Stora Trehörningen en Tärnekullen, Tiveden nationaal park
Eén van mijn meest indrukwekkende wandelingen in Zweden was deze rond het indrukwekkende Trehörningen meer aan de rand van het Tiveden nationaal park. Het zeer heuvelachtig terrein en de overvloed aan grote rotsblokken zorgt voor een bijzonder stimulerende en gevarieerde, maar ook veeleisende tocht. Het is met zijn 10 km meteen ook de langste trail in het nationaal park. We koppelden er ook nog een tocht rond de heuveltop Tärnekullen aan vast (2 km) wat maakt dat de ganse rondtrip 12,10 km lang werd.
Rond Stora Trehörningen (9,5 km)
De trail rond het Trehörningen meer is met zijn bijna 10 kilometer de langste van allemaal. Je volgt gewoon de duidelijk aangebrachte paarse linten en het kan niet mislopen.
De oude naaldbossen geven je hier en daar het echte wildernisgevoel met dramatische spleetvalleien, hoge kliffen, idyllische bosmeren en rotsachtig terrein dat soms best wel pittig is. De wandeling is zeer gevarieerd en stimulerend maar ook veeleisend. Het is daarom aan te raden degelijk schoeisel te gebruiken.
Het meer zelf strekt zich uit over de gemeentes Karlsborg en Laxå en is ongeveer 1,5 vierkante kilometer groot en bijna 30 meter diep. Hier en daar tref je restanten van menselijke activiteit terug, zoals 200 jaar oude steenkoolbodems uit de periode dat hier nog houtskool werd geproduceerd.
Diegene die goed oplet ziet in de enorme rotsen nog sporen van de gigantische krachten (bvb. ijsgroeven en kraters) die de smeltende ijskap 11.000 jaar geleden heeft losgelaten op de bodem.
Prachtig zandstrand met zwemgelegenheid
Je zou het misschien niet verwachten in de wilde natuuromgeving die Zweden hier à volonté in de aanbieding heeft, maar dit strand vlak bij de ingang in Vitsand is een perfecte locatie voor een heerlijke zwempartij tijdens warme zomerdagen. Het water is ondiep en het zand lekker zacht. Er zijn kleedhokjes, picknicktafels en vuurkorven voorzien waar je zelf je eigen BBQ kunt organiseren.
Het is op dit heerlijke plekje dat onze wandeling start.
We doen de rondwandeling tegen klokwijzerzin vanaf de relatief rustige parking bij het strand van Vitsand.
De eerste vier kilometer tussen Vitsand en Ösjönäs is relatief vlak en niet al te zwaar. Daarna wordt het heuvelachtiger en hier en daar wel eens pittig.
Na ongeveer 7,5 km wordt het merkelijk drukker want we bereiken stilaan de hoofdingang van het park. Vlak bij de parking werden indrukwekkende houten platformen aangelegd van waar je zeer mooie uitzichten hebt over het meer en de bossen. Interessante infoborden tonen meer info over het park.
De laatste drie kilometer tot de ingang Vitsand klauteren we vaker tussen grote rotsblokken, dan weer omhoog, dan weer omlaag. Hier en daar zijn houten trappen gebouwd om het wat toegankelijker te maken.
Naar mijn persoonlijk gevoel heeft dit laatste traject het minst te bieden qua natuurbeleving.
Tärnekullerundan (1,3 km)
Ondanks het feit dat onze voeten snakten naar wat rust na de toch wel uitdagende tocht rond het Trehörningen meer, besloten we om er een kleine verlenging aan vast te plakken. Een korte trail deze keer, naar de Tärnekulle heuveltop (1,3 km). Gemarkeerd door oranje linten is ook deze tocht heel gemakkelijk te volgen en start op exact dezelfde plek als waar de vorige tocht begon en eindigde, namelijk aan de parkeerplaats van Vitsand.
Ondanks de korte afstand is dit toch een fikse wandeling met enkele steile hellingen en afdalingen. Maar het sprookjesachtige en mystieke karakter van dit deel van het bos maakt alles goed. Ik vond het een zeer intense natuurbeleving met landschappen die rechtstreeks uit een fantasy-film zouden kunnen komen. En bovendien krijg je hier op warme zomerdagen héél veel afkoeling door de vochtige en schaduwrijke omgeving.
Het hoogtepunt van de wandeling is Vitsandsgrottorna, een locatie die volgestouwd ligt met enorme rotsblokken, begroeid met dikke, groene mostapijten. Echte grotten heb ik er niet gevonden, maar wellicht verwijst men in de benaming naar de openingen tussen de gigantische blokken.
Omdat we er in de late namiddag pas arriveerden waren er geen andere wandelaars meer te bespeuren, maar in de zomer is dit een zeer populaire trail en het kan er dus wel degelijk erg druk worden.
Meer uit Europa…
Naar het doorkijkkerkje van Borgloon
Wild Atlantic Way: over abdijen, kastelen en kathedralen
Cionn Bán of Kinbane Head, een stukje oerrots met karakter
Kerstsfeer in Reims en de Champagnestreek
De Opaalkust in vier dagen
Roadtrip Schotland: Edinburgh – Drymen