Lijiang en Dali in beeld

De heerlijke traditionele Chinese dorpjes Lijiang en Dali situeren zich vlak bij de Tibetaanse grens in de provincie Yunnan. Ik heb al heel wat reizen in China achter de rug maar dit gebied blijft een bijzondere aantrekkingskracht op mij uitoefenen. Hier heerst immers nog altijd een fantastisch warm samenhorigheidsgevoel bij de bevolking. Laat je meevoeren tussen de velden, in de rustieke kasseistraatjes en de grandeur van de machtige bergen aan de voet van de Himalaya. 

Infogram rechts

Dit artikel dateert uit de ‘pre-covid’ periode.
De situatie in China is een tijdje zeer onstabiel geweest en bijgevolg was het er lange tijd niet aan te raden om er rond te reizen. Momenteel is de toestand gestabiliseerd, maar dit neemt niet weg dat individuele reizen voor buitenlanders nog steeds een grote uitdaging zijn.
De prijzen voor niet-Chinezen vaak zijn vaak meer dan vijf keer hoger dan normaal.

Ontsnap aan de chaotische drukte van de historische centra

Ik schreef het al eerder… de Chinezen hebben het reisvirus goed te pakken en dat laat zich overal duidelijk merken. Vooral de authentieke historische centra van de bergdorpjes moeten er aan geloven. Deze worden letterlijk overspoeld door grote tourgroepen met bijhorende gidsen, vlaggetjes en luidruchtige megafoons. Resultaat : prijzen die de pan uit swingen, moeilijkheden om logies te vinden, gebrek aan rust en privacy, permanent lawaai, enz…
Lijiang en Dali ontsnappen ook spijtig genoeg niet aan de Chinese toeristische pletwals.

Nieuw Lijiang
Nieuw Lijiang met Yulong Snow Mountain op de achtergrond

Trek er op uit, huur een fiets of spreek een privé gids aan

Er zijn gelukkig dingen waar de Chinese massa blijkbaar een grondige hekel aan heeft.  En laat dat nu net datgene zijn wat wij westerlingen meestal juist wèl opzoeken : lange wandelingen, fietstochten en fysieke uitdagingen !
Hoe verder je van de drukke centra afwijkt, hoe minder Chinese tourgroepen je tegenkomt.

Er zijn talloze mogelijkheden rond Lijiang en Dali en daarvoor moeten heus geen honderden kilometers afgelegd worden. De regio is bijzonder mooi en laat zich gemakkelijk ontdekken te voet of met de fiets. Drukke wegen zijn er amper. Met een goede reisgids in de hand geraak je zelf al een aardig stuk op weg, eventueel gecombineerd met het openbaar vervoer.  Heb je niet zo veel vertrouwen in je zelf dan kan je in Lijiang en Dali vrij eenvoudig een persoonlijke gids vinden die je met een wagen rondleidt. Zo kan je hem bijvoorbeeld vragen om bepaalde voorgestelde routes uit je vertrouwde reisgids te volgen. Het kost je natuurlijk wel een stuk meer maar je geraakt dan wel op je eigen tempo op de plekken die je het liefst zou willen bezoeken.

Hieronder volgt een reeks foto’s die genomen werden in en rond Lijiang en Dali.

Rond Beisha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *