Review: Hanwag Tatra GTX

Na meer dan 15 jaar uitstekende ervaringen met MEINDL wandel- en trekkingschoenen vond ik het tijd om eens iets nieuws te proberen. De vele positieve reviews en de indrukwekkende geschiedenis van het Duitse merk HANWAG trokken me over de streep. In mijn favoriete buitensportwinkel kreeg ik nog meer details en kon ik de Hanwag Tatra GTX (Gore-Tex) passen en uitproberen.

Zit meteen als gegoten, recht uit de doos

Al na amper een minuut leek het alsof ik met deze schoenen aan mijn voeten geboren was. De Tatra GTX heeft zijn degelijkheid al ruimschoots bewezen. De massale, internationale gebruikersfeedback liegt er niet om.
Ik heb ze nu meer dan een jaar in gebruik en dat vraagt om een korte beschrijving van mijn ervaringen en indrukken.

Hanwag Tatra GTX
Hanwag Tatra GTX

Direct uit de doos zitten de schoenen al zo goed rond je voeten gegoten dat je er meteen lange wandelingen mee kunt doen. Ze moeten amper ingelopen worden. Volgens de specificaties gaat het om een B-schoen en deze combineert het comfort van een gewone schoen met de stugge stevigheid van een bergschoen, maar toch blijft het een lichtgewichtschoen.
De schokabsorberende door Hanwag ontwikkelde Vibram zool en het leder met nubuck schacht zijn echter zo stevig en degelijk ontworpen dat ze zonder problemen de ruwste trektochten aankunnen. De neus en hiel zijn met rubber afgewerkt waardoor ze extra stevigheid meekrijgen.
Tijdens de ontwikkeling werd extra aandacht geschonken aan overtollige stiknaden. Men is er in geslaagd om het aantal naden tot een minimum te reduceren zodat pijnlijke drukpunten vrijwel onbestaande zijn.

De zool is zeer stijf, maar toch voldoende gekromd waardoor je een comfortabele afrolbeweging voelt. Deze is uitermate geschikt voor wandelen op rotsig terrein en steentjes voel je nooit doorheen de zool steken. De schoen biedt verrassend veel grip op gladde rotsen.

De veters laten zich gemakkelijk aantrekken en zijn voorzien van een systeem waardoor ze niet gemakkelijk loskomen. De enkels zitten zeer stevig maar comfortabel vast en krijgen dus flink wat steun.

Naar mijn gevoel gaat de Tatra GTX zelfs richting C-categorie en is zeer geschikt voor meerdaagse zware trekkings met rugzak.

De schoen is leverbaar in twee versies, met of zonder het Gore-Tex membraan. Ik koos voor de iets duurdere Gore-Tex versie omwille van de nakende trektocht in Nepal en daarvoor is 100% waterdichtheid wel een vereiste. Het nadeel van Gore-Tex is dat de schoen iets minder kan ademen dan leer en daardoor de verhitting bij warm weer sneller toeneemt. In Nepal viel dit echter zeer goed mee, alhoewel er na twee weken trekken wel enkele pijnlijke blaren begonnen op te treden als gevolg van de verhitting bij droog en warm weer.

Doel

Stevige wandelingen over ruw en onvoorspelbaar terrein, meerdaagse trekkings met (zware) rugzak, hoogalpiene regio’s

Constructie

 • Gewaxte nubuck.
 • Door Hanwag ontwikkelde Vibram-zool.
 • Gewikte of dubbelgestikte maakwijze waardoor de zolen meermaals vervangbaar zijn.

Pro

 • Een klassieker die zijn naam al ruimschoots heeft waargemaakt.
 • Uitstekende constructie en perfecte pasvorm zonder vervelende drukpunten.
 • Hoge stabiliteit en veilig gevoel in vrijwel alle omstandigheden.
 • Diep gegroefde stugge Vibram-zool die het mogelijk maakt langdurig over scherpe rotsen en steentjes te wandelen.
 • De gebogen en bovendien vervangbare zool zorgt, ondanks de stijfheid, voor een comfortabele afrol.
 • Betere ventilatie door pompende beweging van de tong tijdens het lopen zorgt voor beter voetklimaat.
 • Perfect waterdicht.

Contra

 • Vrijwel geen noemenswaardige negatieve ervaringen te melden, uitgezonderd misschien de hittevorming op lange termijn, die dan weer te wijten is aan het Gore-Tex binnenwerk. Op lange termijn en in zware omstandigheden ontstaat een verhoogde kans op blaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *