Review: BRBL, make it bearable

Het is intussen al enkele jaren geleden dat ik toevallig een tijdschrift in handen kreeg waarin een nieuw product werd besproken. Meer zelfs, er verscheen een nieuw bedrijfje op de kousen- en (thermische) ondergoedmarkt: BRBL.
Net omdat ik nog nooit van dit merk had gehoord werd de uitdaging des te groter om uit te vissen of ze daadwerkelijk zouden kunnen concurreren met grote namen als Bridgedale, Smartwool, X-Socks, Falke, enz…

Ondertussen zijn we dus aan paar jaar verder en vroeg ik me af of het merk nog wel bestaat en of het nog wel zin had om deze review te behouden of te verwijderen. Ik koos voor het eerste, want … je raadt het nooit … ik heb de sokken die ik destijds testte nog steeds in bezit en ze vertonen na vele wasbeurten amper sporen van slijtage.
Bovendien is er in België nog altijd (voor zover ik weet) één locatie waar deze sokken te koop zijn en dat is in de webshop van Wandelsport Vlaanderen.

BRBL dus … Het Sloveense bedrijf achter deze sokken, Intersocks, haalt zijn inspiratie bij de beren die met hun unieke lagencombinatie van huid en wol kunnen overleven in de meest extreme en veeleisende natuurlijke omstandigheden.
Hun beren-geïnspireerde ontwerpen combineren natuurlijke materialen als Merinowol met slimme technologieën zoals hun – naar eigen zeggen – unieke ‘BearZones’ en ‘BearTubes’ zodat ze even goed aanvoelen als ze er uitzien.

Bear Mimetics

Beren passen zich aan naargelang de omgeving, weersomstandigheden en seizoen.  Wij, enthousiaste buitensporters, moeten gelijkaardige aanpassingen doen die geschikt zijn voor specifieke prestaties en intensiteiten in verschillende weersomstandigheden en seizoenen. We moeten ons beschermen tegen de natuurlijke elementen. Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelde BRBL een aanbod voor verschillende niveaus, aangepast aan het lichaam, de buitentemperatuur en de intensiteit van de prestatie zodat deze ‘draaglijk’ blijft.
Of om het met hun slogan te zeggen… ‘make it bearable’.

BearZones en BearTubes

Toegegeven, de excentrieke benamingen toveren nog altijd een grimas op mijn gezicht, maar lees toch maar verder…

De door BRBL ontwikkelde BearTubes worden op een functionele manier geweven tot een soort band die je bewegingen volgt en elastisch is.  De speciale kanalen absorberen de schokken tijdens het sporten en beschermen de spieren en de pezen.

BRBL Beartubes
Beartubes

De kousen schuiven niet waardoor er minder wrijving ontstaat tussen huid en weefsel. Vocht wordt snel van de huid weggeleid en afgevoerd via de speciale kanaalachtige contstructie. Deze vormt bovendien een degelijke thermische barrière tegen de koude.

De kousen zijn onderverdeeld in drie verschillende niveaus, volgens de ‘beren-geïnspireerde’ eigenschappen die ze bezitten :

 • BRBL Touch is het basisniveau voor gewone, dagdagelijkse (sport)activiteiten. Het biedt een hoog draagcomfort met vochtregulerende eigenschappen, een betere oxygenatie en versterkte gebieden voor minder wrijving tussen huid en weefsel.
 • BRBL Adapt is het gemiddelde niveau voor de meer geavanceerde en zwaardere uitdagingen. Het biedt een stevigere bescherming en blaarpreventie + anti-bacteriële eigenschappen.
 • BRBL Shield is geschikt voor gespecialiseerde outdooractiviteiten met grote uitdagingen in onvoorspelbare omgevingen. De extra versterkte delen verbeteren het uithoudingsvermogen en de controle tijdens zware activiteiten. De ThermoCool technologie houdt de voeten warm als het koud is en koel als het warm is.

Het bedrijf maakt zich sterk dat er in hun producten geen schadelijke stoffen gebruikt worden (Oeko-Tex certificaat) en dat er geen dier- of mensonvriendelijke praktijken plaatsvinden tijdens de productieprocessen (SA 8000 certificaat).

Goed gevoel

Ik heb de BRBL sokken intussen enkele jaren in gebruik en eerlijk is eerlijk, ze bevallen me meer dan verwacht.
De uitgeteste sokken zijn Atlas (joggen, trail-running), Kodiak (trekking), Bjorn (wandelen, lichte trekking) en Grizzly (geavanceerde trektochten in onvoorspelbare omgevingen).

De vele wasbeurten hebben de sokken geen kwaad gedaan. Bij andere grote merken zoals Bridgedale begint de stof onder de bal van de voet al vrij snel dunner te worden tot er uiteindelijk zelfs gaten ontstaan. Hier is bij BRBL absoluut geen sprake van. Vooral de Atlas, Kodiak en Grizzly blijven hun pasvorm en elasticiteit na intensief gebruik uitstekend behouden. Bij de Bjorn is dat iets minder. Hier lijkt de stof iets minder stevig te zijn en verdwijnt de zachte structuur ervan na meerdere wasbeurten, maar toch – na bijna vier jaar – geen gaten te bespeuren.
Bij de Grizzly voel je meteen de superieure kwaliteit van de stof. Ze voelt zeer stevig aan en komt dicht in de buurt van een compressiesok. Hierdoor is deze zeer geschikt voor het zwaardere (klim)werk.

Duidelijk minder verhitting onder de voetzolen

En hoe zit het met zweetvoeten hoor ik sommigen al vragen.  Ik geloof dat BRBL hier echt een meerwaarde kan betekenen ten opzichte van veel andere bekende sokkenmerken die al na enkele kilometers wandelen een vervelend hittegevoel opwekken onder de voetzolen. Bij alle drie de geteste sokken is dat beduidend minder en dat is voor mij zowat het grootste pluspunt. BRBL is er in geslaagd sokken te ontwerpen met een uitstekend vochtmanagement en degelijke verluchting door hun zogeheten ‘BearZones‘ en ‘BearTubes‘ met minder snelle blaarvorming als logisch gevolg.
Geurloze sokken moeten volgens mijn bescheiden mening nog uitgevonden worden, maar ook hier scoort BRBL met zijn antimicrobiële technologie niet slecht.

De Kodiak krijgt mijn voorkeur omwille van de stevigheid en duurzaamheid. Dit zijn de sokken die ik het liefst draag voor stevige wandelingen en trekkings.
De joggers onder ons kunnen het comfort in de loopschoenen wellicht een beetje opkrikken met de Atlas die zowat dezelfde stevige eigenschappen biedt als de Kodiak.

Waar kopen ?

[Update januari 2023]

Hier is helaas nog werk aan de winkel … De vroegere URL van de hoofdwebsite – www.brbl-apparel.com – leidt nu door naar www.brbl.net. De site is gelukkig niet enkel meer in het Sloveens beschikbaar, maar werd nu eindelijk ook in het Engels vertaald, alhoewel er hier en daar nog wel iets schort met de vertalingen.

Ik bestelde destijds drie paar kousen voor verschillende doeleinden : joggen, wandelingen/rustige trekkings en zwaardere trekkings.  De transactie werd via Paypal vlot voltooid.  Eigenaardig genoeg kreeg ik kort na bestelling een bericht dat de levering niet kon doorgaan en werd het geld teruggestort. Men kon (nog) niet naar de Benelux verzenden. Hun verkoop stond dus duidelijk nog niet op punt. Dat is overigens nog steeds de reden dat ik eerder terughoudend ben om rechtstreeks via hun webshop te bestellen.

Ook hun marketingstrategie is duidelijk nog voor verbetering vatbaar want na zoveel jaar op de markt is de merknaam BRBL bij ons amper of niet gekend en dat is bijzonder spijtig want er zit echt wel potentieel in hun producten. Het zou interessant zijn moesten de sokken in de grotere ketens beschikbaar zijn zodat geïnteresseerden ze kunnen zien en voelen.

Voorlopig blijft mijn enige aanknopingspunt Wandelsport Vlaanderen. Daar zijn de sokken nog steeds goed verkrijgbaar.

6 reacties

  1. Kijk eens aan! Dat is nog eens goed nieuws!
   En de prijzen zijn bovendien ook interessant. Jullie horen nog van mij.
   Bedankt voor de feedback!

    1. Hoi Stefaan, bedankt voor uw update over BRBL.
     Helaas ben ik een tijdje buiten strijd geraakt na een fietsongeval. Gelukkig zit de revalidatie er bijna op en kijk ik al reikhalzend uit naar de mooie herfst- en winterwandelingen.
     Ik hoop dan o.a. de Grizzly eens goed te kunnen uittesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *