Wandelen in de vallei van de Hoëgne

De Belgische Ardennen bieden talloze idyllische wandelroutes voor buitensporters en natuurliefhebbers. Eén van de indrukwekkendste korte wandelingen die ik de laatste jaren heb gedaan is ongetwijfeld de vallei van de Hoëgne in de buurt van Solwaster (Jalhay).  Het gebied is met zijn talloze idyllische watervalletjes, houten bruggetjes, bossen en velden romantisch en ruig tegelijk.

 • Wandeltijd: 4u22
 • Zwaarte: Gemiddeld

De herfst op zijn mooist

Het is alweer enkele jaren geleden dat ik deze bijzondere plek bezocht. Hoog tijd dus voor een nieuwe rendez-vous met één van de mooiste riviertjes die ons land rijk is.
De herfst is voor mij de meest indrukwekkende periode van het jaar om de streek te verkennen. De bossen tonen zich van hun mooiste kant en er gaat niets boven de geuren en de kleuren van vallende bladeren. 

Sinds corona hebben veel mensen de wandelsport ontdekt, en vooral op locaties als deze zijn het er echt héél veel! Dat kan soms wel even confronterend zijn en daar hou je best rekening mee. Vooral tijdens weekends, vakanties en feestdagen mag je hier gerust van massatoerisme en filelopen spreken.
Veruit de meeste wandelaars vertrekken vanop de Pont de Belleheid, het officiële startpunt van de ‘Promenade de la Hoëgne’ en wandelen naar de Pont du Centenaire en weer terug. Met 8 kilometer is dit de kortste route. De paden zijn overal goed gemarkeerd met bordjes met een blauw kruis.

Parking bij Pont de Belleheid
Drukke parking bij Pont de Belleheid
Infogram rechts

Met wat geluk kan je terecht in de Chalet de Pont de Belleheid voor een hapje en een drankje.  Ze zijn in principe geopend van vrijdag tot zondag en op feestdagen van 10 tot 22 uur.

Vertrek aan de Pont du Centenaire

Van mijn vorig bezoek herinner ik me dat de parking aan de Pont de Belleheid tegen de middag aan al tjokvol staat. Om de drukte voor te zijn verkozen we om deze keer de route andersom te doen. Vroeg in de ochtend arriveerden we op de parking aan de Pont du Centenaire. We stonden er ALLEEN (en dit op 1 november nota bene).

Parkeerplaats bij de Pont du Centenaire
Lege parkeerplaats bij de Pont du Centenaire

De Pont du Centenaire was vroeger een eenvoudige ijzeren loopbrug (gebouwd in 1869). Deze werd destijds Pont de la Vecquée genoemd. In 1920 werd ze opnieuw in beton aangelegd en in 1930 officieel ingehuldigd onder de naam Pont du Centenaire, op de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.

We kiezen een iets langer traject van 12 km met een extra stuk langs weiden en door de heerlijke naald- en loofbossen van de Hoge Venen. Op het ganse traject tussen de Pont du Centenaire en de Pont de Belleheid kwamen we welgeteld twee wandelaars tegen, en dat op een feestdag. Het loont dus om vroeg te vertrekken. 

Vanaf ons startpunt volgen we de Hoëgne een kleine kilometer stroomafwaarts tot het pad zich splitst. Hier slaan we rechts af en stappen we verder tot het uitzichtpunt/schuilhutje ‘Belvédère de la Hoëgne’ waar we een mooi panorama over de vallei voorgeschoteld krijgen. Het gaat dan rustig verder langs weiden en door bossen tot we uiteindelijk aan de fameuze parking aan de Pont de Belleheid arriveren.  

Massatoerisme aan de Pont de Belleheid

De ontnuchtering volgt abrupt … van een stiltewandeling of zen-gevoel is opeens geen sprake meer. Het is intussen 11 uur gepasseerd en de parking staat al helemaal vol. Een continue stroom van wandelaars volgt de oever van de Hoëgne en hier en daar onstaan zelfs kleine files aan de bruggetjes. 
De populairste plekjes zijn vaak ingenomen en om een foto te nemen moet je soms geduldig wachten, en al zeker als je foto’s wilt zonder mensen in je beeld.

Eenmaal je aan de beurt bent staan er al anderen achter je en dat creëert soms wel eens een opgejaagd gevoel. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om, maar persoonlijk stoor ik me het ergst aan groepen die het nodig vinden om hun ‘coole’ draagbare Bluetooth luidsprekers mee te dragen zodat iedereen mee mag genieten van hun muziekkeuzes.

We zijn inmiddels begonnen aan de terugkeer naar onze startlocatie, dit keer stroomopwaarts. Het leuke aan dit traject is dat je de vele watervalletjes voor je ziet opduiken. Gelukkig beginnen de groepen zich verderop wat te spreiden en krijg je wat meer ademruimte.
We passeren ondermeer de bescheiden watervallen Marie-Henriette en Léopold II. Deze laatste werd in 1899 door koningin Marie-Henriëtte ingehuldigd. 
Het totale hoogteverschil bedraagt volgens onze GPS zo’n 165 m.

Op plekken waar de ondergrond te drassig kan worden of waar de delicate natuur moet beschermd worden, werden houten looppaden aangelegd.  Het aantal bruggetjes en watervalletjes over de rivier is niet te tellen. Het landschap doet vaak denken aan een sprookjeswereld.

Overstromin­gen juli 2021

In juli 2021 kreeg enkele Waalse provincies het bijzonder zwaar te verduren toen er ongeziene hoeveelheden water naar beneden vielen en vele rivieren buiten hun oevers traden. Het water stroomde dorpen binnen en veroorzaakte een gigantische puinhoop en veel menselijk leed.
Ook de vallei van de Hoëgne moest in het leed delen en een aantal bruggetjes overleefde de ramp niet.
Intussen werden deze gelukkig weer in ere hersteld.

De lage namiddagzon tovert het landschap intussen om in een waar paradijs. De herfstkleuren zijn fenomenaal en we nemen dan ook uitgebreid onze tijd om hier en daar van het pad af te wijken en aan de oever even in stilte te genieten van de natuurpracht. 

Ook de kids kunnen zich amuseren

Hier en daar wordt geadviseerd om geen kinderen onder de 8 jaar mee te nemen, maar dat lijkt me toch wel een beetje overdreven. Een klein beetje wandelervaring, degelijke wandelschoenen en aangepaste kledij garanderen een leerrijke en plezierige tocht. Natuurlijk kies je met zo’n kleine knaap een droge periode uit zodat je niet te veel doorheen modderpoelen moet wroeten. De talloze wortels en losliggende stenen op het pad kunnen soms wel degelijk verraderlijk zijn. De paden kunnen er zeer vochtig en glibberig bij liggen. Zeker na een periode vanregenval moeten er wel wat hoogteverschillen overwonnen worden.

Pont du Palmier
Pont du Palmier

Routedetails en GPX track

12 reacties

  1. Dag Rene,
   Je moet je bij het ‘oversteken van de rivier’ niet te veel voorstellen. Het is een vrij vlakke rotsondergrond waarover de rivier stroomt. Die is amper tien centimeter diep zodat je daar met een mobilhome probleemloos over geraakt.
   De parking is niet heel groot, dus in de vakantieperiode en in weekends kan het er vrij druk worden. Het is echter een rustige omgeving waar je ook elders wel een plek kunt vinden.
   Als ik me niet vergis dan zie je op Google maps nog mobilhomes geparkeerd staan op die parking:
   http://bit.ly/2vPEiWC
   Veel plezier daar. Het is een prachtstreek !
   Dirk

   1. Wij zijn afgelopen weekend naar België geweest en waren op zoek naar een unieke wandelroute.
    Aangezien de boekjes beknopt zijn en weinig details bevatten, zijn we via Google bij jou gekomen.
    We werden erg enthousiast van deze wandelroute en zijn hem wezen wandelen.

    Wat een mooi stuk langs de beek, watervalletjes, over bruggen en houten planken en langs een hoge berg. Het stond er vol met paddenstoelen. De route hebben we helaas niet helemaal af kunnen lopen, want hij was behoorlijk ver (lees sporadische wandelaars), maar op enkele plaatsen was de route prima af te snijden door een pad de berg op te volgen om weer uit te komen op de route terug naar de auto. Je kunt dus makkelijk de afstand bepalen.

    In totaal 2 uur erover gelopen met een kind van 6,5 jaar die het erg naar haar zin heeft gehad. Dit vanwege de diversiteit aan obstakels/looppaden. Wel is het handig om goede schoenen aan te hebben. (bergschoenen zou ik aanraden) Het was een dag met af en toe een bui, dus iets modderig en drassig maar zeker nog prima te doen zonder al te vies te worden en heerlijk rustig.

    Met de auto door het beekje rijden om bij de parkeerplaats te komen was ook geen probleem, al was het beekje in deze tijd toch een stuk dieper dan gedacht en voornamelijk de 2 grote kuilen vlak achter het beekje maakte dat we onze onder plaat los hadden gereden. Gelukkig prima weer op te lossen, maar ik geef wel als tip mee om goed op die 2 diepe kuilen te letten.

    Heel erg bedankt voor deze tip!

    1. Hoi Nicolette,
     Het is fijn te horen dat jullie enthousiast waren over de wandeling langs de Hoëgne en dat mijn beschrijving daarbij heeft kunnen helpen. Het is inderdaad een superlocatie en het weer is er voor mijn part nooit een spelbreker. Zon, mist, sneeuw, regen … ze geven de omgeving allemaal een eigen specifiek karakter, van lieflijk tot dramatisch.
     Bedankt om je ervaringen te delen hier !
     Nog veel wandelplezier.
     Dirk

 1. wij gaan deze in de herfst ook lopen of een gedeelte daarvan.
  Vlakbij (longfaye) heb je ook een mooie tocht rue de bayehon deze is ook echt de moeite waard

  1. Hoi Patriek, bedankt voor je reactie. De herfst is volgens mij het mooiste seizoen om dit soort wandelingen te doen.
   Interessante tip ivm Rue de Bayehon. Ga ik eens uitdiepen ?

 2. Heb van diverse mensen gehoord dat het daar super mooi wandelen is.
  De foto’s van de omgeving waren prachtig.
  Op de site staat dat het daar niet geschikt is om met de hond te wandelen echter de mensen die ik sprak hadden allemaal een hond bij zich en dat was prima te doen. De honden genoten van het vele water.

  1. Hoi Carla, bedankt voor je feedback. Het is zeker meer dan de moeite waard om er een dagje voor uit te trekken. Heerlijke omgeving voor rustige wandelingen.
   Waar heb je gelezen dat het niet geschikt voor honden is ?

 3. Beste,
  Gisteren de wandeling gemaakt met mijn kleinzoon van 6 jaar en mijn kleindochtertje van nog geen vier jaar.
  Zonder problemen hebben ze de wandeling flink uitgestapt. De brugjes vonden zij heel leuk .
  Een rugzak vol broodjes, drankjes , fruit en een snoepje doen wonderen.
  Voor herhaling vatbaar!

  1. Hey Marjan,

   Tof om te horen dat je samen met je kleinkinderen van deze heerlijke wandeling hebt genoten. Zeker ook eens doen in de herfst, voor de kleuren en de geuren 😉
   Wij gaan ook telkens weer terug.
   Have fun.
   Dirk

 4. Hallo Dirk,
  Wij hebben deze route jaren terug gewandelend, is prachtig en zeker een aanrader met kinderen.
  Volgend weekend staat deze wandeling terug op ons programma.
  Groetjes
  Anne

  1. Hey Anne,
   Bedankt voor je berichtje hier!
   Deze route heeft duidelijk nog niets aan populariteit verloren. Ik kijk er ook naar uit om deze zomer nog eens terug te keren.
   Hopelijk niet te druk… Laat eens horen of het te doen was.
   Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *