Maleisisch Borneo: Kinabalu Park (6)

Eenmaal in het Kinabalu Park wijst alles zichzelf, dit is één van de grootste toeristische trekpleisters en er zijn dus overal wegwijzers aangebracht. Een verblijf van meerdere dagen is een overweging waard, want buiten de beklimming van de Kinabalu (4.101 m) zijn veel avontuurlijke trekkings mogelijk langs een wirwar van jungletrails.

Infogram rechts

Dit reisverslag is er eentje uit de oude doos en is louter informatief. Gebruik het enkel om inspiratie op te doen.

Afscheid Uncle Tan

Om 07.30 uur stopt de bus voor onze guesthouse en we nemen met pijn in het hart afscheid van de familie Tan. De bus voert ons naar Ranau (3 uur).
Eenmaal in Ranau is het niet zo vanzelfsprekend om even een transportje te regelen naar Poreng Hot Springs. Taxi’s moeten gecharterd worden en kosten al snel een aardige duit. We doen overal navraag voor een minibusje en uiteindelijk wordt er één gevonden.

Poreng Hot Springs

…ligt ca. 43 km van het Park Hoofdkwartier en is bekend omwille van zijn warmwaterbronnen. Een bezoek aan deze bronnen breng je, in tegenstelling tot ons, best nà de beklimming van Mount Kinabalu, om de stijve spieren wat ontspanning te gunnen. Het dampende, solferhoudende water wordt genezende krachten toegeschreven. De openluchtbadkuipen temidden van een prachtige bloementuin zijn voor het publiek toegankelijk en zijn in de weekends druk bezocht. Ze werden oorspronkelijk ontworpen door de Japanners tijdens WOII maar de toenmalige houten kuipen zijn reeds vervangen door modernere vormen. Diegenen die privacy en rust op prijs stellen kunnen een bungalow huren met een eigen bad.

Keerzijde van de medaille is dat de baden intussen zo populair zijn geworden dat het meer een kermis is geworden. Veel buitenlandse toeristen klagen over de drukte en het gebrek aan onderhoud.

Canopy Walk

Uiteraard ben je niet in Poreng geweest zonder een bezoek aan de Canopy Walk, een soort van zwalpende luchtbruggen die op zo’n 30 m hoogte enkele boomtoppen met elkander verbinden over een afstand van meer dan 150 meter. Er wordt je een prachtig uitzicht geboden op de jungle maar mensen met hoogtevrees blijven er toch maar beter vanaf. Om de touwbruggen op te mogen moet vanzelfsprekend eerst langs de kassa gepasseerd worden en bovendien moet je extra betalen voor een fototoestel of camera. Enige kritiek is wel op z’n plaats want voor je het weet ben je er over en echte fotografische meesterwerken ga je er zeker niet maken.

Verder kan je in de buurt ook wandelingen maken in het omliggende woud. Er zijn verschillende trails die o.a. leiden naar de ‘Batcave’ of ‘Waterfall’. De naam ‘Batcave’ klinkt echter veel indrukwekkender dan ze in werkelijkheid is en van vleermuizen was er in ons geval geen sprake.

In de souvenirshop zijn prachtige boeken over Sabah en Sarawak te koop. Een verblijf van één nacht is meer dan voldoende om de omgeving te verkennen.

Kinabalu Park Hoofdkwartier

Vanuit Poreng charter je best een minibusje of een taxi om aan het Kinabalu Hoofdkwartier te geraken. Eenmaal in het Park wijst alles zichzelf, dit is één van de grootste toeristische trekpleisters en er zijn dus overal wegwijzers aangebracht. Een verblijf van meerdere dagen is een overweging waard, want buiten de beklimming van de Kinabalu (4.101 m) zijn veel avontuurlijke trekkings mogelijk langs een wirwar van jungletrails. Met een beetje inzicht, een plattegrond en doorzettingsvermogen kan je hier gerust een dag ongestoord rondzwerven en genieten van de pracht van het woud. Flora en fauna in dit gebied zijn ronduit fascinerend en eens je weet op details te letten zullen prachtige foto’s je reeks sieren. Vooral insecten, vogels, bloemen en opzienbarende planten trekken de aandacht van menig natuurliefhebber.

Mogelijkheden in het park

  • Dagelijks wordt in het Administration Building omstreeks 14.00 uur een diareeks geprojecteerd. Deze handelt uiteraard voornamelijk over het bergmassief en de indrukwekkende flora en fauna eromheen. De reeks is een goede voorbereiding op de trekking.
  • Eveneens dagelijks om 09.00, 12.00 en 15.00 uur kan je gratis deelnemen aan een geleide wandeling in de Mountain Garden. Hier kan je genieten van een uitgebalanceerde verzameling bloemen en planten, waaronder enkele zeldzame soorten bekerplanten en orchideeën.
  • Verschillende alternatieve trektochten zijn mogelijk, de trails zijn allen goed aangegeven zodat verdwalen vrijwel onmogelijk is. In het hoofdkwartier krijg je een simpel kaartje mee. Eén van de zwaardere en langere paden is de ‘Liwagu Trail’.
    Gecombineerd met een paar kortere ben je een hele dag zoet. Bij vochtig weer moet alweer rekening worden gehouden met bloedzuigers maar in de souvenirshop kan je een paar doeltreffende bloedzuigersokken kopen voor een vriendenprijsje.

Liwagu trail

De trail toont het regenwoud op z’n best ! Als je omstreeks 07.30 uur vertrekt zie je op verschillende plaatsen de zonnestralen afsteken tussen het condenserende gebladerte. Ondanks het hoogseizoen kwam ik de hele dag geen enkele sterveling tegen. Het pad speelt soms wel eens verstoppertje zodat je, al krabbend in het haar, de kaart moet raadplegen. Al na een dik uur zorgt een bordje “End of trail” voor vertwijfeling. Dit betekent echter niet het einde, de kaart zorgt na lang onderzoek voor de oplossing. We moeten de rivier al kruipend en klimmend stroomopwaarts langs de linkeroever volgen. Wat verder wordt het pad dan weer zichtbaar. Veel vogels, kleurrijke insecten en bloemen kruisen je pad.

Verloop van de trekking

De Liwagu Trail neemt 4 uur in beslag tot aan het Power Station, waar achtereenvolgend aansluiting kan worden gemaakt met de Bukit Ular Trail, Mempening Trail en Silau Silau Trail. Je komt dan automatisch terug aan het Hoofdkwartier terecht. Deze aanbevolen trail-combinatie neemt één dag in beslag, mét de nodige rust- en eetpauzes. Uiteraard mogen voeding en voldoende drinkwater niet worden vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *