Isle of Skye: The Old Man of Storr
Samen met The Quiraing behoort de Old Man of Storr tot de twee meest iconische (en drukke) wandelingen van heel Schotland. Om de drukte te vermijden vertrekken we alweer vroeg in de ochtend. Deze imposante rotsformatie, die hoog boven het landschap uittorent, is ontstaan door eeuwenlange erosie en maakt deel uit van de Trotternish Ridge. Volgens de legende is de “Old Man” een versteende reus, met zijn karakteristieke piek die tot 50 meter hoog reikt.
The Old Man of Storr: hoe het begon
Er is weinig uitleg nodig om duidelijk te maken dat deze grillige rotsformatie één van de absolute toplocaties is in heel Schotland. Naar mijn gevoel is deze korte wandeling zelfs nog drukker dan The Quiraing.
De opvallende piek, die zo’n 50 meter hoog is, torent majestueus uit boven het omliggende landschap van de Trotternish Ridge, een gebied dat bekend staat om zijn dramatische kliffen en ruige schoonheid.
De naam “Old Man” komt van zijn opvallende vorm, die volgens de lokale legendes lijkt op het silhouet van een oude man, of in dit geval een versteende reus. Na zijn dood werd hij samen met zijn vrouw veranderd in steen door elfen.
Een ander verhaal vertelt dat de oude reus na zijn dood een beetje onhandig begraven werd, waardoor zijn duim boven de grond bleef uitsteken.
Het gebied ontstond op een quasi gelijkaardige wijze als The Quiraing en is het resultaat van miljoenen jaren aan geologische activiteit, voornamelijk veroorzaakt door een combinatie van vulkanische en glaciale krachten. De formatie van de rotsen begon tijdens het Paleogeen, ongeveer 60 miljoen jaar geleden, toen vulkanische activiteit dikke lagen basalt over de regio legde. Dit gaf het gebied een stevige basis van hard gesteente.
Wat de Old Man of Storr echt uniek maakt, zijn de aardverschuivingen die volgden. Door de enorme druk en verschuivingen in de aardkorst begon het zachtere sedimentaire gesteente onder de hardere lagen basalt te verschuiven, waardoor de rotsen losraakten. Deze beweging creëerde grillige pieken, pilaren en kliffen, waaronder de Old Man of Storr zelf. Het gebied rondom de rots wordt nog steeds gezien als één van de grootste aardverschuivingen in het Verenigd Koninkrijk.
Gedurende miljoenen jaren hebben natuurlijke krachten zoals wind, regen en ijs de rotsen verder geërodeerd, wat heeft geleid tot de dramatische vormen die we vandaag zien.
Natuurlijk kwam ook deze locatie in het vizier van de filmmakers en werd het decor voor o.a. The Wicker en Snow White and the Huntsman.
Hoe geraak je er ?
De betaalparking voor de Old Man of Storr bevindt zich langs de A855, de hoofdweg die Portree verbindt met Staffin, aan de oostkant van het Trotternish-schiereiland en iets voorbij Loch Leathan. Vanaf Portree bereik je de parking al na een rit van 15 minuten.
Er is plaats voor ongeveer 140 voertuigen.
Er zijn enkele betaalautomaten geplaatst en parkeren kost je £6 voor maximaal 6 uur en £7 voor maximaal 12 uur. De automaten accepteren munten en contactloze kaarten.
Deze parking loopt zeer snel vol. Het wordt dus aanbevolen om vroeg op de dag te komen, vooral tijdens drukke periodes.
Verloop van de wandeling
De wandeling naar de Old Man of Storr is met maar liefst 220.000 bezoekers per jaar één van de populairste hikes op Skye, en biedt spectaculaire panoramische uitzichten over de Sound of Raasay en de omringende landschappen. De route is ongeveer 5 kilometer heen en terug en kan in periodes van regenval erg modderig zijn. Stevige en waterdichte schoenen zijn een must. Hier en daar moet je rekening houden met steile paden tot meer dan 25%.
Het uitzicht bij zonsopgang of zonsondergang maakt de tocht extra bijzonder en onvergetelijk. In principe kan je de basis van de Storr in 45 minuten bereiken.
Als je de route op een kaart bekijkt dan zal je merken dat het geen gewone ‘heen en terug’ route is. Er bevinden zich twee loops in de wandeling, eentje aan het begin en eentje op het einde. Op de splitsingen kan je dus beslissen of je de lus met de klok mee of juist tegen de klok in gaat volgen.
De eerste splitsing kom je al tegen na amper 5 minuutjes wandelen. Wij volgen het pad naar rechts (tegen de klok) omdat de afstand naar de samenkomst hogerop iets korter is, maar wel een stuk steiler en met scherpere haarspeldbochtjes. Het alternatief (op de splitsing met de klok mee) is langer waardoor het te overbruggen hoogteverschil iets minder is. Persoonlijk heb ik minder last van steile stukken als het omhoog gaat. Steile afdalingen = pijnlijke knieën.
Uiteindelijk verlies je niets van de prachtige uitzichten als je bij het terugkeren de andere kant van de lus volgt.
Op dit eerste stuk krijg je een grandioos uitzicht voorgeschoteld op Loch Leathan.
Op dit eerste stuk krijg je een grandioos uitzicht voorgeschoteld op Loch Leathan.
Op het pad tussen de twee lussen in komen de interessante rotsformaties steeds dominanter op de voorgrond en moet er fysiek een tandje bijgestoken worden omdat het pad steeds steiler en rotsachtiger wordt. We zijn 45 minuten en 1,7 km verder als we de tweede lus bereiken die we met de klok mee gaan verkennen. De rotsformatie Old Man of Storr houden we zo aan onze rechterzijde.
Interessant om even mee pikken is dat je de bergtop ‘The Storr’ (719 m) niet mag verwarren met de ‘Old Man of Storr’ (467 m).
The Storr maakt deel uit van de Trotternish Ridge en is één van de hoogste pieken op de Isle of Skye die aan onze linkerzijde ligt. Daar zijn trouwens ook enkele interessante wandelroutes te vinden.
The Old Man of Storr ligt als vrijstaande rotsformatie dus aan de voet van The Storr.
De laatste splitsing (noordelijk deel van lus 2) bevindt zich op 2 km van het startpunt. Je kan hier aan de terugtocht naar beneden beginnen, maar het is wellicht véél interessanter om nog een kleine 200 meter verder bergopwaarts door te trekken naar het adembenemende uitkijkpunt (480 m) waar je beslist geen spijt van krijgt. Hier openbaart zich immers één van de spectaculairste uitzichten van heel Schotland. De Storr blijft overal domineren maar hoe hoger je klimt hoe indrukwekkender het landschap wordt. Het is een korte kuitenbijter langs een paar steile trappen en een kruimelig grindpad, maar het is meer dan de moeite waard!
Het uitkijkpunt laten we achter ons en we keren terug naar beneden, opnieuw de lus met de klok mee volgend. Dit betekent dus aan de splitsing naar links.
Ik maak op het traject terug een stuk minder foto’s omdat de panorama’s niet veel afwijken van hetgeen we al te zien kregen, maar het blijft voor de volle 100% genieten, laat dat duidelijk zijn.
Teruggekomen aan de eerste lus kiezen we nu voor de andere zijde naar rechts, het langere en iets minder steile stuk dus. Het is een ontspannend stuk doorheen gekapt dennenbos waar een paar schapen ons verwelkomen.
Toen we rond 10 uur terugkeerden viel het ons op hoe de parking al helemaal volgelopen was. Toerbussen, mobilhomes en auto’s bleven maar toestromen.
De hele wandeling, inclusief rustpauzes, werd in een kleine 2,5 uur voltooid.
Routegegevens bekijken / downloaden
Hoogtepunten van deze roadtrip
Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Klik op de kaart om het volledige traject te bekijken op een interactieve Google kaart.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…
- Inleiding en tips
- Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
- Edinburgh in het kort
- Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
- Wandeling: Ben A’an & Loch Katrine loop (6,6 km)
- Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
- Wandeling naar Lost Valley (5,2 km)
- Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
- Isle of Skye in drie dagen
- Isle of Skye: The Quiraing (8,7 km)
- Isle of Skye: Old Man of Storr (5 km)
- Isle of Skye: Hinnisdale River Trail + Hugh’s Castle (5 km)
- Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
- Speyside: 2 distilleerderijen in de kijker
- Traject 6: Speyside – Perth (308 km)
- Wandeling: Uath Lochans (Cairngorms National Park) (6 km)
- Traject 7: Perth – Innerleithen (156 km)
- Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
- Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)
Meer uit Europa…
Rond het Vågsjön meer
Door de Limburgse heide: De Teut, Tenhaagdoornheide, Kelchterhoef
Roadtrip Schotland: Newcastle-Edinburgh
Faeröer eilanden deel 4: Kalsoy en de legende van Kópakonan
Hoogtepunten in en rond het natuurdomein Hoge Mouw
Giant’s Causeway : de legende van Finn McCool