Het droevige lot van Château Noisy

Dit prachtige en tegelijk spookachtige kasteel in de Belgische Ardennen (Celles) – ook Château Miranda genoemd – bevond zich jarenlang in verregaande staat van verval. Het werd een populaire bestemming voor Urban Explorers. Helaas is het monumentale gebouw in 2017 gesloopt. 

Van zomerverblijf tot opvangcentrum

Château Noisy is in opdracht van de familie Liedekerke-Beaufort in 1866 gebouwd door de Engelse architect Edward Milner.  Het moest als zomerverblijf dienen. In de 2de Wereldoorlog werd het een tijdje bezet door de Duitse troepen.

Het gebouw werd in 1950 gebruikt door de NMBS en ingericht als opvangcentrum voor kinderen tot 1991.
De eigenaars hebben nog geprobeerd om investeerders te vinden met het oog op een transformatie tot hotel maar dat plan mislukte en de onderhoudskosten liepen zodanig hoog op dat het gebouw verlaten achter bleef.
Sindsdien stond het leeg en raakte het ernstig verwaarloosd. In 1995 vernielde een brand een deel van het dak en in 2005 deed een zware storm de rest van het dak instorten.

Veel pogingen om het gebouw te redden bleken vruchteloos

De gemeente Celles deed een overnamebod maar de familie weigerde.
Het werd een trekpleister voor urban explorers, maar ook dat liedje bleef niet duren omdat men het terrein een tijd met camera’s ging bewaken. Misschien wel terecht want het instortingsgevaar door betonrot was overal aanwezig en volledige trappenhuizen waren al naar beneden gekomen. Het gebouw kreeg bovendien te kampen met talrijke daden van vandalisme.

In 2013 werd door de eigenaars een afbraakvergunning aangevraagd waartegen verschillende groepen, waaronder ook de buurtbewoners, protesteerden. De beslissing is een tijdje uitgesteld geweest maar uiteindelijk besliste de Waalse minister van Erfgoed toch dat het kasteel niet meer te redden viel omwille van de véél te hoge renovatiekosten (tot 25 miljoen euro).

Einde verhaal in 2017

Er werd een vereniging opgericht met als doel het kasteel te beschermen. De impact op de dierenwereld in de buurt – de vleermuizenpopulatie in het bijzonder – zou aanzienlijk zijn.
Maar het heeft allemaal niets mogen baten want in 2017 werd het monumentale kasteel dan toch gesloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *