Waarom de Trolltunga in Noorwegen hoog op je bucketlist moet staan
Trolltunga, of Trollentong, in Noorwegen ligt ongeveer 17 km van Odda (Hordaland). Vanaf het parkeerterrein in Skjeggedal wacht je een stevige wandeling van 8 tot 12 uren naar de rots en terug. De vele panoramische uitzichten over de wijdse Hardangerregio zijn op zijn minst spectaculair te noemen en als je in de regio bent is de tocht een absolute aanrader. Er moet een hoogteverschil van ongeveer 900 meter overbrugd worden.
Waar parkeren ?
P1 Tyssedal
Dit is de goedkoopste parking, maar enkel voor de die-hards want de heen-en-terug hike van P1 naar Trolltunga is 38 km.
Een dagticket kost je NOK 300. Er wordt hier géén tol aangerekend.
Er zijn 220 plaatsen voorzien.
P2 Skjeggedal
De meeste wandelaars vertrekken vanaf parking 2.
Een dagticket kost je NOK 500 (tol inclusief), te betalen aan de parkeerautomaat.
Er zijn 180 plaatsen voorzien.
Vanaf P2 wandel je ongeveer 27 km (heen en terug).
P3 Mågelitopp
Dit is een hoger gelegen private parking met slechts 30 plaatsen en moet vooraf geboekt worden. Hier zal je er dus vroeg moeten bij zijn.
Een dagticket kost NOK 600, exclusief de tol. Deze tol kost ook nog eens NOK 200 en moet betaald worden aan de automaat bij P2.
Vanaf P3 wandel je ongeveer 20 km heen en terug.
Klik hier om vooraf te boeken.
Goed om te weten is dat er ook pendelbussen rijden vanuit Odda naar P1 en P2 en ook van P2 naar P3.
Mågelibanen (buiten dienst)
Aan het parkeerterrein P2 zie je meteen de ‘Mågelibanen‘ liggen. Dit is een zeer steile kabelbaan langswaar vroeger een kabelkarretje naar boven werd getrokken maar nu vrijwel nooit meer gebruikt wordt. Het normale wandelpad begint vlak achter het gebouw van de Mågelibanen. Het is een zeer steile en vermoeiende klim tot aan de eerste top waar ook de kabelbaan eindigt.
Sommige wandelaars (waaronder ook wij) kozen er vroeger voor om gewoon via de houten trappen vlak langs de kabelbaan omhoog te klimmen. Deze trappen werden vroeger door het onderhoudspersoneel van de kabelbaan gebruikt. Intussen zijn deze zodanig verouderd en verweerd dat het niet meer toegelaten is om deze route te kiezen.
Iedereen moet nu de officiële gemarkeerde paden volgen.
Trekking naar Trolltunga
Het pad naar de rots is goed gemarkeerd met een rode T en bordjes tonen je geregeld de nog resterende afstand. De beste periode is tussen juni en halverwege september. De lengte van de hike (27 of 20 km naargelang de gekozen parking) vereist een goede fysieke conditie en degelijke kledij en schoeisel.
De weersomstandigheden kunnen snel veranderen en er is niet overal dekking voor mobiele telefoons. Neem voldoende voedsel en drank mee en zorg er voor dat je zeer goed voorbereid bent. Dit is zeker géén wandeling in het park!
Trolltunga troont boven het Ringedalsvatnet uit
De rots zelf bevindt zich 1.100 m boven zeeniveau en steekt 700 meter boven het prachtige Ringedalsvatnet uit. In het hoogseizoen ontvangt de locatie veel bezoekers zodat de wachttijden om bovenop de rots te klimmen (natuurlijk voor de verplichte foto) kunnen oplopen tot een uur of langer.
Doorgaans heerst er gelukkig een rustige, gemoedelijke en verdraagzame sfeer tussen de bezoekers.
Sommigen maken er een sport van om de meest halsbrekende toeren uit te halen en hopen zo op dé meest spectaculaire foto voor hun sociale media. Voor mensen met hoogtevrees lijkt de betreding van de rots een angstaanjagend scenario, vooral omdat er geen enkele veiligheidsvoorziening zoals een reling of ketting werd aangebracht. Trolltunga is puur natuur. Maar in feite valt het zeer goed mee omdat de rots een beetje schuin omhoog wijst hetgeen het hoogtevreeseffect een stuk doet verdwijnen.
De ultieme foto wordt uiteraard genomen terwijl je op het uiterste randje van de rots zit.
Meer uit Europa…
Over de Hagelandse Heuvels
Ronda, Spaanse pracht op de rand van de klif
Wild Atlantic Way: over abdijen, kastelen en kathedralen
Mensen kijken in Puerto Banús, Marbella
Naar de Matterhorn van de Eifel
Rond het Vågsjön meer