Ronda, Spaanse pracht op de rand van de klif

Het prachtige, historische stadje Ronda ligt omgeven door groene olijfgaarden in een bergachtig gebied op ongeveer 750 m hoogte. Het staat vooral bekend omwille van de adembenemende ligging bovenop een steile rots aan de rand van de kloof Tajo de Ronda waardoor de Guadalevín rivier stroomt.

Geschiedenis, architectuur en adembenemende Uitzichten

In de loop van de voorbije eeuwen heeft Ronda heel wat veroveringen meegemaakt. Het begon ooit als Keltische nederzetting in de zesde eeuw voor Christus en werd toen Arunda genoemd.  Daarna kwamen de Grieken en de Romeinen. Tot 1485 werd Ronda vervolgens gedomineerd door de Islam maar de Spaanse Inquisitie maakte hier een einde aan. Momenteel wonen er ongeveer 38.000 mensen.

Drie historische bruggen

Het stadje wordt overspoeld met toeristen waarvan het merendeel zich wellicht enkel oriënteert in de richting van de bekendste van de drie historische bruggen, de Puente Nuevo (Nieuwe brug). Deze is met zijn 120 meter de hoogste van de drie en is misschien wel het meest gefotografeerde onderwerp in Spanje. De bouw startte ergens in 1751 en duurde 42 jaar. De brug maakt het mogelijk de kloof op zijn hoogste punt over te steken. In de centrale boog bevindt zich een ruimte die men vroeger ondermeer als gevangenis en folterkamer gebruikte waardoor men soms gevangenen door het raam in de diepe kloof gooide.

De Puente Romano of Romeinse brug werd in de zesde eeuw door de Moren gebouwd en heeft slechts één boog.

De Puente Viejo of Oude brug werd in 1616 gebouwd ter vervanging van een eerder ingestorte Arabische brug.

Andere bezienswaardigheden

Plaza de Toros

Dateert uit 1784 en moet de oudste stierenvechtenarena van Spanje zijn.  Deze arena is net als de Puente Nuevo ontworpen door de architect Martin de Aldehuela en is af en toe nog operationeel, alhoewel het meestal als museum gebruikt wordt.

Plaza del Socorro

Gezellig pleintje op korte wandelafstand van Puento Nuevo. Hier kan je gezellige terrasjes vinden voor een hapje en een drankje. Op hete zomerse dagen smaakt een ijskoude Gazpacho altijd heerlijk.
In het midden van het pleintje staat een standbeeld van een halfnaakte man met twee leeuwen. Achter hem staan enkele pilaren. Het is een vaak gefotografeerd standbeeld maar bijna niemand weet wie of wat het moet voorstellen. Het is Hercules met achter hem dus de bekende pilaren.

Ronda, Plaza del Socorro
Plaza del Socorro

Plaza de España

Ligt samen met het hotel Parador vlak bij de Puente Nuevo. Het bekendste plein van Ronda werd door Hemingway de hemel in geprezen. Het uniek gelegen hotel is ondergebracht in het voormalige stadhuis. Je kan rond het gebouw wandelen waarbij je spectaculaire uitzichten krijgt op de kloof en de omgeving.

Plaza Maria Auxiliadora

Dit romantische pleintje biedt wellicht het beste uitzicht op de volledige Puente Nuevo, maar dan moet je het wel eerst vinden. Ver is het niet.  Vanaf Plaza de España wandel je gewoon over de Puente Nuevo waarna je op de Calle Armiñán terechtkomt. Volg het eerste straatje rechtsaf, de Calle Tenorio en blijft dit ongeveer 250 meter volgen. Je komt dan op het Maria Auxiliadorapleintje terecht.  Het is een zeer rustig plekje met bankjes en een gezellig terrasje. Vanaf dit plein kan je afdalen naar de kloof zelf zodat je de Nieuwe brug in zijn volle glorie te zien krijgt. Het pad leidt uiteindelijk naar de ruines van de Arco del Christo, een oude stadspoort uit de 13e eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *