Over de Hagelandse Heuvels

Tussen de steden Leuven en Aarschot ligt een bijzonder aantrekkelijk heuvelachtig landschap, het Hageland.  Wandelen in deze Hagelandse Heuvels laat je kennismaken met talrijke gevarieerde landschappen, zoals vlakke velden, glooiende heuvels en weelderige bossen, maar ook met de traditionele manier van leven van de landbouwers hier.

  • Wandeltijd (excl. rust): 2u15
  • Zwaarte: Licht

Sint-Jozefkapel

De wandeling begint op de ruime en gratis parking aan het Kasteel van de Rode Ridder, of het Kasteel van Horst.
Het kasteeldomein houden we voor het einde. Eerst trekken we de velden in. We volgen eerst de Horststraat een kleine 200 meter en slaan dan links een veldweggetje in waar je al meteen kunt genieten van de rustieke, wijdse uitzichten over de velden. De hele regio ademt hier trouwens rust uit.

Sint-Jozefkapel
De bekende winterlinde met de Sint-Jozefkapel

Amper 600 meter na de start zien we de iconische winterlinde staan met eronder het onafscheidelijke kapelletje uit het begin van de 19e eeuw.
Zowel de boom als de kapel hebben het al flink te verduren gekregen. Een groot stuk van de kruin heeft een heftige zomerstorm niet overleefd waardoor de boom een afwijkende groeivorm kreeg.
In 2021 werd de kapel voor de zoveelste keer het slachtoffer van een stelletje vandalen die het blijkbaar erg ‘cool’ vonden om het kruis en het beeldje van Sint-Jozef binnen op het altaar stuk te slaan. Gelukkig werd de schade intussen hersteld.

De linde en de kapel zijn wellicht één van de meest gefotografeerde elementen uit de omgeving.

Langs velden en boerderijen

Het is een afwisselend bewolkte en zonnige dag. Wanneer de zon zich vertoont wordt het kleurrijke karakter van de omliggende velden extra mooi in de kijker gezet.
Hier vind je nog enkele boerderijen die hun oude kenmerken hebben bewaard.  De wandelpadjes lopen tot vlak naast de erven zodat je mee kunt genieten van de geluiden èn de geuren van de dieren. Je waant je hier en daar nog in de jaren ’60.

Terrasje doen aan de Gempemolen

We doen het rustig aan en een uurtje later arriveren we aan de prachtige gerestaureerde Gempemolen die dateert uit de 12e eeuw. De watermolen werd hier gebouwd omwille van de samenloop van drie beken: de Molenbeek, de Sassenbeek en de Kraaiwinkelbeek.

Sinds 1944 is de molen een beschermd monument en intussen ook voorzien van een taverne waar je even heerlijk tot rust kunt komen op het zonovergoten terras. Bierliefhebbers kunnen er genieten van het lokaal blond Gempebier (6%), gebrouwen door brouwerij Haacht, die tevens eigenaar is van het gebouw.
De molen zelf kan je eventueel in werking zien elke eerste zondag van de maand van 14 tot 17 uur. Er wordt dan uitleg gegeven over de geschiedenis ervan, en indien de waterstand in de Molenbeek voldoende is wordt de werking zelfs gedemonstreerd.

De brasserie zelf is enkel open van donderdag tot en met zondag vanaf 12u.

Locatie: 50.9086941,4.8526726

Na de rustpauze duiken we vlak voor de Gempemolen het pad in dat ons naar het Troostembergbos leidt. Het riviertje de Winge, de belangrijkste levensader in dit gebied, kronkelt zich doorheen bossen en velden.

Natuureducatief pad Gempemolen

Op 23 april 2023 werd in de Wingevallei tussen de Gempemolen en de Bensbergstraat een natuureducatief pad ingehuldigd dat toegankelijk is voor personen met een handicap en voor gezinnen met kleine kinderen. Omdat het terrein er op verschillende plaatsen moerassig kan bij liggen werd een vlonderpad van 1,2 m breed en 175 meter lang aangelegd.
Regionaal Landschap Noord-Hageland, gemeente Tielt-Winge en Toerisme Vlaams-Brabant werkten samen aan dit project.

Langsheen het nieuwe pad zijn verschillende leuke activiteiten voorzien voor kinderen en door middel van een luisterverhaal ‘De legende van de Gempe’ wordt de wandelaar meer kennis bijgebracht over Ridder Renier en over de omliggende natuur. Er werd zelfs een speciale app ontwikkeld hiervoor.
>> Meer info.

Ook aan de honden werd gedacht

Aan de rand van het Troostembergbos komen we een bijzondere en zeer ruime hondenweide tegen met centraal gelegen een reeks opvallende, roodgekleurde boomstammen, gestapeld in cirkelvorm.
Ze kunnen dienst doen als zitbank of extra speelplek voor je hond. Hier is ruimte in overvloed om je viervoeter zijn overschot aan energie te laten kwijtspelen.

Hondenlosloopzone Hageland
Grote hondenweide

Het Troostembergbos

Het Troostembergbos is met haar 54 ha niet van de grootste. Het wordt gedomineerd door oude beuken, kastanjes en berken. De paden zijn er goed toegankelijk en hier en daar kan je even rusten aan een gezellige picknicktafel. Her en der tussen de bomen horen we het getok van spechten die zich hier blijkbaar goed thuis voelen.
Het gebied maakt eveneens deel uit van de Wingevallei.

Kamperen in een bivakzone

Liefhebbers kunnen desgewenst een nachtje kamperen in bivakzone Troostemberg. Dit is een initiatief van het Agentschap Natuur & Bos en er zijn uiteraard regels aan verbonden. Zo mogen er bvb. maximaal drie tenten opgesteld worden en mag je er niet langer dan 48 blijven staan. Om overlast te vermijden dien je je verblijf vooraf te reserveren via de website van het Agentschap.
Er zijn geen kosten aan verbonden maar daarvoor wordt wel van je verwacht dat je respect toont voor de natuur. In ruil daarvoor krijg je een gratis concert van de vele vogels die er leven.

Eenmaal het Troostembergbos achter ons ligt volgen we een klein stukje de Kasteeldreef. Het kasteeldomein Kleerbeek ligt niet ver af maar het lijkt enkel toegankelijk voor evenementen en feesten.
We wandelen twee kilometer verder via Dries en Lozenhoek en bereiken zo uiteindelijk de heerlijke vijvers van het kasteel van de Rode Ridder, onze eindbestemming.

Het kasteel van de Rode Ridder

Het kasteel van Horst is tevens de thuishaven van stripfiguur ‘De Rode Ridder’ (creatie van wijlen Willy Vandersteen). Het kasteel is zeer goed bewaard gebleven. Met de bouw ervan is ergens in de 13e eeuw begonnen, eerst als boerderij en later als waterburcht.
Het bezoekerscentrum bevindt zich in het wagenhuis, waar je ook de brasserie aantreft.

Rond het kasteel liggen mooie, rustieke visvijvers en er worden vaak evenementen georganiseerd.
In de weekends kan het er propvol zijn zodat je voor parking soms moet uitwijken naar de aangrenzende landweggetjes.

Infogram rechts

Openingstijden:

Het kasteel is te bezichtigen, maar enkel op zondagen mèt gids. Op aanvraag kunnen op andere dagen ook groepen terecht.
Inschrijven is verplicht. Dat kan via de website.
Let op: momenteel wordt het kasteel gerestaureerd. De werken zouden nog duren tot eind 2025.

Uitgebreide routedetails en GPX track

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *