Review: Merrell Chameleon 5 Mid Ventilator GTX

Voor gewone (dag)wandelingen of minder intensieve trekkings (bvb. in de Ardennen of de Oostenrijkse Alpen) zijn zware bergschoenen soms een beetje overkill. Als je niet van plan bent om voor het zwaardere werk te gaan of hoog-alpiene regio’s te gaan verkennen dan ben je misschien beter af met lichtere, lage of middelhoge schoenen.

Infogram rechts

Deze Chameleons zijn intussen na bijna tien jaar plezier vervangen door de nieuwe Moab 3 Mid GTX.
-> Lees mijn review

Zeer eerlijke en degelijke lichtgewicht wandelschoen

Een lichtere schoen betekent immers niet dat je meer risico loopt op enkelverstuikingen of dat je in no time met natte sokken zit als je een paar uur door modder of nat gras moet ploeteren. Er zijn wel degelijk lichte schoenen op de markt die qua prestaties niet moeten onderdoen voor hun grotere en zwaardere broertjes. Door zoveel mogelijk reviews en tests te lezen en zichzelf respecterende outdoorwinkels te bezoeken vind je gemakkelijker een schoen die aan je specifieke behoeften voldoet.

Merrell Chameleon 5 Mid Ventilator GTX

Zo kwam ik terecht bij de Merrell Chameleon 5 Mid Ventilator GTX (zeg dat maar eens drie keer snel na mekaar). Ik koos voor de middelhoge versie (MID) omdat ik af en toe sukkel met achillespeesproblemen. Bovendien werd het mij aangeraden door mijn kinesist.
De Merrell Chameleon 5 heeft al enkele generaties achter de rug. Hij heeft zijn sporen dus ruimschoots weten te verdienen bij de outdoorfanaten. Over de vroegere modellen werd vaak geklaagd over hitteproblemen en het Gore-Tex membraan maakte het probleem uiteraard alleen maar erger.
Merrell luisterde naar de klachten en heeft verbeteringen weten aan te brengen.

Past meteen uit de doos als gegoten

Ook deze Merrell Chameleon 5 is een schoen die amper moet ingelopen worden. Hij past direct uit de doos meteen als gegoten. Ik heb hem nog maar een paar maanden in gebruik en kan er voorlopig nog niet over klagen. Zowel bij het klimmen als het afdalen blijven mijn voeten stevig verankerd en blijkt er geen sprake te zijn van vervelende glijbewegingen in de schoenen. De VIBRAM-zolen bieden zoals gewoonlijk uitstekende grip op vrijwel alle ondergronden.

Merrell Chameleon 5 Mid Ventilator GTX

De veters laten zich zeer gemakkelijk vastbinden, maar daarbij voel ik wel meteen enkele zorgwekkende drukpunten in de hoge wreef van mijn voeten. Eigenaardig genoeg verdwijnt dit gevoel vrijwel meteen nadat ik begin te wandelen en ook doorheen lange wandelingen heeft het mij nooit in de problemen gebracht.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd van het ‘Ventilator’-gedeelte in de naam. Ondanks de goed vertegenwoordigde mesh-voorzieningen en de ruime, lichte voorvoet vond ik de hittetoename in de schoen na enkele uren wandelen op zonnige en warme dagen toch niet te onderschatten.
We moeten hier echter realistisch in zijn. Wie deze schoen koopt weet dat er Gore-Tex in verwerkt zit. En dat gaat nu eenmaal ten koste van het ademend vermogen van natuurlijk leer waardoor elke Gore-Tex schoen warmer zal uitvallen dan eentje zonder. Deze zwarte piet mogen we dus niet volledig in de schoenen van Merrell schuiven.

Deze Chameleon weet echter wel een uitstekende balans te leggen tussen gewicht, comfort en stabiliteit. Hierdoor is deze bruikbaar voor allerhande outdoor-activiteiten.

Doel

Lichte tot halfzware wandelingen en trekkings in alle seizoenen.

Constructie

 • Het bovenwerk is ruim voorzien van suede varkensleer en mesh wat het ademend vermogen ten goede komt. Het verklaart meteen het naamsgedeelte ‘Ventilator‘.
 • De zogeheten ‘Bellows-tong’ zorgt er voor dat stof en steentjes niet gemakkelijk in de schoen geraken.
 • De voering is voorzien van een antibacteriële Aegis® laag. Eh… een wat ??  Toegegeven, ik had er ook nog nooit van gehoord. Een beetje opzoekingswerk leerde me dat Aegis een microbenschild is dat niet alleen de geurtjes blokkeert die door sommige bacteriën worden verspreid. Het vernietigt daadwerkelijk de celwanden van de bacteriën zelf door er grote hoeveelheden polimeren op los te laten. In tegenstelling tot chemicaliën die na verloop van tijd aan kracht verliezen of zelfs resistente superbacteriën doet ontwikkelen zou Aegis nooit zijn uitwerking verliezen, zelfs niet na talloze wasbeurten. Het zou bovendien niet schadelijk zijn voor het milieu.
 • Het alom bekende Gore-Tex-membraan zorgt voor 100% waterdichte en ademende eigenschappen.
 • Beschermende rubberlaag (2 mm) aan de voorvoet.
 • Schokdempende binnenzool voor rugzaktrekkers.
 • Stevige VIBRAM-zool.

Pro

 • Licht gewicht (1,2 kg per paar).
 • Banaanvormige zool zorgt voor een comfortabele afrol.
 • Uitstekende stabiliteit door de stijve en ondersteunende hiel.
 • De VIBRAM-zool zorgt voor een zeer goede grip op gladde ondergronden.
 • Ruime voorvoet die, samen met de mesh, mee zorgt voor hitteafvoer.
 • Zeer geschikt voor wandelaars die – zoals ik – aangepaste steunzolen gebruiken.

Contra

 • De soepele voorvoet komt niet erg stevig over en roept vragen op over de duurzaamheid op langere termijn.
 • Vervelende drukpunten op hoge wreef na het aantrekken van de veters. Deze verdwijnen bij mij echter meteen na het starten van de wandeling.
 • Iets te veel hitteontwikkeling op warme dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *