4×4 roadtrip Tibet : Lhasa – Shigatse

Lhasa – Om 7 uur zijn we al uit de veren, klaar voor de start van onze vijfdaagse 4×4 trip. De chauffeur, Wang Wei, is goed op tijd met z’n persoonlijke Toyota Landcruiser 4.500 cc.
Het blijkt een vriendelijke en rustige Chinees te zijn die ook nog een mondje Engels spreekt en altijd klaar staat om ons verder te helpen met wat dan ook. Er staan interessante bezienswaardigheden op het programma zoals het Samye klooster en het Yumbalagang paleis.

Een woestijnlandschap in Tibet

Eenmaal buiten Lhasa ontvouwt zich voor onze verbaasde ogen een machtig, nooit gezien landschap, dat vaak aan een woestijn doet denken met prachtige zandduinen. Het is niet meteen wat je in Tibet zou verwachten…

Het Samye klooster

We bezoeken Samye, een oud klooster in het Shannan gebied dat als een Mandala ontworpen werd in 763. Dit maakt het meteen het eerste Boeddhistische klooster dat ooit in Tibet werd gebouwd.
Het ligt zeer idyllisch gesitueerd. Door verschillende luidsprekers worden mantra’s uitgezonden. Na een uurtje rondwandelen zijn we weer weg.

De rit gaat verder naar Zedang City en zou zo’n drie uurtjes moeten duren. Vanwege de pracht van de landschappen die aan ons voorbij schuiven stoppen we vaak voor foto’s. waardoor we uiteindelijk pas rond het middaguur arriveren in Zedang. Tijd om op zoek te gaan naar een overnachting. Dit blijkt voor buitenlanders helemaal niet zo eenvoudig als verwacht.
Overal stijgt de prijs bijna tot het dubbele van zodra we opgemerkt worden. Mijn Chinese vrouw probeert dan ook de onderhandelingen op zich te nemen maar moet overal het onderspit delven.
We besluiten de kleinere ‘maffia’ hotelletjes links te laten liggen en nemen onze intrek in het internationaal YuLong Holiday hotel in het centrum van de stad terwijl we stilletjes hopen dat dit soort toestanden beperkt blijft tot deze regio.
Het hotel behoort met zijn 90 kamers tot de grotere in de stad maar is best wel prijzig. De service is perfect en de kraaknet onderhouden kamers lijken als nieuw. Het is een mooie gelegenheid om onze inwendige batterijen wat op te laden.

Yumbalagang, het eerste paleis in Tibet

Na een uurtje platte rust brengt Wang wei ons naar Yumbalagang een oud paleis buiten de stad in de Yarlung vallei. Volgens de legende zou dit het eerste gebouw in Tibet zijn geweest en eigendom van de eerste Tibetaanse koning Nyatri Tsenpo. Het werd vervolgens omgevormd tot klooster door de vijfde Dalai Lama, Ngawang Lobsang Gyatso en staat te pronken op een heuveltop langs de Yarlung rivier. Hier genieten we  van prachtige vergezichten. Niet zo ver van het klooster bevindt zich een eeuwige bron die alle ziektes zou kunnen genezen. Pelgrims die naar hier komen gereisd drinken dan ook van het water en nemen er zelfs een bad.
Meer dan 1,5 uur heb je niet nodig om het te bezoeken.

Alvorens de klim aan te vangen kopen we voor 1 euro een slinger gebedsvlaggen en hangen die tussen de duizenden andere vlaggen op de top. Op de eerste witte vlag van de slinger schrijven we onze namen. Het is een prachtig kleurrijk spektakel.
Het pad naar boven is niet echt zwaar en de klim duurt ongeveer 20 minuten. Je kan ook kiezen om de klim per paard te doen.

Ik raak geleidelijk aan meer verliefd op het Tibetaanse landschap en zijn cultuur. Het enige wat ik tot nu toe enigszins mis zijn de witte bergpieken van de 6-7- en 8-duizenders zoals in Nepal omdat het Tibetaanse landschap erg ruw is en de begroeiing eerder schaars. Hier en daar wordt het landschap opgefleurd met een meer en ook de machtige Yangze rivier vindt hier zijn oorsprong.

Ik slaap als een marmot deze nacht maar tegen de ochtend voel ik meteen dat het fout loopt met m’n keel. Ik ben m’n stem aan het verliezen door een infectie en besluit dat het tijd is om een antibiotica kuur te starten.

Infogram rechts
  • YuLong Holiday Hotel
    No.16 Naidong Road
    Zedong Town
    Nedong County 856999
  • Zedang ( 泽当 )
  • Samye klooster ( 桑耶寺 )
  • Yumbulagang ( 雍布拉康 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *