Roadtrip Schotland: Uath Lochans (Cairngorms National Park)
Een heerlijk ontspannen (maar soms wel pittige) wandeling van 6 km langs Uath Lochans, vier idyllische lochs in het Cairngorms National Park. Deze relatief onbekende parels bieden een mix van serene meren, oude bossen en spectaculaire uitzichten. Het gebied werd meer dan 20.000 jaar geleden gevormd na het smelten van de Strathspay Glacier.
Uath Lochans
In het enorme Cairngorms National Park (4.528 m2) ligt in de buurt van Kincraig een reeks van vier kleine lochs verscholen tussen de oude naaldwouden van Glen Feshie. Het gebied heet Uath Lochans en volgens info zou het één van de mooiste bossen van de regio zijn. Hier houden we natuurlijk graag even halt voor een mooie wandeling.
Er zijn twee wandelroutes waaruit je vanaf de parking kunt kiezen. De rode lus van een kleine 6 km of de witte lus van 2,5 km. We doen de rode wandeling die ietsje zwaarder is omwille van enkele steile hoogteverschillen en een subliem uitzicht op de lochs vanaf Farleitter Crag.
Verloop van de wandeling
Vanaf de parking negeren we het pad dat naar rechts afslaat en volgen het pad dat rechtdoor gaat in de richting van de lochs. We bevinden ons hier een héél kort stukje op de Speyside Way, een langeafstandspad van 137 km dat we al na amper 400 meter verlaten als we op de splitsing links moeten volgen, de Uath Lochans Trail op.
Na een kwartiertje wandelen komen we op een vlonderpad terecht dat door een moerassig gebied leidt en de habitat blijkt te zijn van roofvogels zoals buizerds.
Eenmaal het vlonderpad achter ons bereiken we het grootste van de vier lochs aan de oostelijke oever. Het pad kronkelt zich rondom het Loch heen. De stilte die hier heerst is heerlijk en het valt ons bovendien op dat we hier nog geen andere wandelaars hebben gezien. Het is hier duidelijk een stuk rustiger dan hetgeen we tot nog toe gewoon waren.
Na 1,8 kilometer maakt het pad een bocht naar rechts en wandelen we pal noordwaarts. Het terrein begint hier duidelijk stevig te stijgen als we richting de Farleitter Crag beginnen te stappen. Op 2,4 km komen we weer op een kruising met de Speyside Way. We slaan linksaf en volgen weer heel eventjes de Speyside Way bergop en verder noordwaarts om deze 200 meter verder op de volgende splitsing alweer te verlaten naar rechts. De panorama’s worden indrukwekkender en ik kom te weten dat de dennenbomen in dit gebied tot wel 120 jaar oud zijn. Hier en daar zijn er plekken met een prachtig uitzicht over de drie lochans en over de heuvels die boven de andere kant van Glen Feshie uitsteken.
Sporen van de oude gletsjer
Het is een prachtig plekje om even stil te staan en je af te vragen hoe die lochs ontstaan zijn. We staan hier namelijk op de plek waar 20.000 jaar geleden één van de grootste gletsjers van Schotland gelegen was, de Strathspay Glacier, met een ijslaag van een dikke 1000 meter dik. Deze verplaatste zich met een snelheid van 30 meter per jaar en liet enorme ijsblokken achter. De lochs werden gevormd na het smelten van die ijsblokken.
Na een dik uur stappen bereiken we uiteindelijk de heuveltop (350 m) en nemen even tijd voor een snack bij een grote, opvallende ronde rots met zitbank.
Vanaf dit punt gaat het nog 1,5 km gezapig heuvelafwaarts terug naar de parking.
Hoe geraak je er ?
De route naar Uath Lochan is erg gevarieerd en loopt door prachtige landelijke omgevingen.
Komende van Dufftown volgen we eerst de A95 en dan de A9 waar we de afslag nemen naar de B9152 richting Kincraig. In Kincraig verlaten we de B9152 en volgen we de wegwijzer naar Loch Insh. We steken de Spey rivier over en komen langs de noordelijke oevers van Loch Insh op de B970 terecht die we een kleine kilometer volgen tot we aan een splitsing komen. Hier volgen we links een smalle doodlopende weg in de richting van Glen Feshie. Een kleine twee kilometer verder slaan we dan een onverharde bosweg in naar rechts. Deze weg leidt uiteindelijk naar de mooi gelegen parking in het bos.
Heb je iets meer tijd te besteden en zoek je in deze regio een meer uitdagende wandeling?
Het is eventueel mogelijk de lus uit te breiden tot 11 à 12 km als je er de Creag Dhubh piek (444 m) in betrekt. Die top bevindt zich ongeveer 2,5 km ten zuidoosten van Uath Lochans.
Routegegevens bekijken / downloaden
Hoogtepunten van deze roadtrip
Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Klik op de kaart om het volledige traject te bekijken op een interactieve Google kaart.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…
- Inleiding en tips
- Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
- Edinburgh in het kort
- Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
- Wandeling: Ben A’an & Loch Katrine loop (6,6 km)
- Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
- Wandeling naar Lost Valley (5,2 km)
- Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
- Isle of Skye in drie dagen
- Isle of Skye: The Quiraing (8,7 km)
- Isle of Skye: Old Man of Storr (5 km)
- Isle of Skye: Hinnisdale River Trail + Hugh’s Castle (5 km)
- Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
- Speyside: 2 distilleerderijen in de kijker
- Traject 6: Speyside – Perth (308 km)
- Wandeling: Uath Lochans (Cairngorms National Park) (6 km)
- Traject 7: Perth – Innerleithen (156 km)
- Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
- Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)
Meer uit Europa…
Het betoverende Hallerbos
De Oxögabergsrundan: Tiveden nationaal park
Tiveden nationaal park: ongerepte wildernis in Zweden
Rond het Vågsjön meer
Krimmler Watervallen: de hoogste van Europa
Kinderdijk en Keukenhof, de charmes van Nederland