Hike naar de Neue Traunsteiner hut, Berchtesgaden

Ter voorbereiding van een reis naar Nepal trok ik naar het Oostenrijkse Waidring voor een paar stevige bergtochten. Lees hier het verslag van de 19 km lange hike naar de Neue Traunsteiner hut in het Duitse Berchtesgaden, net over de grens.

  • Wandeltijd: 4u26
  • Zwaarte: Zwaar

Bergwandeling in het grensgebied Oostenrijk / Duitsland

De rondtrip start in het Oostenrijkse Reith bij een kleine parkeerplaats langs de Donnersbach rivier.
Van daaruit leidt een rustige bosweg naar boven naar de Alpasteig, een steil trapachtig rotsig pad naar de Alpa Alm. Je kunt genieten van de mystieke sfeer van het donkere dennenbos. Aan de linkerkant van de houten hut is er een houten tafel en een bank waar je gezellig kunt picknicken en genieten van het geweldig uitzicht op de bergen.

Reiter Alm, waar de tijd lijkt stil te staan

Het pad loopt steil verder naar rechts tot aan de Reiter Alm. Vanaf de top (Guggenbichl) krijg je een geweldig panorama op de Reiter Alm en in de verte de Neue Traunsteiner Hütte.  De wandeling naar de hut over het plateau is eenvoudig en  niet gecompliceerd.

Het is heerlijk vertoeven op het terras aan de voorkant van de hut (als het mooi weer is). Je kunt er genieten van de heerlijke bergsoepjes en andere streekgerechten.

Na de pauze volg ik route 474 naar de Schrecksattel. Dit gebied wordt ook gebruikt door het leger, zodat je misschien wat militaire activiteit te zien krijgt. Het pad loopt verder naar de Schrecksteig, een smal rotsachtig pad steil naar beneden naar het bos. Het landschap langs de Schrecksteig is adembenemend en neemt je mee langs gigantische rotswanden waar rotsklimmers zich voluit kunnen uitleven. Het is een van de meest spectaculaire routes in Tirol.

Vermoeiend laatste traject langs de Route der Klammen

Op een gegeven moment is het mogelijk om een binnenweg te volgen naar de Route der Klammen. Hierlangs geraak je uiteindelijk via een gemarkeerd mountainbike pad weer aan het startpunt in Reith.
Dit mountainbike pad volg je langs de Eibkendlbach rivier totdat je op de weg naar Reith terecht komt (Route Der Klammen).
Het is een mooi traject, maar het kan langer aanvoelen dan het in werkelijkheid is.

INFO

Neue Traunsteiner Hütte
83458 Schneizlreuth
+49 (171) 437 89 19
www.traunsteinerhuette.com
[email protected]

Dit deel van de Chiemgauer Alpen ziet er nog steeds erg rustig uit. Je komt er op de trekkingroutes in het laagseizoen weinig andere trekkers tegen. Alleen de Neue Traunsteiner hut is nogal aan de drukke kant, omdat hier verschillende routes samenlopen. Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks mee hebt want de weg tussen de Schrecksteig en Reith kan erg lang en vermoeiend aanvoelen en onderweg zijn er geen gelegenheden om iets te nuttigen.

Routedetails en GPX track

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *