Maleisisch Borneo: Uncle Tan Wildlife Adventures (5)

Uncle Tan was een door en door ervaren vijftiger wiens naam gekend was in vrijwel alle reisgidsen. Duizenden reizigers kwamen bij hem over de vloer om er enkele dagen te genieten van een unieke jungle-ervaring in het wildlife camp aan de Kinabatangan rivier.

Infogram rechts

Dit reisverslag is er eentje uit de oude doos en is louter informatief. Gebruik het enkel om inspiratie op te doen.

Wie was Uncle Tan ?

Ik heb nog de eer en het genoegen mogen hebben om Uncle Tan senior te ontmoeten in 1995. Hij was een door en door ervaren vijftiger wiens naam gekend was in vrijwel alle reisgidsen. Duizenden reizigers kwamen bij hem over de vloer om er enkele dagen te genieten van een unieke jungle-ervaring.
Uncle Tan regelde àlles voor je, niets was onmogelijk. De prijzen waren onklopbaar en hij richtte zich enkel tot de low-budgetreizigers.
Helaas overleed de man onverwacht op 13 oktober 2002. Zijn kinderen zorgen er gelukkig voor dat de legende blijft voortleven onder zijn naam. Het bedrijf dat hij oprichtte veranderde van naam : Uncle Tan’s Wildlife Camp werd Uncle Tan Wildlife Adventures.

Ben je van plan om enkele dagen in hun B&B en wildlife camp te verblijven dan is het aan te raden om ruim op voorhand contact op te nemen om je verblijf te regelen, want vele trekkers zijn geïnteresseerd en het is vaak volgeboekt (Tel. +6089-535784 of +6089-531639).

Hoe geraak je er ?

De B&B ligt in Sepilok, vlak bij het Orang Utan Rehabilitation Centre.
Het dichtstbijgelegen stadje is Sandakan. Vanuit Kota Kinabalu kan je hiernaartoe vliegen of je neemt gewoon een bus.
De busrit duurt, inclusief lunch, zo’n 6,5 uurtjes. Elke chauffeur kent de locatie en zal je op de juiste plek droppen (Sepilok Junction/Circle) van waar je in enkele minuten de B&B bereikt.
Je kan natuurlijk ook gewoon een taxi nemen vanuit Sandakan.
Op hun eigen website vind je heel veel nuttige info : www.uncletan.com

Uncle Tan’s Wildlife Camp

… ligt gesitueerd aan de oevers van de Kinabatangan Rivier en is een absolute must voor natuur- en dierenliefhebbers! Hier zie je gegarandeerd vele zeldzame soorten vogels, waaronder de Neushoornvogel of Hornbill en de Kingfisher. De uiterst zeldzame Neusaap of Proboscis Monkey is hier massaal aanwezig en is gemakkelijk te observeren.
Een verblijf van twee nachten is een minimum want er is veel te beleven op de talrijke trails door het oerwoud. Neem er echter je tijd voor, met veel geduld en vooral stilte passeert er heel wat wildlife de revue. De boottocht naar Tan’s Wildlife Camp duurt een uurtje en de omgeving doet je je gefolterde achterwerk vergeten. Met de telelens of verrekijker in de aanslag is het eenvoudiger om langs de oevers apen, vogels en soms krokodillen te observeren.

Het kamp is uiterst primitief. Er is noch elektriciteit, noch stromend water. De badkamers zijn enkele metalen vaten gevuld met bruinachtig water dat op regelmatige tijdstippen met een generatorpomp uit het nabijgelegen meer wordt gezogen. De hutjes zijn niet meer dan houten optrekjes met twee matrassen en een muskietennet (soms vol gaten).

Schorpioenen in het toilet

Een eigen net kan goede diensten bewijzen ! Het toilet is eveneens een houten optrekje en een mogelijke schuilplaats voor schorpioenen. Desondanks heerst er een rustieke, gezellige sfeer en de kampstaf, enkele jongelingen, is zeer gedienstig. Ze bieden ook hun diensten aan als gids, dit is gratis doch wat drinkgeld wordt geapprecieerd. Het grondgebied omvat enkele meren temidden van dikke jungle en is bereikbaar langs een netwerk van kleine niet altijd gemakkelijke paden. Deze paden zijn gemarkeerd en kunnen zonder gids worden bewandeld. Vele soorten wilde dieren vinden hier hun thuis.

Ter verduidelijking, het wildlifecamp is géén dierentuin. Hier volgt een greep uit de gesignaleerde diersoorten : orang-utan, muishert, everzwijn, slangevogel, kingfisher (soort ijsvogel), neushoornvogel, enkele reigersoorten, visarend, specht, otter, soorten eekhoorntjes, civetkat, krokodil, neusaap, chameleon, Borneose Gibbon, en vele andere… Met een beetje geluk kunnen al deze dieren je pad kruisen zolang je maar veel geduld en voorzichtheid uitoefent. Een goede telelens en/of verrekijker zijn bijna een noodzaak.
Na een wandeling kan je lekker luieren in één van de hangmatten voor de hutjes.

