Maleisisch Borneo: Kota Kinabalu en Kota Belud (4)

Kota Kinabalu is met z’n 300.000 inwoners het hart van Sabah en een bezoek van meerdere dagen meer dan waard. Van hieruit kan je verschillende uitstappen plannen, o.a. naar het Kinabalu Park voor het beklimmen van de Mount Kinabalu, het idyllische Tunku Abdul Rahman National Park, Kota Belud, enz…

Infogram rechts

Dit reisverslag is er eentje uit de oude doos en is louter informatief. Gebruik het enkel om inspiratie op te doen.

Kota Kinabalu

… is met z’n 300.000 inwoners het hart van Sabah en een bezoek van meerdere dagen meer dan waard. Van hieruit kan je verschillende uitstappen plannen, o.a. naar het Kinabalu Park voor het beklimmen van de Mount Kinabalu.

Bezienswaardigheden

 • Filippijnse markt
  Overdag is het een mooie gelegenheid om goedkoop op souvenirjacht te gaan. Hier kan je je vaardigheid in het afbieden nog wat bijschaven ! ‘s Avonds zorgt de ondergaande zon voor een wervelend kleurenspektakel dat beslist niet mag gemist worden. Een massa voedselstalletjes laten je spotgoedkoop kiezen uit seafood, rijstgerechten, barbeque en allerhande gefrituurde hapjes. Deze avondmarkt, gelegen aan de kust, is zonder meer het meest romantische en gezellige deel in de stad.
 • Sabah Museum
  In de omgeving van het hoofdgebouw kunnen diverse traditionele woningen worden bezichtigd. In het hoofdgebouw zelf kom je dan weer meer te weten over de geschiedenis van Kota Kinabalu en Borneo. Kunstvoorwerpen van inlandse stammen, archeologische vondsten en exhibities van flora en fauna maken het geheel best een bezoekje waard.
 • Tunku Abdul Rahman National Park
  …wordt gevormd door 5 onbezoedelde eilandjes, nl. Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik en Pulau Sulug. Deze eilanden zijn omringd door prachtige koraalriffen en om deze reden werd het gebied tot Nationaal Park uitgeroepen.
  …Manukan biedt de beste snorkelmogelijkheid en veel faciliteiten zoals een restaurant, bar, bungalows (peperduur), verhuur van duik- en snorkelmateriaal, shop, enz… Het koraalrif is gemakkelijk bereikbaar en vele kleurrijke vissen houden je gezelschap tijdens de zwempartij.
  …Om één of meerdere eilanden te bezoeken of te gaan ‘island hoppen’ wandel je gewoon even langs de Kota Kinabalu Ferry Terminal bij Jesselton Point. Tientallen boten liggen op klanten te wachten. De tarieven zijn gelijk.

Restaurants

 • Port View Seafood Restaurant : koninklijk lekker, druk bezocht en vrij duur.
 • Kedai Kopi Seng Hing : in het Sinsuran Complex biedt ‘s middags een bijzondere prawn-mee-soup. Het is zeer lekker maar ook zéér pikant.
 • Sedco Complex : The place to be … ‘s avonds worden vele tafeltjes buiten geplaatst en kan je een keuze maken uit allerlei voedsel waaronder vooral seafood (te kiezen uit de vele aquaria en aanzienlijk goedkoper). Bierdames zorgen ervoor dat je glas nooit leeg geraakt en als het moest beginnen regenen wordt binnen enkele minuten de hele zaak overdekt met een reuzetentzeil.
 • Sabah Parks Office :
  …ligt in de omgeving van het Sinsuran Complex, dichtbij de Filippijnse Markt. Hier spring je best tijdig binnen voor meer info over Kinabalu Park, Poreng Hot Springs, enz….

Kota Belud

… is zeer gekend omwille van zijn Tamu, één der grootste markten in Sabah en wekelijks open op zondag. Het piepkleine bescheiden dorpje verandert dan eensklaps in een immense kleurrijke publiekstrekker. Er worden voornamelijk voedingswaren verhandeld zoals groenten, fruit, kruiden en medicijnen maar ook hier en daar vee. Souvenirjagers zullen echter van een kale reis terugkomen want handicrafts zijn er ondanks het aanzienlijk aantal toeristen onvindbaar. Wat wel enige interesse zou kunnen opwekken zijn de sierlijke met de hand vervaardigde messen en zwaarden. Ze liggen er in alle groottes en gewichten en afbieders kunnen sportief hun slag slaan.

Het is een goed idee om ‘s morgens vroeg te vertrekken want om 11.00 uur beginnen de meeste stalletjes al te sluiten. Vanuit Kota Kinabalu vertrekken op zondagen massa’s minibusjes naar Kota Belud.  Je kan al vertekken omstreeks 06.30 uur. Het traject wordt gedomineerd door de indrukwekkende Mount Kinabalu en slingert door prachtige valleien (1,5 uur).

Om terug in Kota Kinabalu te geraken moet je eerst naar Kota Belud centrum. Hier vertrekken diverse minibusjes als ze volgestopt zijn. De hele uitstap neemt slechts een dikke halve dag in beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *