Kerstsfeer in Reims en de Champagnestreek

We bezochten de Franse stad Reims – de hoofdstad van de Champagnestreek – om er eens een lang weekend te genieten van de prachtige, sfeervolle kerstmarkt. Dit stond al lang op mijn bucketlist. In plaats van de bij ons overbekende jenevertjes kan je hier diverse Champagnes uitproberen.  

Bezoekje aan champagnehuis Vranken-Pommery

Het was voor mij de eerste kennismaking van dichtbij met de Champagne en om wat meer kennis op te doen besloten we om een geleid bezoek te brengen aan de historische kelders van Vranken-Pommery waar maar liefst 20 miljoen flessen liggen te rijpen.

Historische gebouwen en monumenten

Maar natuurlijk is het niet al Champagne wat de klok slaat in Reims. De stad heeft ook een grote historische waarde. Zo kan je bijvoorbeeld moeilijk zomaar voorbij de imposante gothische kathedraal Notre-Dame de Reims wandelen. Dit bouwwerk maakt sinds 1991 deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is wellicht de mooiste kathedraal in heel Frankrijk.

Als je dan toch in Reims bent bezoek dan ook meteen de basiliek van Saint Remi, de Porte de Mars (oudste monument), het Paleis van Tau en geniet van een gezellig drankje op de Place Drouet d’Erlon.

Maar we kwamen natuurlijk vooral voor de bijzondere kerstmarkt

De kerstmarkt van Reims is een heel speciale ervaring. In plaats van jenever- en bierstalletjes vind je hier talrijke champagnekraampjes. Zoetebekken kunnen zich te goed doen aan vele Franse en kleurrijke heerlijkheden.
De sfeer is echt supergezellig en alles speelt zich voornamelijk af op de Place d’Erlon en de zijstraatjes er van.

Ook de dorpjes rond Reims mogen niet vergeten worden

Het hoogtepunt van onze citytrip was echter een rondrit door de kleinere dorpjes in deze regio. Temidden van de prachtige velden liggen ondermeer Hautvillers, Cumières, Epernay, enz… In deze periode van het jaar is het er zeer aangenaam vertoeven. Ook hier komen de feeërieke kerststalletjes de sfeer alleen maar ten goede.
We keren uiteraard niet naar huis terug zonder eerst enkele Champagnes te proeven en aan te kopen. We doen dit bij één van de grotere boeren in Hautvillers… Tribaut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *