Causeway Coastal Route: spectaculaire roadtrip in zes dagen

Eindelijk… de Causeway Coastal Route in het vizier!
Ik ben al vele jaren stiekem fan van de ruige, donkere en zelfs spookachtige landschappen van Ierland en Schotland en de heerlijke karakteristieke accenten doen me iets als ik een film bekijk met Ierse of Schotse acteurs. Ik voel me ook altijd in mijn nopjes als ik een Ierse pub binnenstap, waar ook ter wereld, maar een Ierse pub in Ierland is natuurlijk het ultieme doel, net zoals een Chinees restaurant bezoeken in China, niet ?

De Game of Thrones achterna

Toen mijn reis naar Cuba een paar weken geleden door allerlei omstandigheden afgelast moest worden schreeuwde mijn hoofd moord en brand. Er moest een alternatief komen want ik ging in de Paasvakantie niet thuis blijven zitten. Tijd om mijn bucket list erbij te halen. Het duurde niet lang of Ierland kreeg als bestemming de bovenhand en mijn zoontje van 6 ging me vergezellen. Het zou een roadtrip worden met ons tweetjes, een beetje quality time voor vader en zoon want helaas kon mama door werkomstandigheden niet mee.
Via cheaptickets.nl tikte ik een aantrekkelijk ticket op de kop en het huren van een wagen met extra eigen risicoverzekering er bovenop werd gefixed in een paar muisklikken. Heerlijk… Ierland, here we come!

Vermits we slechts zes dagen ter beschikking hadden ging mijn voorkeur met glans uit naar de spectaculaire Causeway Coastal Route, door velen omschreven als één van de mooiste wegen ter wereld. De weg slingert vanaf Belfast 300 km langs de oostkust noordwaarts tot Derry en is bovendien ook interessant voor fans van de bekende HBO serie Game of Thrones want hier liggen diverse filmlocaties verspreid die het bezoeken waard zijn. De route biedt een mix van ruige, dramatische kustlandschappen, idyllische stranden en dorpjes, ruïnes, kastelen en andere afwisselende bezienswaardigheden. Het is overigens ook altijd tof om hier en daar eens van de route af te wijken en op ontdekkingstocht te gaan in het binnenland.

Ierland huurwagen
Onze huurwagen is helemaal klaar voor de trip!

Ondanks de schijnbaar korte afstanden is het onmogelijk om alle highlights van de streek te bezoeken. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, dus plan je route vooraf … Google is your best friend 😉
De huurwagen, een Mercedes B-klasse, staat op ons te wachten in de buurt van Belfast International Airport. Mijn eerste rijervaring met een wagen waarin het stuur rechts staat verliep echter niet altijd even vlotjes.  Mijn ervaringen hiermee lees je in een andere blog post.

Hoogtepunten van onze eerste dag op de Causeway Coastal Route

Whitehead (Marine Parade)

Omdat we slechts zes dagen op Ierse bodem verblijven verkies ik om de steden te vermijden. Ik ben nu eenmaal geen stadsmens en ik kom bovendien naar Ierland om van de natuur en de rust te genieten. Ik mijd dus Belfast en volg de M2 en de A2 via Newtownabbey (start van de Causeway Coastal Route) en Carrickfergus tot in Whitehead, een lieflijk kustdorpje op ongeveer 35 km van Belfast.
In Ierland heb je volgens mij weinig boodschap aan weersvoorspellingen. In deze periode van het jaar kan je simpelweg alle seizoenen tegenkomen op één dag.  De wind blaast de stenen uit de grond, het is koud en afwisselend worden we ook nog eens getrakteerd op regen- èn hagelbuien, maar dit kan de pret niet bederven. We troosten ons met de gedachte dat dit grillige weer de ruige en spectaculaire aard van Ierland ten goede komt 🙂

Whitehead Promenade
De promenade van het rustieke dorpje Whitehead

Whitehead is een leuk plekje voor een eerste stop. Ik parkeer de auto op de Marine Parade, vlak tegen de kustlijn, gratis. Mijn aandacht gaat meteen naar een rij kleurrijke huisjes die een beetje aan Lego doen denken.
Vanaf de Marine Parade(of Promenade) leidt een vlak wandelpad ruim 2 km rakelings langs de kustlijn van het Belfast Lough tot het aansluit met het Blackhead Path waarlangs je omhoog klimt tot aan de vuurtoren.

Blackhead Vuurtoren
Vuurtoren aan het Blackhead path in Whitehead

Deze wandeling is een mooie eerste kennismaking met de ruige rotskust van Noord-Ierland en zeer kindvriendelijk. Séan (6 j) is in zijn nopjes en schatert van plezier als hij voor het eerst kennis maakt met het wilde geraas van de golven.

The Wren’s Eggs

Het wordt nog leuker als hij verderop de Wren’s Eggs (eieren van de Winterkoninkjes) ziet liggen, een drietal enorme rotsblokken die hier ruim 10.000 jaar geleden werden afgezet door een voorbijglijdende supergletsjer toen het einde van de ijstijd aanbrak. De streek lag toen bedekt onder een duizenden meters dikke ijslaag.  Bij laagtij (zoals nu) is dit een populaire speelplek voor kinderen.

De negen Glens van Antrim

We blijven de kustlijn rakelings volgen via de A2 en rijden via Larne het graafschap Antrim binnen. County Antrim is een zeer populaire trekpleister voor binnen- en buitenlandse toeristen. De reden ligt voor de hand. Het is een gebied dat men in Ierland een‘Area of outstanding natural beauty’ pleegt te noemen en ik ga dit absoluut niet tegenspreken.  Medeverantwoordelijk voor deze grote toeristische interesse zijn de negen glens met de mooie namen Glenarm, Glencloy, Glenariff, Glenballyemon, Glenaan, Glencorp, Glendun, Glenshesk en Glentaisie.
Een glen is een door een supergletsjer uitgesleten vallei en biedt talrijke fraaie natuurfenomenen en pittoreske dorpjes. Het gebied werd gevormd door de oerelementen water, vuur, wind en ijs.  Van de weg langs de kustlijn met zijn eindeloze, soms huiveringwekkende, kliffen kan je nooit genoeg krijgen.

Glens Of Antrim
The Glens of Antrim nabij Cushendall

Een auto huren in Ierland

De vrijheid die een (huur)auto je biedt is hier van grote waarde. Door de kleine afstanden die we dagelijks moeten overbruggen hebben we voldoende tijd om af en toe eens van de hoofdweg af te wijken en te genieten van de natuur en de dorpjes in het binnenland. De valleien zijn werkelijk adembenemend maar ik mag wel vermelden dat rijden op binnenwegen een voortdurende concentratie vereist want de wegen zijn zo smal dat er geen twee wagens kunnen kruisen. De twee rijstroken worden duidelijk gescheiden door belijningen maar de rijvakken zijn bijna overal aanzienlijk smaller dan een wagen. Bovendien lopen de wegen door heuvelachtig tot bergachtig gebied en heb je onvoldoende overzicht op de weg voor je waardoor je af en toe onverwacht geconfronteerd wordt met tegenliggers.
=> Meer over het rijden in Ierland in een aparte blog post (komt er binnenkort aan).

De negen glens met hun eigen unieke karakters liggen over een afstand van ongeveer 130 km verspreid tussen Larne en Ballycastle. De koningin van de glens is Glenariff met het kustdorpje Waterfoot aan de voet ervan.

Accomodatie: Glendale Bed & Breakfast

Op onze eerste dag kozen we Cushendall als onze eindbestemming waar we een verblijf hebben geboekt in het Glendale B&B.
Mary, de vrouw des huizes, is een echte moeder voor haar gasten en we voelen ons meteen zoals thuis. Het is gezellig ingericht, kraaknet en bovendien heerlijk gelegen vlak bij het gezellige centrum waar een aantal restaurantjes en pubs je graag verwelkomen. De spontane vriendelijkheid van de Ieren is opvallend.
Heerlijke mensen zijn het !

Glendale B&B
46 Coast Road
Cushendall
Ballymena
County Antrim, BT44 0RX
Tel. 0044 28 2177 1495
https://www.glendalecushendall.co.uk/

Glendale B&B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *