Langs de duinen van de Slack

De Slack is een riviertje van 22 km lang dat zich kronkelend een weg baant van zijn bron bij Mont Binôt bij Hardinghen tot het uiteindelijk aan de Opaalkust in zee stroomt bij het fort van Ambleteuse. Het is op deze plek dat we onze gezinsvriendelijke wandeling starten. Links van de Slack bevindt zich immers een heel bijzonder duinengebied van maar liefst 213 ha groot tussen Ambleteuse en Wimereux.

  • Wandeltijd: 1u30
  • Zwaarte: Licht

Startpunt: de monding van de Slack

Onze parkeerplaats bevindt zich langs de D940 bij Ambleteuse. Kom je van Wimereux dan ligt de parking aan je linkerzijde vlak voor het bruggetje over de Slack. Veel plaatsen zijn er helaas niet, dus in het hoogseizoen is de kans vrij groot dat je op zoek moet naar een alternatief.

Dunes de la Slack
Startpunt: zandpad van de parking naar het strand

Met de Slack aan onze rechterzijde volgen we het zandpad ongeveer 800 meter tot we de kust bereiken. Het is al een tijdje warm en droog en het fijne zand vindt al meteen zijn weg in onze schoenen. Dus, uit met die dingen. Blootsvoets loopt het zeker zo fijn.

Uitwaaien aan het ruwe strand

Eenmaal aan het strand merken we dat de wind hier niet te onderschatten is. Maar het uitzicht is gewoon fenomenaal. De wilde golven van de smaragdgroene zee omringen het fort van Ambleteuse dat iets verderop ligt. Het getij is zich stilaan aan het terugtrekken.
Het strand ligt bezaaid met stenen en rotsen en we besluiten om toch maar voor het comfort en de veiligheid van onze stevige wandelschoenen te kiezen.

Dunes de la Slack
Fort Mahon en Ambleteuse op de achtergrond
Fort Vauban, Ambleteuse
Fort Vauban
Dunes de la Slack

Een vader en zijn zoon houden de golven nauwlettend in de gaten. Ze hebben een surfboard onder de arm en je ziet ze nadenken… “doen we het of doen we het niet…”. Uiteindelijk doen ze het toch. Ik heb er mijn twijfels bij.

Dunes de la Slack

We volgen het ruige strand ongeveer 1,5 kilometer met de prachtige duinen aan onze linkerzijde. Deze zijn op dit punt omwille van het kwetsbare karakter ontoegankelijk gemaakt met houten schuttingen. Maar de speling van het licht op het zand is erg mooi om te zien.

Dunes de la Slack
Dunes de La Slack

Eindelijk de duinen in

Vlak voor La Pointe aux Oies verlaten we het strand en komen we aan de tweede parking bij de D940. We steken de grote baan over en wandelen verder de duinen in. Het pad begint hier geleidelijk te stijgen en het losse zand maakt wandelen er niet gemakkelijker op. Bovendien is er amper schaduw en brandt de zon genadeloos op je knikker. Vergeet dus op zomerse dagen niet om je goed in te smeren.

Dunes de la Slack
La Pointe aux Oies

Na een tiental minuten bereiken we het ‘observatorium’, een houten platform op het hoogste punt van de duinen waar een fantastisch panorama op je ligt te wachten.

Dunes de la Slack
Panorama over de duinen en Ambleteuse
Dunes de la Slack

Nog eens 500 meter verder genieten we met volle teugen van de verkoeling die een naaldbos ons biedt. Heerlijk en een welkome afwisseling!

Dunes de la Slack
Dunes de la Slack
Dunes de la Slack
Dunes de la Slack

Een vlonderpad leidt ons uiteindelijk doorheen een soort van wetland tot we weer via de Slack aan de parking belanden.

Deze wandeling is perfect voor gezinnen met kinderen, maar helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.

Routegegevens bekijken / downloaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *