Roadtrip Schotland: Edinburgh in het kort

Zoals ik eerder al schreef ben ik geen grote fan van citytrips. Als je mij verplicht om er toch een paar te doen, dan zou Edinburgh ergens bovenaan het lijstje vertoeven. Het is zeker wel een drukke stad, zoals alle andere, maar toch hangt er een bepaalde sfeer die mij kan raken. De wandeling over de Royal Mile vanaf Edinburgh Castle naar Holyrood Palace is zeer bijzonder, maar wat het voor mij ècht deed was de enorme groene heuvel in het oosten van de stad die een oude, slapende vulkaan blijkt te zijn.

Edinburgh Castle

We hebben er een trip van een goeie 180 kilometer opzitten sinds we deze ochtend van de boot zijn gereden. We verblijven helemaal aan de oostelijke rand van de stad in het Best Western Kings Manor hotel. Het is ondertussen een stukje in de namiddag als we vanuit ons hotel een taxi boeken naar het centrum. Een zee van tijd hebben we niet, dus beperken we ons tot enkele hoogtepunten. We laten ons door de vriendelijke en praatgrage chauffeur na een rit van 20 minuten afzetten aan Edinburgh Castle, het letterlijke hoogtepunt van de stad.

Het kasteel werd ergens in de 12e eeuw gebouwd op Castle Rock, een vulkanische prop uit de pijp van een oude vulkaan (enkele honderden miljoenen jaren). Er bestaat een vermoeden dat de rots reeds rond 900 v.C. bewoond werd.

Edinburgh Castle is het meest iconische van alle Schotse kastelen en heeft een bijzonder complexe historiek. Het oudst bekende bouwwerk op de site is de kapel die koning David I in 1130 bouwde ter ere van zijn moeder koningin Margaretha. De kapel zou nog steeds het oudste gebouw van Edinburgh zijn.
Er volgden talloze belegeringen door zowel de Schotten als de Engelsen.
In 1296 kwam het in handen van Eduard I van Engeland.
Op 14 maart 1314 werd het na een nachtelijke aanval heroverd door Thomas Randolph, een familielid van Robert the Bruce.
Hierna volgden nog een paar turbulente eeuwen van oorlogen, belegeringen, verbouwingen, renovaties en uitbreidingen.
In de Crown Room bevinden zich de kroonjuwelen van Schotland.

Vanaf Castle Rock krijg je een prachtig uitzicht op de stad. Wil je het kasteel bezoeken dan kan dat, maar je moet er rekening mee houden dat het wellicht één van de meest bezochte locaties in Schotland is.
Zeker in de zomermaanden zijn tickets vaak al lang op voorhand uitverkocht. Je doet er dus goed aan om dit ruim vooraf on line te regelen.

Volwassenen betalen £19.50 (online) of £22.00 aan de kassa.
Tickets kopen doe je hier.

The Royal Mile

We laten Edinburgh Castle achter ons om van daaruit de Royal Mile af te stappen, een opeenvolging van straten die allemaal samen in feite dè main street van het oude stadsgedeelte van Edinburgh vormen. Vanaf het kasteel stap je dus exact 1 mijl heuvelafwaarts tot het eindpunt, Holyrood Palace. Onderweg wordt je getrakteerd op prachtige historische panden en gevels, geplaveide steegjes, gezellige restaurantjes en pubs en talloze winkels.

Onderweg kom je ondermeer de kathedraal van St. Giles, Mary King’s Close, Tron Kirk, The Hub en John Knox House tegen. Deze bezienswaardigheden bieden inzicht in het sociale, religieuze en culturele leven van Edinburgh door de eeuwen heen en sommige gebouwen dateren nog uit de 12e eeuw.

The Scotch Whisky Experience

We bevinden ons nog maar een paar minuutjes op de Royal Mile als mijn oog valt op de imposante gevel van The Scotch Whisky Experience.
Whisky-liefhebbers kunnen hier de geheimen van de Schotse whisky ontsluieren tijdens een rondleiding van één uur èn een degustatie ter afronding in een kamer die de grootste verzameling Schotse whisky zou herbergen. Een proefglas krijg je als cadeau mee.
Er zijn vier variaties in de rondleidingen: Silver (£23), Gold (£37), Platinum (£48) en Taste of Scotland (£96). Deze laatste is een combinatie van Platinum en een seizoensgeboden Schots proeverijmenu in het restaurant.

Meer info

Tron Kirk, St. Giles Cathedral en The Hub

Als je de Royal Mile volgt in de richting van het paleis, dan kom je eerst de Tron Kirk tegen die in de 17e eeuw gebouwd werd en een belangrijke parochiekerk in Edinburg was. In 1952 verloor het gebouw zijn kerkelijke functie en stond 50 jaar leeg. Sindsdien wordt het regelmatig ingezet voor allerhande kunstprojecten en tentoonstellingen.

De St. Giles parochie werd in 1124 gesticht door koning David I en zo ontstond de ‘moederkerk’ van Schotland die eerst een Romaanse kerk was. In 1385 werd de kerk na de Eerste Schotse Onafhankelijkheidsoorlog door Richard II van Engeland in brand gestoken. Ergens in de 15e eeuw werd ze dan vervangen door de huidige gotische kerk.
In 1637 verhief koning Charles I de kerk tot status van kathedraal.
De kathedraal is toegankelijk voor het publiek, in principe gratis, maar het gebouw wordt gerund door donaties.

‘The Hub’ werd tussen 1839 en 1844 gebouwd met de bedoeling om er de Algemene Vergadering van de Kerk van Schotland te huisvesten. De eerste steen werd gelegd door koningin Victoria op 3 september 1842 tijdens haar eerste bezoek aan Edinburgh. Hoewel het sterk op een kerk lijkt werd het nooit als dusdanig gebruikt.
Momenteel is het een multifunctionele ruimte waar diverse evenementen georganiseerd worden. Het is ook de thuisbasis van het Edinburgh International Festival.

Museum of Edinburgh

Gevestigd in het 16e-eeuwse Huntly House vinden we het eigenzinnige Museum van Edinburgh terug. De opvallende gele gevel maakt het niet moeilijk te vinden aan het einde van de Royal Mile. Het gebouw oogt erg klein maar schijn bedriegt. Je hebt hier maar liefst drie verdiepingen ter beschikking waar je je kunt vergapen aan meer dan 200.000 historische objecten, kostuums, zilverwerk, klokken, kunst, enz… Alles uit een zeer rijke geschiedenis van Schots vakmanschap.
Interessant weetje is dat het gebouw voorkwam in seizoen 3 van de populaire reeks Outlander.

De toegang is gratis.

Scottish Parliament

In dit eigenaardige gebouw wordt het Schotse regionaal parlement gehuisvest.
Er werd een internationale wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp en de constructie ervan. De Spaanse architect Enric Miralles was de gelukkige die de handen uit de mouwen mocht steken. Helaas heeft de man de opening niet mogen meemaken want hij overleed in 2000.
Het takvormige ontwerp heeft verwijzingen naar de Schotse architectuurgeschiedenis en is gemaakt om het landschap te weerspiegelen. Het gebouw werd in 2004 geopend en sindsdien maakt het de tongen los tussen voor- en tegenstanders. Een punt van kritiek was de véél hogere kost dan initieel ingeschat. Men ging er van uit dat het project tussen 10 en 40 miljoen Pond ging kosten. Het werd echter maar liefst 414 miljoen Pond!
Gelukkig werd het zeer duurzaam ontworpen. Alle elektriciteit is afkomstig van hernieuwbare bronnen en zonnepanelen op zorgen voor het verwarmen van water in het complex.

Palace of Holyroodhouse

Ook wel Holyrood Palace genoemd is dit de officiële Schotse residentie van King Charles III als hij op bezoek is in Edinburgh.
Vlak naast het paleis pronkt de ruïne van de Augustijnerabdij die dateert uit 1126. Helaas stortte in de 18e eeuw het dak in en bleef het gebouw sindsdien achter als ruïne.
Wanneer de koninklijke familie afwezig is kan het paleis bezocht worden. Het kan een zeer interessante locatie zijn voor bezoekers met een interesse in de Britse geschiedenis, artefacten en weelderige kunstwerken.
In de Northwest Tower kan je de ruimte bekijken waar Mary Queen of Scots haar intrek nam.
En natuurlijk mag ook een wandeling door de mooie tuinen niet ontbreken.

Tickets kosten £20 en online boeken kan hier.

The King’s Gallery (vroeger Queen’s Gallery)

Deze kunstgalerij maakt deel uit van het Holyroodhouse complex en werd in 2002 geopend door koningin Elizabeth II. Na de dood van Elizabeth II in 2022 en de kroning van Charles III in 2023 werd de naam intussen veranderd in ‘The King’s Gallery’.
Het hele jaar door vind je hier tijdelijke tentoonstellingen van zaken uit de koninklijke collectie.

Holyrood Park / Arthur’s Seat

Ik denk dat er weinig steden in de wereld te vinden zijn waar je in het centrum een heuvelpark terugvindt met een top die ooit een vulkaan was. Deze top heet Arthur’s Seat – vermoedelijk genoemd naar de alom bekende Koning Arthur – en bevindt zich op 251 meter boven zeeniveau. Het is een zeer populaire bestemming voor wandelaars van overal ter wereld want hier wordt je een 360° waanzinnig uitzicht geboden op Edinburgh en de Firth of Forth, een arm van de Noordzee.
De heuvels en rotsen errond vormen dus samen Holyrood Park. Hier werden stenen restanten gevonden van werktuigen die wijzen op menselijke activiteit in 5.000 voor Christus. Er zijn ook sporen te vinden van prehistorische heuvelforten.

Als je de tijd ervoor hebt, trek dan best enkele uurtjes uit om het gebied te verkennen. Je vindt er meren, natuurlijke bronnen, valleien, basaltkliffen, (water)vogels, enz… Er lopen verschillende wandelpaden naar de top, de ene al wat heftiger dan de andere. Vooral in de winter is het er opletten geblazen door sneeuw en ijs en moet je voor degelijk schoeisel zorgen. Afhankelijk van de gekozen route reken je best op een uurtje tot twee uurtjes.

Brewdog Edinburgh

Brewdog is een macrobrouwerij van craft bieren die zijn oorsprong vindt in het Schotse Fraserburg waar het in 2007 werd opgericht. In 2012 verhuisde de hoofdbrouwerij naar het nabijgelegen Ellon. Intussen heeft Brewdog talloze bars – waaronder ook eentje in Brussel – en zelfs heuse ‘beer hotels’ over de ganse wereld.
Vanzelfsprekend ging ik in Edinburgh op zoek naar een Brewdog en zo kwam ik te weten dat er maar liefst drie zijn!

  • BrewDog Edinburgh Cowgate
  • BrewDog DogHouse Edinburgh Bar & Terrace
  • BrewDog Edinburgh Lothian Road

Vermits we in de buurt waren van het Holyrood Palace wipte ik even binnen in Brewdog DogHouse om er een heerlijk biertje van de tap te proeven. Je kan er overigens ook geweldige burgers bestellen.

Scott Monument

In het nieuwe stadsgedeelte komen we het Scott Monument tegen langs één van de grootste winkelstraten, Princes Street. Deze drukke verkeersader is eigenaardig genoeg slechts langs één zijde bebouwd waardoor je overal een mooi uitzicht blijft hebben op de oude stad.
In het park Princes Street Gardens vind je nogal wat standbeelden van bekende personen. Het meest opvallende is het Scott Monument uit 1844, dat opgericht werd ter ere van de Schotse schrijver Sir Walter Scott (wellicht het bekendst voor zijn roman ‘Ivanhoe’). Hij stierf in 1832.
De toren is 61 meter hoog en kan beklommen worden langs wenteltrappen.

Tickets voor het Scott Monument kunnen enkel aan de kassa gekocht worden. Deze kosten £8.

Hoogtepunten van deze roadtrip

Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…

  • Inleiding en tips
  • Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
  • Edinburgh in het kort
  • Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
  • Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
  • Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
  • Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
  • Traject 6: Speyside – Crieff (308 km)
  • Traject 7: Crieff – Innerleithen (156 km)
  • Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
  • Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)