Over en onder de Geierlay hangbrug

Nog niet zo lang geleden zag ik via Instagram enkele foto’s verschijnen van een indrukwekkende hangbrug in Duitsland. Het was meteen raak… liefde op het eerste gezicht zeg maar. Ja, soms passeren er zo van die foto’s die je meteen over de streep trekken en je ‘wanderlust’ in overdrive jagen.  De Geierlay hangbrug ligt op amper drie uurtjes rijden van mijn woonplaats dus moest ik niet lang nadenken om een hotelletje te boeken voor een verlengd weekendje.

  • Wandeltijd: 4u38
  • Zwaarte: Gemiddeld

De Geierlay hangbrug is nog piepjong maar trekt toch al 170.000 bezoekers per jaar

Het ingenieuze bouwwerk ligt in de Hunsrück tussen de Moezel en de Rijn. De Geierlay hangbrug verbindt de dorpjes Mörsdorf en Sosberg over de vallei van de Mörsdorfer Bach, een klein kronkelend bergriviertje.  De bosrijke vallei en de heuvels van de Hunsrück, gezien vanaf het middelpunt van de brug, zijn werkelijk adembenemend en als je het geluk hebt hier te mogen vertoeven in de herfst dan weet je helemaal niet meer waar eerst kijken.
Het betreden ervan is bovendien helemaal gratis.

Geierlay Hangbrug
De prachtige brug over de Mörsdorfer Bach werd geopend in oktober 2015

De brug werd in minder dan een jaar tijd gebouwd door een Zwitsers bedrijf en geopend in oktober 2015.  Ze is 360 meter lang en bengelt 100 m boven de prachtige vallei.  Diegenen die denken dat ze de langste hangbrug van Europa gaan betreden zijn eraan voor de moeite. De Highline179 in Tirol, Oostenrijk doet het met zijn 406 meter nog beter maar, in tegenstelling tot de Geierlay, moet je hier wel 8 euro per persoon betalen.
De Geierlay hangbrug moest een impuls voor de toeristische sector worden en men hoopt hiermee de populariteit van de regio wat op te krikken.

Geierlay Hangbrug
De brug gezien langs de kant van Sosberg

Klinkt mooi, maar wat als je hoogtevrees hebt ?

Als je de imposante brug voor de eerste keer voor je ogen ziet opdoemen kan dit voor sommigen best wel confronterend overkomen. Het bouwsel hangt immers maar vast met vier dikke stalen kabels. Langs weerszijden zijn een hele reeks extra ondersteuningskabels aangebracht die weerstand moeten kunnen bieden aan forse zijwinden.

Hierdoor wordt het zenuwslopende wiebelen van de brug voor een heel groot stuk voorkomen en ervaar je veel meer stabiliteit dan je op het eerste zicht zou verwachten.
In enkele reisverslagen las ik dat de brug niet geschikt zou zijn voor mensen met hoogtevrees en dat je over stalen zenuwen moet beschikken maar dat lijkt me toch fors overdreven.

Ik werd vergezeld door vrouw en kind die nog nooit een hangbrug van dichtbij hebben gezien. Het ongemakkelijk gevoel dat ze in het begin hadden verdween meteen van zodra ze aan de oversteek begonnen. De stevige planken en de vele stalen kabels zorgen voor een zeer stabiel gevoel.  Natuurlijk gaat het meer wiebelen als er tientallen mensen tegelijk in beweging zijn, maar zelfs dan valt het heel goed mee.
Als ik de planken opstap gaan mijn gedachten eventjes naar mijn trektochten in Nepal waar dit soort bruggen bijna dagelijkse kost zijn. Het stabiliteitsverschil is echter immens en daar zit wellicht de “Deutsche Gründlichkeit” voor iets tussen.
Als we voorbij de helft zijn komen er meer mensen tevoorschijn waardoor het gewiebel duidelijk voelbaar wordt maar het wordt nooit ongemakkelijk.

Waar parkeren ?

Het is niet mogelijk om met de auto of het openbaar vervoer tot aan de brug te geraken. In en rond het kleine dorpje Mörsdorf vind je vier ruime parkeerplaatsen, genummerd van 1 tot 4.  Dit geeft al aan dat de brug in de vakantieperiodes een pak bezoekers trekt.  

Het Geierlay bezoekerscentrum ligt in het centrum aan parking 1. Wil je informatie over de wandelroutes of wil je genieten van een lekker streekgerecht in het restaurant dan zal je moeten wachten tot 10 uur. Vroeger gaat het niet open.

Wandeltochten in de omgeving

Nogal wat bezoekers beperken zich tot de wandeling van de parkeerplaatsen in Mörsdorf naar de brug (1,7 km), doen de oversteek en keren dan weer terug. De actievelingen onder ons zijn daarmee natuurlijk niet tevreden en waarom zou je ook … de vallei onder de Geierlay hangbrug is immers bijzonder mooi en biedt talloze wandel- en fietsmogelijkheden.

Geierlay Hangbrug
In Mörsdorf wordt de route naar de brug overal duidelijk gemarkeerd.

Ik koos voor een GPS-wandeling van 11 km die hier en daar een beetje afwijkt van de vaste routes. We zijn op het ganse traject geen andere wandelaars tegengekomen.
We arriveerden op de parking rond 9 uur ‘s morgens en stonden er bijna moederziel alleen.  Ticketje genomen voor vier uurtjes aan de automaat, rugzakken gepakt, stevige wandelschoenen aan en op pad.  Het eerste deel van de wandeling (1,7 km) leidt een stukje door het rustige Mörsdorf. Daarna beland je in weidse, glooiende velden. De brug is nergens te bespeuren. Dat is natuurlijk maar normaal omdat ze verzonken ligt over het verderop gelegen dal.

Geierlay Hangbrug
Vanuit Mörsdorf leidt een rustig verkeersvrij pad doorheen de velden naar de vallei

Kleurrijke herfsttaferelen

De Geierlay hangbrug blijft aan het oog onttrokken tot je er bijna tegenaan loopt.  Eenmaal we vanuit de velden het bos binnentrekken doemt het bouwwerk opeens voor ons op.  We staan even stil met opengevallen monden. Het Mörsdorfer Bachtal spreidt zich in al zijn kleurrijke glorie voor ons uit met daaroverheen de fenomenale witte hangbrug.
Het is duidelijk dat we de mooiste periode van het jaar hebben uitgekozen. Ik kan me geen beter moment voorstellen om de pracht en praal van het landschap te ontdekken.

Geierlay Hangbrug
Vanaf het midden van de brug krijg je een spectaculair uitzicht op de Hunsrück en de vallei

We hebben ongelooflijk veel geluk dat er geen andere mensen voor ons op de brug zijn. Het vroege uur is er waarschijnlijk mee verantwoordelijk voor.

Zoals ik hierboven al schreef blijft de brug bij het betreden ervan opvallend stabiel. We nemen onze tijd en vorderen langzaam naar het middelpunt waar je zonder meer een fantastisch uitzicht krijgt over de heuvels van de Hunsrück, de vallei met het stromende beekje onder ons en de dichtbegroeide kleurrijke wouden errond.

Je helemaal laten gaan bij een prachtige luswandeling (11 km)

Aan de overzijde van de brug ligt Sosberg. We slaan af naar links en wandelen onder de Geierlay hangbrug door de vallei in.  Het imposante bouwwerk ziet er tegelijk vreemd en indrukwekkend uit langs onder gezien.

Geierlay Hangbrug
Aan de overzijde draai je links het wandelpad naar de vallei in en krijg je de Geierlay brug langs onder te zien

Een prachtig bospad leidt ons vervolgens naar de rechteroever van een beekje, de Nochelsbach, dat hier en daar eerder het uitzicht van een bescheiden gracht heeft.  Langs een houten brug steken we deze over en stappen langs de andere kant bergopwaarts verder tot we uiteindelijk de loop van de Mörsdorfer Bach door de vallei volgen.

Wie goed oplet ziet een goed half uur later beneden de historische Fett’s Mühle liggen, een oude molen uit de 15e eeuw die sinds 2014 in handen van een Nederlands koppel is.  Nog eens een kwartier later passeren we de samenvloeiing van de Mörsdorfer Bach met de Meisbach. We zijn ruim voorbij de helft als we uiteindelijk ook de Mörsdorfer Bach moeten oversteken via een houten brugje.

Na de bossen de open velden in

Nog eens een dik half uur laten verlaten we de wouden en komen we weer in open velden terecht langswaar we langzaam aan Mörsdorf weer naderen langs de andere kant.

Met vrouw en kind (7 jaar) duurde de volledige luswandeling ongeveer 4,5 uur, inclusief picknick.
In Mörsdorf zijn in de buurt van het bezoekerscentrum verschillende eetstalletjes te vinden waar je in de buitenlucht heerlijke Duitse brat- of bockwurst kunt verorberen. Wij vonden zelfs een vriendelijke buurtbewoner die aan zijn woning een verwarmd party-tentje had opgezet met comfortabele rieten bankjes. Hij verkocht ook koffie en glühwein.  Dat doet deugd na een stevige wandeling 🙂

Opmerkelijk: toen we tegen 14 uur weer naar de parking stapten kwamen we massaal veel wandelaars tegen die zich richting brug begaven.  Onze parking nr. 1 stond volledig vol geparkeerd !  De cafétaria in het bezoekerscentrum zat tjokvol wandelaars.
Voor diegenen die de drukte willen vermijden is het dus echt wel aan te raden om ruimschoots voor het openingsuur (10 uur) te vertrekken.

Infogram rechts

Gedurende de feestmaand december wordt de brug sprookjesachtig verlicht.

Ook onder de indruk geraakt ? Download hieronder de GPS route die wij hebben gedaan

15 reacties

      1. Afgelopen weekend geweest. Prachtige plaats
        De GPX route gewandeld , wat een rust.

        Voor campers: er is een grote camperplaats op de wandelroute.

        PS : en binnenkort naar Ierland.

  1. Wie heeft in het bezoekerscentrum een middagmaal genomen ?
    Wij willen daar met 21 personen een bezoek brengen in maart.

  2. Hallo Dirk,
    Bedankt voor voor het mooie verslag. Vorige week , 21/8/2018, hebben we deze brug in volle glorie kunnen bewonderen. En dat hebben we te danken aan U. Bedankt hiervoor.

    1. Hey Erwin, heel fijn om te vernemen dat mijn verslag heeft geholpen ! Bedankt om de moeite te willen nemen om een feedback te schrijven.
      Beste groeten,
      Dirk.

  3. Als 100% nieuwe curieuze neus en nieuwe wandelaar lees ik dit artikel vol goesting om het ook te gaan doen. Zo mooi en duidelijk geschreven.
    Kan je mij wat tips geven over de wandel gps en hoe het werkt. Hadden mensen bij ons in Kopenhagen maar dat toestel werkte niet – of de persoon in kwestie- kon er niet mee werken. Tips zijn zeker welkom. Ga jou zeker blijven volgen om korte mooie wandelroutes te ontdekken.

    1. Hoi Joke, bedankt voor je positieve feedback over mijn Geierlay artikel. Het is altijd tof om te horen dat het anderen inspireert 😉

      Met de herfst voor de deur komt de beste periode er aan ! Deze regio is waanzinnig mooi in de herfst !

      Je vraag over de wandel GPS is niet zomaar in een paar regels te beantwoorden. Er zijn immers zoveel toestellen en apps op de markt, elk met hun eigen voordelen en prijskaartje.
      Maar als je al over een moderne smartphone beschikt kan het vrijwel gratis want die toestellen hebben tegenwoordig alles aan boord om verder te kunnen.

      Persoonlijk maak ik regelmatig gebruik van het gratis Wikiloc : https://nl.wikiloc.com/
      Als je je daar registreert en de app downloadt dan heb je alle tools in handen die je nodig hebt.
      Je hebt dan toegang tot talloze GPS routes van duizenden leden overal ter wereld die je gewoon in de app kunt downloaden.
      Bovendien kan je de app ook off line gebruiken. Je moet dan wel eerst de vereiste kaart downloaden, bvb. de kaart van België. Ook dit is bij Wikiloc gratis.
      De GPS functie van je smartphone toont altijd je exacte positie met het gekende blauwe bolletje en werkt ook zonder internetverbinding.
      Van zodra je een bepaalde wandelroute downloadt kan je deze openen en visualiseren op de kaart. De route wordt getoond als een groene lijn. Het blauwe bolletje toont je werkelijke positie. Als je voldoende inzoomt op de kaart zorg je er vervolgens gewoon voor dat je het blauwe bolletje op (of zo dicht mogelijk bij) de groene lijn houdt. Je zal zien dat de wandelpaden ongeveer de groene lijn volgen.
      Persoonlijk gebruik ik altijd het 3G/4G netwerk als het beschikbaar is. Hiervoor moet je wel je maandelijks dataverbruik in de gaten houden.

      De specifieke outdoor toestellen zoals Garmin zijn prijzig maar hebben dan weer enkele voordelen, vooral naar robuustheid en schokbestendigheid toe. Ze kunnen ook beter tegen regen en stof. De GPS antenne is meestal krachtiger zodat de eerste positiebepaling via de satellietnetwerken veel sneller verloopt. Dit heeft ook weer zijn voordelen in dichte bossen of valleien. Dit soort toestellen is dus beter geschikt voor het stevigere of extremere werk.
      Voor gewone wandelaars zijn de smartphones van tegenwoordig uitstekend geschikt. En als het regent stop je deze gewoon in een doorzichtige plastic zak of gebruik je een speciaal beschermhoesje.
      Wel moet je er rekening mee houden dat de batterij stevig aangesproken wordt. Daarom heb ik altijd een extra powerbank mee. Ik gebruik een Anker Powercore 20.000 mAh waarmee je tot wel 7 keer een smartphone kunt opladen. Het ding heeft 2 USB poorten zodat je twee apparaten tegelijk kunt opladen. Natuurlijk heb je ook goedkopere, kleinere powerbanks, goed voor 1 of 2 laadbeurten. Dit geeft me in elk geval wat extra gemoedsrust 🙂

      Heb je meer info nodig, contacteer me gerust via [email protected]

      Groetjes en véél wandelfun !

  4. Hi Dirk,
    Ik zag je op Instagram passeren met je Skandinavië road-trip (🤌👌) en omdat ik en mijn vrouw van plan zijn om Duitsland eens te verkennen besloot ik een kijkje te nemen op je website. Heel leuk gedaan 👏 en deze hangbrug willen we zeker doen met de camper.

    1. Hey Bart, bedankt voor je feedback 😀
      Met een camper moet dat een heerlijke natuur-ervaring worden. In welke periode denk je te gaan ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *