Herfstkleuren in Bernkastel en Trittenheim

Een korte herfst-weekendtrip naar Bernkastel en Trittenheim, twee stadjes aan de Moezel in Duitsland. Mits een goede dosis geluk krijg je de weergoden aan je kant en wordt je een kleurrijk spektakel voorgeschoteld.
De gele en rode wijngaarden zijn een lust voor het oog.

Bernkastel-Kues

Voor de meeste mensen zal er weinig uitleg nodig zijn over dit prachtstadje langs de Moezel. Gelegen tussen schilderachtige wijnheuvels is het een waar paradijs voor de wijnliefhebbers en één van de populairste bestemmingen langs de Moezel. Niet alleen voor de wijn natuurlijk, maar ook omwille van de talrijke mogelijkheden om van het buitenleven of de buitensport te genieten.
De juiste naam is in feite Bernkastel-Kues. Het stadje bestaat uit twee delen.

Het nieuwe gedeelte aan de linkeroever van de Moezel heet Kues en is minder populair bij toeristen. Nochtans is het zeker de moeite waard om hier ook eens wat rond te kuieren. Hier kan je immers ondermeer het Moselweinmuseum bezoeken waar je aan de hand van een multimediapresentatie alles te weten komt over de wijnen, het landschap en de cultuur. En natuurlijk vind je in de gezellige oude gewelfde kelders ook een ‘vinotheek’ waar je een wijnproeverij kunt doen (keuze uit 150 wijnen) en je favoriete wijntjes kunt aankopen.

Het oude historische deel Bernkastel, gelegen langs de rechterzijde van de Moezel, is één van de grootste toeristische trekpleisters aan de Moezel. Hier trekt vooral het stadhuis uit de renaissanceperiode de aandacht (1608).
De twee stadsdelen zijn verbonden door een brug over de Moezel.
Via de gezellige, smalle straatjes met talrijke restaurantjes, shops en pubs kan je heuvelopwaarts in de richting van de wijngaarden wandelen.

Burg Landshut

Boven het stadje zie je op de heuvels van de Hunsrück de ruïne van burg Landshut liggen, op een hoogte van ongeveer 235 m. Het werd gebouwd op de ruïnes van een oud Romeins fort uit de 4e eeuw.
Het kreeg de naam ‘Landshut’ in 1505 toen het dienst deed als ambtswoning van de gerechtsdeurwaarder van Trier. Spijtig genoeg raakte het gebouw in 1692 zwaar beschadigd door een brand en werd het niet meer hersteld. Sinds 1920 is het eigendom van de stad en wordt er een restaurant uitgebaat (Bron: Wikipedia).
Het is een korte maar mooie wandeling vanuit het centrum naar de ruïne.

Wandelen van Bernkastel naar Traben-Trarbach

Sportievelingen wandelen helemaal tot boven en dan verder de bergen over tot Traben-Trarbach. Het is een bijzonder aantrekkelijke wandeling door de bossen, met veel heerlijke panorama’s over de Moezel. De tocht is ongeveer 6,5 km lang en niet zwaar.
Vanuit Traben-Trarbach is het leuk om op een boot te stappen voor een Moezelvaart terug naar Bernkastel. Gezellig aan dek met een glas wijn erbij.

Trittenheim

Dit idyllisch gelegen groene dorpje aan de Moezel is met zijn 1.000 inwoners een stuk rustiger dan Bernkastel. Toch vind je er talrijke pensions en wijnboerderijen waar je ook kunt overnachten.
Het dorpje werd gesticht in de Romeinse periode en ligt aan een indrukwekkende lus in de Moezel. Hier kom je naartoe als je tot rust wilt komen in een mooie groene omgeving en tegelijk wilt genieten van de culinaire mogelijkheden en de beste Moezelwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *