Review: Fjällräven Karl Pro Trousers

Het Zweedse merk Fjällräven bestaat intussen al ruim 50 jaar en heeft zich doorgedreven gespecialiseerd in duurzame outdoorkleding en materiaal zoals rugzakken, tenten en slaapzakken.
Ik heb het merk enkele jaren geleden leren kennen toen ik op zoek ging naar een degelijke trekkingbroek die echter ook in het dagelijks leven draagbaar moest zijn. Ik vond ze ook : de Fjällräven Karl Pro Trousers.

Zeer aangenaam draagcomfort

Fjallraven Karl Pro

Om de één of andere reden heb ik het doorgaans niet gemakkelijk om een keuze te maken uit het vaak veel te ruime aanbod in de buitensportwinkels. Een broek moet in de eerste plaats perfect passen en aanvoelen en dat blijkt bij mij zelden het geval te zijn.  Het is niet dat mijn onderstel zwaar afwijkt van het gemiddelde (mag ik hopen), maar ik vind altijd wel één of meerdere punten die er voor zorgen dat ik de broek na de zoveelste pasbeurt en tot grote ellende van de verkoper weer terug in de rekken hang (te breed, te smal, irritante stof, te groteske zakken, enz…). En probeer maar eens een functionele broek te vinden die je zowel tijdens een trektocht als op het werk kunt dragen.

En dan kreeg ik op een gezegende dag plots een Fjällräven Karl Pro Trousers voorgeschoven met op de rechterdij het bekende vossenlogo van Fjällräven. Toen ik de stof door mijn handen liet glijden en de vorm bekeek had ik al meteen het gevoel dat het ‘prijs’ ging zijn.
In het pashokje raakte ik helemaal verkocht. Deze broek zat mij als gegoten en de unieke zachte stof voelde fantastisch aan.

G-1000 geeft muggen geen kans

Deze slijtvaste en zeer duurzame stof werd door Fjällräven zelf ontwikkeld. Het bleek een schot in de roos bij de actieve buitensportmens.
De stof is zeer dicht geweven en laat weinig wind door. Bovendien geeft ze lastige muggen of andere insecten geen kans om te prikken en dat maakt Fjällräven één van de zeldzame merken die muggendichte kledij ontwerpen. Naar mijn gevoel kunnen zelfs de kleinste teken niet doorheen het fijne weefsel kruipen.

G-1000 bestaat voor 65% uit polyester en 35% katoen. Ze kan waterafstotend gemaakt worden met de speciale Greenland Wax, een natuurproduct. Deze wordt verkocht in blokvorm en moet ingewreven worden op de plaatsen die je waterafstotend wil maken, afhankelijk van de activiteiten die je gaat inplannen. Vervolgens moet de wax opgewarmd worden met een haardroger of strijkijzer zodat deze in de stof dringt. De stof wordt hierdoor niet alleen waterafstotend, maar ook steviger en minder ademend. Wil je gaan wandelen in warme, zomerse omstandigheden dan kan de wax eenvoudig weer uitgewassen worden op 40° zodat de stof opnieuw luchtig en comfortabel wordt.

G-1000 bestaat in vijf varianten : Original, Silent, Lite, Air en HeavyDuty.
De Fjällräven Karl Pro Trousers zijn van het Silent type. De stof voelt opgeborsteld aan en maakt geen wrijvend geluid bij het wandelen. Ze is dus tevens uitermate geschikt om binnenshuis of op het werk te dragen en bovendien bestand tegen muggen.

Eigenschappen van de Fjällräven Karl Pro Trousers

 • Lage taille en reguliere pasvorm
 • Onverkorte broekspijpen die je zelf nog naar wens moet verstellen
 • Voorgevormde knieën voor comfortabele wandelingen in de bergen
 • Twee diepe zijzakken waarin je je handen aangenaam kunt opwarmen
 • Grote beenzak (bvb. voor kaart, portefeuille)
 • Klein zakje voor zakmes of andere kleine instrumenten
 • De Karl Trousers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen. Zo is er bijvoorbeeld ook een zip-off beschikbaar.

Ervaringen

Tijdens stevige wandelingen, zelfs bij temperaturen rond de 30°, heb ik geen last van irritante, plakkerige stof op m’n huid. Het ademend vermogen van de broek is zonder meer uitstekend te noemen.

Brandnetels en fijne doorntjes geraken niet door de dunne stof heen. Daar ben ik nog altijd stevig van onder de indruk. Ik heb de broek ondertussen al enkele jaren intensief in gebruik en er zijn nog geen sporen van slijtage merkbaar. Zelfs na meerdere wandelingen doorheen struikgewas en langs takjes blijft de stof standhouden.

De Fjällräven Karl Pro Trousers is een ideale broek voor serieuze trektochten in frissere omstandigheden en zit als gegoten. Ze kan ook in gewone dagdagelijkse omstandigheden dienst doen.

Pro

 • Zeer sterke en duurzame G-1000 stof
 • Insektenwerend
 • Uitstekend ademend vermogen en toch goed winddicht
 • Hoog draagcomfort en uitstekende pasvorm
 • Zowel geschikt voor de meeste outdoor-activiteiten als voor dagelijks gebruik
 • Kan nog versterkt worden met Greenland Wax (uitwasbaar)

Contra

 • Echtgenote klaagt over het feit dat ik steeds dezelfde broeken blijf dragen
 • Stevig prijskaartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *