiële Quiraing Loop draait hier scherp rechtsaf terug. We beslissen een kleine uitbreiding van 700 meter toe te voegen en volgen het pad verder rechtdoor tot Sròn Vourlinn (355 m), een sierlijk gevormde piek op een soort schuin oplopend plateau. De vergezichten vanaf Sròn Vourlinn zijn fenomenaal. We bevinden ons hier op het meest noordelijke punt van de Trotternish Ridge (of toch bijna) en het is een sublieme plek om even halt te houden en in het zachte gras een hapje te eten en te genieten van het uitzicht op ondermeer de nederzetting Flodigarry aan de kust, het kleine eilandje Eilean Flodigarry dat er voor ligt en verder naar rechts het onbewoonde Staffin Island.
Na de deugddoende break op Sròn Vourlinn keren we terug naar de hoofdroute en kijken we ons nog eens scheel op het waanzinnige uitzicht dat voor ons opdoemt.
We hebben meer dan 6 kilometer in de benen als we plots links van ons bovenop een heuvelflank een grillige rotsformatie zien verschijnen. Na even te dubbelchecken op de GPS applicatie blijkt het om The Needle te gaan die mooi afsteekt tegen de felblauwe lucht.
De geelgroene heuveltop ‘lijkt’ gemakkelijk bedwingbaar en we wagen het er op. We starten een klim naar de The Needle, maar al snel blijkt dat we ons serieus mispakt hebben aan de steilheid van de flank. Bovendien stellen we tot onze ontzetting vast dat we ons doorheen losliggend puin en scherpe rotsen moeten wroeten. Op een bepaald punt stroomt het zweet in mijn ogen en beginnen mijn knieën te knikken. Ik mag er niet aan denken dat de stenen beginnen te glijden want die zouden ons onherroepelijk meesleuren. Het is enorm lastig om de juiste route doorheen het gesteente te vinden (als er al een ‘route’ zou bestaan). Het is in elk geval geen gemarkeerd traject en uiteindelijk kost het ons meer dan 20 bange minuten om de voet van The Needle te bereiken.
Het uitzicht is fantastisch. We rusten een kwartiertje uit en starten dan met een klein hartje aan de afdaling terug naar het pad. Hierbij komt The Prison onder ons in beeld.
Nog een laatste blik op The Quiraing in de buurt van de parking. Deze impressionante wandeltrip zit er op!
Routegegevens bekijken / downloaden
Hoogtepunten van deze roadtrip
Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…
- Inleiding en tips
- Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
- Edinburgh in het kort
- Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
- Wandeling: Ben A’an & Loch Katrine loop (6,6 km)
- Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
- Wandeling naar Lost Valley (5,2 km)
- Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
- Isle of Skye in drie dagen
- Isle of Skye: The Quiraing (8,7 km)
- Isle of Skye: Old Man of Storr (5 km)
- Isle of Skye: Hinnisdale River Trail + Hugh’s Castle (5 km)
- Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
- Traject 6: Speyside – Crieff (308 km)
- Traject 7: Crieff – Innerleithen (156 km)
- Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
- Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)
Meer uit Europa…
Roadtrip Schotland: Edinburgh – Drymen
Roadtrip Schotland: Lost Valley (Coire Gabhail) wandeling
De Opaalkust in vier dagen
Pittige hoogtemeters in Rochehaut, Poupehan en Frahan (15 km)
Over en onder de Geierlay hangbrug
Roadtrip Schotland: inleiding en tips