Een nachtelijke jungle wandeling

Even interessant zijn de nachtelijke junglewandelingen, uiteraard mét gids. Met een sterke zaklamp gewapend speurt hij de boomtoppen, stammen en struikgewas af. Veel vogels slapen immers op ooghoogte in de takken en laten zich dan, gevangen in het licht, nauwkeurig observeren. De glinsterende ogen van een muishertje ergens in het struikgewas trekken onze aandacht en de gids vraagt om absolute stilte. Het diertje blijft als versteend zitten en héél voorzichting, stapje voor stapje, kunnen we dichterbij geraken. Dankzij de ervaren gidsen leer je te letten op details en krijg je een heel ander beeld van het oerwoudleven. Het gezichtsvermogen van deze jongens is werkelijk fenomenaal.
Een harde dobber in het jungle camp is het klimaat. De luchtvochtigheid is er extreem hoog zodat je zweetklieren geen seconde rust wordt gegund.

Er liggen enkele roeibootjes ter beschikking die je gratis mag gebruiken. Eens op het meer gaat er weer een andere wereld voor je open. Met inachtneming van de nodige stilte in de nabijheid van oevers krijg je beslist weer heel wat opmerkelijke diersoorten te zien. Op het water kan je rustig genieten van de stilte die enkel wordt gebroken door de geluiden van het woud en z’n bewoners.

Wil je de zeldzame Proboscis Monkey (neusaap) zien, dan vraag je tegen zonsondergang best een gids want de wandeling naar het verst gelegen meer waar de dieren massaal voorkomen is niet zo vanzelfsprekend. Ze zijn lichtschuw en komen pas tevoorschijn als de zon verdwijnt of bij zwaar bewolkte weersomstandigheden. Opnieuw moeten we een bootje nemen om het meer over te steken. Hevig zwiepende boomtoppen verraden de aanwezigheid van neusapen want de dieren houden ervan zich als volwaardige atleten van de ene naar de andere top te werpen. Zonder tele of verrekijker zie je slechts een paar onduidelijke silhouetten.

Sepilok

Eenmaal terug uit het Wildlife Camp zorgt Uncle Tan voor een snel transport naar Sepilok. In dit reservaat worden tamme orang-utans die soms vele jaren in gevangenschap hebben doorgebracht terug opgeleid en aangepast aan het wilde woudleven. Dit proces duurt jaren en bestaat uit verschillende stadia. Twee voederplatforms kunnen door toeristen worden bezocht, nl. platform A en B. De apen in de omgeving van platform A zijn nog tam en moeten hun klimtechnieken nog volop bijschaven. Ze krijgen te eten tussen 09u30 en 14u30 uur en het is mogelijk om ze dan te observeren. Voor een bezoek aan platform B moet je je eerst laten inschrijven aan de receptie want er worden slechts 15 bezoekers toegelaten.

Orang Utan Rehabilitation Center, Sandakan, Sabah

De Orangs zijn al in verregaande mate aangepast aan het wildleven en kunnen al wat schuchterder zijn in de nabijheid van bezoekers. Aangezien dit een natuurlijke omgeving is, maak je hier de mooiste foto’s. Tijdens de middag is het park gesloten.
Aan de receptie toont men op eenvoudige vraag gratis een interessante videofilm over het ontstaan en de werking van het reservaat.

Bij terugkeer in Tan’s guesthouse wordt onze vuile was gedaan en kunnen we eindelijk eens wat uitrusten en nagenieten van de snel opeenvolgende ervaringen. Een verblijf in het guesthouse vraagt een zeker aanpassingsvermogen want de hutten zijn eveneens zeer basic en er is niet altijd water voorhanden om je te wassen.

De muskieten in Sabah zijn erg agressief en we kregen nog nooit zoveel beten ineens te verwerken. Daarboven zorgt het benauwde klimaat ook wel eens voor onbehaaglijke momenten die het optimisme wel eens flink neerwaarts trekken. Alle maaltijden zijn vorstelijk en grotesk. Bij Uncle Tan is niets onmogelijk, je kan hier terecht voor al je reiswensen en het blijft steeds betaalbaar.
Speciale tours zijn eveneens mogelijk, bv. een jungle survival training, een speciale tocht voor vogelliefhebbers, enz…
Zulke speciale trips regel je best zo lang mogelijk op voorhand.

Uncle Tan Wildlife Adventures
Operations Base/ Bed & Breakfast Premises
Lot No. 1
Mile 14, Jalan Sepilok,
Sandakan,
Sabah, MALAYSIA
+6089-535784, +6089-531639
or Mobile Phone +6016- 8244749
www.uncletan.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *