Fondry des Chiens: de Ardense ‘Grand Canyon’
Een mooie, gevarieerde wandeling die al lang op mijn lijstje stond. De Fondry des Chiens wordt hier en daar wel eens omschreven als ‘De Grand Canyon van België’. Met een lengte van 100m en een diepte van 20m lijkt me dit ietsje overdreven, maar desondanks is het een uniek stukje natuur in ons kleine landje, met een breed scala aan zeldzame flora en fauna en een paradijs voor fotografen.
Een zinkgat in de Ardennen
We overdrijven al eens graag. Eerder beschreef ik al eens een mooie wandeltocht naar een 560 m hoge rots die we omschrijven als de ‘Matterhorn van de Eifel‘. Dit keer vergelijken we een zinkgat in de Ardennen met de ‘Grand Canyon’.
De Fondry des Chiens is een natuurlijk ontstane put in het natuurpark Viroin-Hermeton dat zijn oorsprong honderden miljoenen jaren geleden vond toen een warme zee kalklagen achterliet die vervolgens door zure regens en erosie grillige vormen aannamen. De aanwezigheid van ijzererts bleef niet onopgemerkt. Van de IJzertijd tot de 19e eeuw werd het ontgonnen waardoor het gat nog dieper werd.
Onze wandeling begint op een parking langs de Rue Orgeveau vlak bij het gezellige dorpje Nismes.
De parking is overigens goed bewegwijzerd en dus niet moeilijk te vinden. Er zijn enkele picknicktafels en banken aanwezig voor het geval je voor of na de wandeling wat energie wil opdoen.
Vanaf de parking wandel je in een paar minuten tot aan de rand van de imposante rotsen en word je meteen getrakteerd op fantastische uitzichten. Het startpunt van de wandeling is dus meteen ook het absolute hoogtepunt en het is bovendien ook nog eens goed bereikbaar voor mensen met een handicap of in een rolstoel.
Afdalen niet zonder gevaar!
Afdalen is mogelijk en biedt je een unieke kans om de put van binnenuit te ontdekken, maar door de gladde rotsen kan dit hier en daar voor spannende taferelen zorgen. Als je hier met kinderen naartoe komt dan hou je deze best goed in de gaten want klimmen is hier zeker niet zonder gevaar.
Aan de opvallende rode kleur van het gesteente kan je hier en daar duidelijk zien dat er ijzer aanwezig is.
Rondom het gebied liggen mooie wandelpaden die voor heel wat afwisseling zorgen… rotsen, bossen, velden en mooie plekjes langs de Viroin. Alvorens onze tocht verder te zetten richting ‘Réserve naturelle de Dourbes‘ verkennen we eerst nog een klein stukje ten zuiden van de Fondry des Chiens. Het pad leidt ons naar een uitzichtpunt, een stuk rots van waarop je een zicht krijgt op een deeltje van Nismes.
Zij die dit willen krijgen hier ook de kans om de Grotte Saint-Joseph te bezoeken. Veel heeft deze echter niet te betekenen.
Réserve naturelle de Dourbes
We keren terug richting de Fondry maar volgen nu de oostkant van de put verder naar het Réserve naturelle de Dourbes.
Schrikdraad!
Opgelet! In sommige periodes van het jaar worden er schapen uitgezet voor begrazing. Delen van de paden worden dan afgesloten met schrikdraad, zelfs de officiële gemarkeerde paden. In ons geval was er geen enkele waarschuwing geplaatst hiervoor. Mijn wandelpartner kreeg de ‘schok van zijn leven’ bij het toevallig aanraken van zo’n draad die abrupt over het wandelpad was aangebracht. Aangezien er heel wat kinderen (chiro- en scoutsgroepen) rondlopen lijkt me dit niet echt verantwoord van de plaatselijke overheid daar.
Het doet deugd om de drukte rond de Fondry des Chiens achter ons te laten. De meeste mensen blijven rond de put hangen waardoor de wandelpaden verderop alleen maar rust uitstralen.
De oude spoorlijn 132 en de Tunnel des Dourbes
Na ongeveer vijf kilometer wandelen bereiken we een mooie highlight op de route. Het pad loopt namelijk langs de oude spoorlijn 132 tussen Mariembourg en Treignes. Vlak naast ons ligt de Tunnel des Dourbes. Deze 14 km lange lijn wordt nog steeds gebruikt door de toeristische ‘Stoomtrein der Drie Valleien’.
Een ticket voor een rit op deze trein kost €15 en kan je hier reserveren.
Meer uit Europa…
Faeröer eilanden deel 1: Ons boeiend avontuur begint op Vágar
Fotoreeks: wintersfeer in Damme
Roadtrip Schotland: inleiding en tips
Causeway Coastal Route: van Cushendall tot Ballycastle
Roadtrip Schotland: Ben A’an & Loch Katrine loop
Mensen kijken in Puerto Banús, Marbella