Opaalkust: de Atlantikwall

Opaalkust: de Atlantikwall

Een vierdaags bezoek aan de noordfranse Opaalkust maakte nog eens duidelijk welke dramatische gebeurtenissen zich hier hebben afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Overal wordt je er geconfronteerd met de stille getuigen uit deze periode, een reeks bunkers en restanten van de imposante verdedigingslinie die de Duitsers opbouwden tegen een nakende invasie van de geallieerde troepen, met name de Atlantikwall.

Minitrip Boulogne-sur-Mer: 8 plekjes

Minitrip Boulogne-sur-Mer: 8 plekjes

Tijdens onze vierdaagse trip langs de Opaalkust konden we de belangrijkste stad Boulogne-sur-Mer natuurlijk niet zomaar links laten liggen. Deze fraaie, levendige en zeer gezellige havenstad beschikt over een rijke maritieme geschiedenis, ver terug tot in het tijdperk van de Romeinen die hier een belangrijke basis hadden voor hun vloot.

De Opaalkust in vier dagen

De Opaalkust in vier dagen

In de zomervakantie hadden we de gelegenheid om vier dagen de Noord-Franse Opaalkust te gaan verkennen, een regio die tot nu toe onbekend terrein was voor mij. Deze indrukwekkende kustlijn strekt zich 120 km uit tussen Duinkerke en Berck. Wij beperken ons tot de ruige schoonheid en charmante dorpjes tussen Camiers en de Cap de Blanc-Nez.

Cap de Blanc-Nez, langs strand en velden

Cap de Blanc-Nez, langs strand en velden

De indrukwekkende Cap de Blanc-Nez is voor velen de heilige graal aan de Opaalkust. De gigantische witte krijtrotsen tonen zich op hun best in de vroege avond als de zon richting de horizon afdaalt. In afwachting van dit ‘gouden uurtje’ maken we eerst een stevige wandeling van 12 km tussen Escalles en Wissant, deels langs het strand, deels door het binnenland.

Langs de duinen van de Slack

Langs de duinen van de Slack

De Slack is een riviertje van 22 km lang dat zich kronkelend een weg baant van zijn bron bij Mont Binôt bij Hardinghen tot het uiteindelijk aan de Opaalkust in zee stroomt bij het fort van Ambleteuse. Het is op deze plek dat we onze gezinsvriendelijke wandeling starten. Links van de Slack bevindt zich immers een heel bijzonder duinengebied van maar liefst 213 ha groot tussen Ambleteuse en Wimereux.

Geen artikelen meer

Geen artikelen meer