Krimmler Watervallen: de hoogste van Europa

De Krimmler watervallen zijn een wereldberoemde attractie en dat is niet voor niks zo. Deze wilde waterval is de hoogste van Europa en de vijfde hoogste van de wereld. Ze stort zich in drie fases 380 meter naar beneden. Het is mogelijk om tot bovenaan te wandelen langs een steile, maar vlakke grintweg. Er rijden ook taxi’s naar boven zodat je de trip bergafwaarts kunt doen. Een beetje fysieke conditie is wel een pluspunt.

Krimml

Ik denk graag terug aan de talloze hikes die ik er in de voorbije decennia heb ondernomen. Elk dal, elk dorpje, elke berg heeft zijn eigen charmes en ze zijn het allemaal waard om ontdekt te worden.  Maar ‘shame on me’ dat ik na zoveel jaren nog nooit van het dorpje Krimml had gehoord. Ik durf het bijna niet schrijven, maar zelfs de Krimmler watervallen deden geen belletje rinkelen. Tot ik inging op een interessante aanbieding via een reiswebsite en een goedkoop hotel in het centrum van Krimml boekte voor 10 nachten.

Krimml ligt op een hoogte van 1.067 m tussen Salzburg en Tirol in het nationaal park Hohe Tauern en dat garandeert uiteraard een fantastische natuurbelevenis. Het dorpje is enkel bereikbaar via de Gerlos Alpenstraße. Dit is een tolweg en je betaalt er voor een personenwagen 11 euro per dag.
De regio is zeer populair, in de zomer omwille van zijn spectaculaire watervallen, bossen, valleien en wandelroutes, en in de winter voor de Zillertal Arena, een droom voor de skiliefhebbers.

Ik reisde samen met mijn echtgenote en 5-jarige zoon die voor de eerste keer met zijn papa de hikingwereld ging opsnuiven. En wat een toplocatie bleek dit te zijn ! Niet het hotel want dat was maar middelmatig, maar het dorp en zijn omgeving. We logeerden vlak tegenover het kerkje en van hieruit zijn in amper enkele minuten meerdere toffe wandelroutes bereikbaar die allemaal geschikt zijn voor een gezin met jonge kinderen.

De Krimmler watervallen

De Krimmler watervallen zijn niet zomaar een wereldberoemde attractie geworden. De wilde waterval is de hoogste van Europa en de vijfde hoogste van de wereld. Ze stort zich in drie fases 380 meter naar beneden. Je kan vrij gemakkelijk naar boven wandelen langs een steile maar vlakke asfaltweg, gevolgd door een grintpad. Een interessant alternatief is een taxi nemen naar boven zodat je meer kunt genieten van de wandeling naar beneden.

Normaal gezien proberen we drukke plekken te vermijden, maar voor dit spektakel maken we graag een uitzondering.
We bezochten deze toplocatie eind augustus en al bij al viel het best wel mee met de drukte.
Bij het passeren van de kassa betalen volwassenen 5 euro en kinderen tussen 6 en 15 jaar betalen 2 euro (zonder parking). Duur is het dus niet. Ze genereren wellicht genoeg inkomsten met hun 400.000 bezoekers per jaar.
Maar als je in het bezit bent van een gastenkaart of ‘Summer Card’ (uit een deelnemend hotel of guesthouse uit de buurt) hoef je niets te betalen.

4 kilometer naar boven

De meeste bezoekers vertrekken ‘s ochtends onderaan vanaf de parkings en de souvenirshops en volgen het asfaltpad tot aan de middelste waterval welke als de mooiste beschouwd wordt. Van hieraf wordt het wat rustiger omdat velen afhaken. De weg is immers redelijk steil en vermoeiend.  De route tot de bovenste waterval is vier kilometer lang en op verschillende plaatsen heb je de gelegenheid om uit te rusten.

Krimmler Waterval

Er zijn ook meerdere uitzichtpunten (kanzels), weg van het pad, waar je kunt genieten van spectaculaire panorama’s, soms héél dicht bij de waterval. Deze kanzels worden helaas zeer druk bezocht waardoor je – vooral in de voormiddag – soms moet aanschuiven voor een plekje. Het kan helpen door deze plekjes pas te bezoeken op de terugweg in de namiddag. Dan is een groot deel van de bezoekers immers al verdwenen. Voor een wandeling naar de bovenste waterval reken je best een klein anderhalf uur, inclusief fotostops.

Alternatief: vanaf het Tauernhaus in het Krimmler Achental

Voor de echte wandelaars/hikers is het een zeer goed idee om een lange dag uit te trekken en je met een taxi te laten afzetten aan het Tauernhaus, voorbij de bovenste waterval verder het dal in. De taxibusjes rijden voortdurend op en af. Er wordt ons geadviseerd om er een te reserveren ten minste een dag voordien. We worden aan ons hotel opgepikt en volgen een afgesloten privéweg het dal in.

De omgeving in het dal is adembenemend mooi. Als je vroeg genoeg vertrekt heb je gelegenheid om achter het Tauernhaus een andere mooie waterval te bekijken (van de Rainbach, een zijstroom van de Krimmler Ache) en eventueel verder de bossen in te trekken.
Ook meerdaagse huttenwandelingen zijn mogelijk, o.a. naar de Richterhütte (2.374 m).
Het is zelfs mogelijk om vanaf hier verder het dal in te trekken tot de Warnsdorfer Hütte (2.336 m). Deze hut bevindt zich dicht bij de Krimmler Kees gletsjer. Hier vindt de Krimmler Ache zijn oorsprong (helemaal achteraan op onderstaande foto). Helaas is deze trekking niet op één dag te doen, maar die locatie staat hoog op mijn verlanglijstje. Het moet een fantastisch gevoel geven om op de plek te staan waar al het water van de Krimmler watervallen vandaan komt.

Krimmler Achental
Kapel in het Krimmler Achental

Langs de waterval naar beneden

Vanaf het Tauernhaus wandelen we in een paar uren terug doorheen het prachtige dal naar het bovenste deel van de Krimmler watervallen. Op dit traject langs een kabbelend riviertje komen we véél minder toeristen tegen en genieten we van de rust (en de koeien) om ons heen.
Eenmaal de waterval bereikt volgen we gewoon het brede pad naar beneden. Nu hebben we het geluk dat de kanzels of uitzichtpunten wat rustiger zijn zodat we de waterval van dichtbij kunnen voelen, ruiken en horen. Dat kan soms heel intens zijn.

Helemaal beneden ervaar je de grootste kracht van het water waar het zich met een enorme en oorverdovende power in de rivier stort. Het opstuivende water krijg je helemaal over je heen als je ver genoeg over de natte en glibberige stenen durft vorderen. Het geraas, de koude wind en de watermist snijden je letterlijk de adem af.
Op een veilige afstand kan je rustig het geweld aanschouwen en toch een deel van het opstuivend water opsnuiven. Volgens velen is dit zeer gezond voor de luchtwegen en halen o.a. astmalijders hier profijt uit.

Krimml onderste waterval
De onderste waterval

Informatie

  • Geopend van half april tot eind oktober
  • Tarief: volwassenen 8 euro – kinderen 6 tot 15 jaar 4 euro (parking niet inbegrepen)
  • Combinatie mogelijk met een bezoek aan ‘Krimml Wasserwelten’ (Waterwonderworld) aan de ingang. Hier krijg je meer diepgaande inzichten op de omgeving via een tentoonstelling en audiovisuele technieken. Een combiticket kost 13,90 euro voor volwassenen en 6,90 euro voor kinderen van 6 tot 15 jaar en is inclusief parkingkosten (P4 Water Worlds).
  • Zie ook : www.wasserfaelle-krimml.at

2 reacties

  1. Wowie, wat een fantastische foto’s! Mijn ouders waren een paar jaar geleden in deze streek en verkocht, en ik zie weer waarom ik daar zeker een keer naartoe moet gaan!

    1. Ah, maar dat mag je zeker niet over je heen laten gaan hoor. Echt een rustgevende regio met héél veel mogelijkheden en variatie in landschappen. Bedankt voor je feedback ! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *