Utnäset-Uvviken: wandelen door 2 natuurreservaten

Noordwestelijk aan het enorme Vätternmeer, op de grens tussen de Zweedse provincies Örebro en Västra Götaland ligt een gebied met twee natuurreservaten: Utnäset en Uvviken. Het is een archipellandschap met talrijke kleine landtongen, rotsstranden en beschutte baaien waar het toerisme blijkbaar nog niet echt is doorgedrongen want we kwamen er niemand tegen. Deze schilderachtige wandeling van 7,3 km is niet zwaar maar door de vele idyllische uitzichtpunten reken je best op 4 à 5 uur voor de trip.

  • Wandeltijd: 3 uur
  • Zwaarte: Licht

Heerlijke archipellandschappen ten noorden van het Vätternmeer.

Op onze roadtrip in Zweden bezochten we eerder al het indrukwekkende Tiveden nationaal park. Nu is het tijd om één van de mooiste delen van het op één na grootste meer van Zweden van naderbij te bekijken, de noordwestelijke kant van het Vätternmeer. Dit meer is maar liefst 1893 km² groot, 128 km lang en 30 km breed.
De noordkant is het meest ongerepte en mooiste deel omdat de kustlijn erg grillig gevormd is en je laat genieten van talloze rustieke baaien, landtongen en eilandjes.

Je wandelt er doorheen koele dennenbossen, over rotsige paden en overal om je heen zie je de unieke korstmossen die grote delen van het landschap als een wit tapijt bedekken. Een andere naam ervoor is ‘rendiermos’ als ik me niet vergis. Deze regio is zeer delicaat dus gelden er strikte regels. Je mag er niet van de paden afwijken en geen vuur maken. Dit is enkel toegestaan op de voorziene rustplaatsen.
Het aantal fantastische uitzichtpunten op het Vättern is niet in te schatten.

Eerst een stukje geschiedenis: de hoogoven van Igelbäcken

De auto kan geparkeerd worden bij de historische hoogoven van Igelbäcken vlak bij de hoofdweg 49. Daar is een kleine parking. We bevinden ons hier op de provinciegrens tussen Örebro en Västra Götaland.

Vlak bij de parking valt ons oog meteen op een bijzonder gebouw waarbij infobordjes geplaatst werden. Helaas wordt de info enkel in het Zweeds getoond, maar na wat opzoekingswerk kom ik erachter dat het hier om een historische smeltoven gaat. Tussen de 12e eeuw en de jaren ’70 ontstond er heel wat mijnbouw in de provincie Örebro. Op een bepaald ogenblik stonden er maar liefst 300 ijzerfabrieken op de teller. Vandaag zijn er nog maar een paar over.

Het eerste exemplaar van deze oven werd in 1696 gebouwd door een zekere Anton von Boij, waarna het meerdere verbouwingen en uitbreidingen onderging. De laatste verbouwing dateert uit 1826 en dat is hetgeen je hier nog te zien krijgt. Het bedrijf stopte zijn activiteiten in 1923.
Het gebouw is sedert 1993 beschermd als nationaal bouwmonument.

Verloop van de wandeling

Twee nog redelijk onbekende natuurreservaten gaan we doorkruisen: Utnäset en Uvviken-Kyrkogårdsön.
De trail start aan de overzijde van de 49. We steken de weg over en volgen even het riviertje de Igelbäcken. Een lange houten loopbrug leidt ons door het moerassig terrein meteen het Utnäset reservaat binnen.

Utnäset natuurreservaat

Al na amper 500 meter stappen bereiken we de grillige oever van het Vättern en passeren we eveneens de provinciegrens. Utnäset ligt voor het grootste deel in de provincie Västra Götaland.
De trail is gemarkeerd met borden en oranje markeringen op de bomen en rotsen maar ik volg mijn GPS-route.

Van zodra we de eerste glimp opvangen van het Vättern wordt het duidelijk dat we hier in een zeer bijzonder landschap zijn terechtgekomen.

Utnäset bestaat voornamelijk uit zeer oude dennenbossen met bomen die hier en daar tot 300 jaar oud zijn. Op de grond groeien heide, bosbessen en verschillende soorten korstmossen.
De oevers aan het Vätternmeer worden gedomineerd door enorme rotspartijen die kleine landtongen vormen. Veel van deze rotsen zijn gladgeschuurd door de ijskap van weleer. Blootliggende rotsen zijn begroeid met zeldzame en bedreigde korstmossen zoals Peltula.
Wie goed oplet kan op verschillende plekken aangeknaagde en omgevallen loofbomen zien. Hier zijn immers nog heel wat bevers actief.

Utnäset natuurreservaat
Het witte rendiermos is overal in overvloed aanwezig

Na een dikke twee kilometer bereiken we een mooie rustplek met houten bankjes en BBQ-mogelijkheid op het meest oostelijke punt van de trail. Er wordt wel gevraagd om zelf je hout mee te nemen als je hiervan gebruik wilt maken want hout sprokkelen in de natuur is hier verboden.

De zanderige bodem in sommige baaien is zeer geschikt om in de zomer te zwemmen. Het water is zeer helder en bevat weinig voedingsstoffen waardoor er weinig vegetatie in kan groeien.

Uvviken-Kyrkogårdsön natuurreservaat

Na 3,5 km wandelen steken we opnieuw de provinciegrens over en arriveren we in het Uvviken-Kyrkogårdsön reservaat in Örebro. De route is vanaf hier niet meer gemarkeerd maar een probleem is dat niet want de trail blijft de oevers van Vättern volgen.

Het reservaat is 403 ha groot en maakt deel uit van het ecologische netwerk van beschermde gebieden van de EU. Het wordt voornamelijk gefinancierd met middelen uit het LIFE-natuurfonds dat natuurbeschermingsprojecten cofinanciert met als doel gebieden die deel uitmaken van het ecologische netwerk van beschermde natuur in Europa, Natura 2000, te beschermen. 

Uvviken natuurreservaat
Ook in dit natuurgebied kan je heerlijk verkoelen in het helder water

De route zuidwaarts tussen Käringeviken en Uvviken biedt over een afstand van één kilometer talrijke prachtige uitzichtpunten.

Aan het zuidelijkste punt van de trail in Uvviken krijgen we nog een laatste kans om het Vätternmeer in al zijn glorie te bekijken. Daarna trekken we verder noordwaarts door de naaldbossen om via het idyllische Lillesjön meertje weer aan de parking bij Igelbäcken te eindigen.

Routedetails en GPX track

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *