Vissen met de aalscholvers in Dali

Infogram rechts

Dit artikel dateert uit de ‘pre-covid’ periode.
De huidige situatie in China is zeer onstabiel en bijgevolg is het niet aan te raden om er rond te reizen.
Het wordt sterk aanbevolen om te wachten tot de toestand gestabiliseerd is.

Dali is een levendige stad met meer dan 3 miljoen inwoners. Net zoals in Lijiang heb je ook hier een modern gedeelte (Xiaguan) en ongeveer 12 km verderop een oud en meer sfeervol gedeelte. Het zal niemand verbazen dat de meeste toeristen zich beperken tot het oude deel waar het zeer gezellig vertoeven is, alhoewel Lijiang er nog met kop en schouders bovenuit steekt. De bevolking in deze regio bestaat voornamelijk uit Bai.

We checken in in het Yu’an Yuan Garden Hotel op Huguo Lu. Dit budget hotelletje biedt toffe kamers maar de ouderdom laat zich stilaan opmerken.
Je bevindt je dan wel meteen in het interessantste deel van de oude stad met talloze gezellige winkeltjes, café’s en bars en bovendien niet zo ver van de gekende ‘Foreigner’s Street’ (Yangren Jie).
De late namiddag en avond houden we voor een eerste verkenning van het oude stadsgedeelte.

De drie pagoden van Dali

De meest herkenbare bezienswaardigheden van Dali zijn wellicht de drie pagoden die dateren uit de periode toen Dali nog een Boeddhistisch koninkrijk was. De middelste pagode is meer dan 1000 jaar oud.

De drie pagoden van Dali
De drie pagoden van Dali

Als je een paar dagen tijd hebt, huur dan zeker een fiets en trek er op uit. De Cangshan bergen en het Erhai meer zijn zonder meer aanraders. Onderweg kan je zalig verdwalen in de wirwar van straatjes, zandweggetjes en rijstvelden.

In oud Dali kan je overal korte of meerdaagse uitstapjes boeken. We kozen voor Michael Yang’s Travel omwille van de vele goede reviews die we over hem vonden.
Het bedrijfje bestaat intussen niet meer maar het mag niet moeilijk zijn om alternatieven te vinden in deze regio. We vragen hem voor ons een daguitstap te regelen naar de mooiste bezienswaardigheden in deze regio. Michael zal ons morgen persoonlijk vergezellen.

Dagtrip rond het Erhai meer

We genieten enorm van ons ontbijt in de Sunshine Bar op Huguo Lu, een echt toppertje met supervriendelijk personeel. Daarna verliezen we geen tijd meer en zoeken meteen onze vriend Michael op om onze tour rond het Erhai meer aan te vatten.
Dit oorvormige en kristalheldere meer ligt op 1.900 m hoogte en is met zijn 250 km2 het tweede grootste in de Chinese hooglanden.  Een rit langs de oevers brengt je langs een aantal zeer interessante, klassieke dorpjes en prachtige lokale markten.
De regio biedt enorm veel mogelijkheden voor natuurliefhebbers. Je kan er heerlijke fietstochten en trektochten doen in de bergen en omliggende dorpjes. 

Vissersboot op het Erhai meer
Vissersboot op het Erhai meer
Tempeltje op Little Putuo Island
Tempeltje op Little Putuo Island
Groene algen in het Erhai meer
Groene algen in het Erhai meer
De kleurrijke markt van Shaping
De kleurrijke markt van Shaping

Het programma

 • Xizhou
  Hier kan je enkele privé Bai woningen bezichtigen die dateren uit de Qing dynastie, zoals het huis van Mr. Yan waar we op traditionele dans en een theeceremonie getrakteerd worden.
 • Zhouchen
  Het grootste dorp in de regio, bekend voor zijn Tie-dyeing (soort Batik) productie.
  Kabellift naar een tempel met een mooi uitzicht op het Erhai meer. We worden er nog eens uitgenodigd op een theeceremonie, maar we krijgen al meteen het gevoel dat het een commercieel gebeuren wordt. Er wordt 60Y voor een pakje zwarte thee gevraagd.
 • Shaping
  Bekend voor zijn oergezellige maandagmarkt, niet te missen als je in de buurt bent. De verkopers zijn veelal lokale Bai gekleed in hun traditionele kleurrijke outfitjes. Onze Westerse reuk- en smaakzin wordt er danig op de proef gesteld van zodra we beginnen rond te dolen tussen de talloze kraampjes met exotische specerijen, groenten en fruit.
  Het is een wekelijkse markt, dus het is een goed idee om je verblijf in Dali hierop in te stellen.
 • Shuanglang en Wase
  Leuke vissersdorpjes met alweer leuke marktjes waar je zeer lekker en goedkoop kunt dineren.
De kleurrijke markt van Shaping
De kleurrijke markt van Shaping
Groenten wassen in het water van Lake Erhai
Groenten wassen in het water van Lake Erhai
Rond het Erhai meer
Rond het Erhai meer

Al bij al was het een geslaagde dag maar onze gids Michael bleek uiteindelijk toch niet de meeste gezellige persoon te zijn.
Hij loodste ons in sneltreinvaart doorheen de verschillende dorpjes, praatte al even snel en helaas niet altijd even goed verstaanbaar.  Vooral op de toffe marktjes moesten we hem te vaak aan de mouw trekken om hem af te remmen want hij scheen zich niet te realiseren dat buitenlanders hier héél graag blijven rondhangen.
Hij bekeek de zaken ook te veel vanuit de commerciële kant en we konden ons niet van de indruk ontdoen dat hij vooral uit was op de commissies die hij onderweg kon opstrijken, zoals ondermeer op de theeceremonies.

Twee gezellige plekjes voor een hapje of drankje

Lazy Book Café (Huguo Rd 15, tel. 0872 267 2096)
Voor een tasje koffie of een kleine versnapering ga ik zeer graag langs in de Lazy Book, volgens mij een ideale plaats om lekker relaxed achteruit te ploffen in een zachte sofa met een boek of tijdschrift in je handen. Keuze is er genoeg. Er zijn boeken en tijdschriften in alle talen in een oergezellige inrichting. Je kan er ook DVD’s bekijken.
Helaas is de bediening er sinds mijn laatste bezoek twee jaar geleden flink op achteruit gegaan. Het personeel liep er onverschillig en saai bij en er werd geen letter Engels gesproken. Maar de gezelligheid is er gelukkig op niveau gebleven.

Café De Jack (Boai Lu 82, tel. 0872-2671572)
Dè ontdekking van onze reis.
East meets West is het minste wat je hierover kunt zeggen. Gezellige inrichting, coole Engelssprekende staff, uitgebreide keuze uit diverse lokale en internationale keukens, drie verdiepingen met beneden een heuse open haard en goeie muziek.
Hou je van pizza dan kan je terecht in Stella’s Pizza wat ook deel uitmaakt van De Jack. Hier worden de pizza’s volgens de regels van de kunst in een traditionele steenoven bereid.
Kortom, een aangename locatie om je avondje uit door te brengen, maar ook ‘s morgens kan je hier terecht voor een heerlijk ontbijt of gewoon overdag voor een versnapering.

Vissen met de aalscholvers op het Erhai meer

Op de weg terug naar ons hotelletje besluiten we om info in te winnen over een vistochtje op het Erhai meer… met Aalscholvers.  Vissen met Aalscholvers was in deze regio een populaire broodwinning voor de vissers. Een aalscholver opleiden duurt tot zes maanden en is een vrij dure aangelegenheid. Gelukkig kunnen deze dieren soms tot 20 jaar oud worden. Maar het meer kreeg te kampen met overbevissing en de overheid greep in met restricties.
Hier en daar kom je nog wel eens zo’n mooi tafereel tegen, maar in de meeste gevallen wordt het enkel nog gedaan om toeristen te lokken. In elk geval trekt het toch onze aandacht en willen we dit wel eens live meemaken. Als je in Dali door de straatjes wandelt kom je hier en daar de herkenbare bordjes tegen met de woorden “Cormorant fishing”. Zo komen we terecht bij de vriendelijke Yang Yi Zhu. Hij zal ons de volgende dag meenemen op zijn boot en een demonstratie met zijn Aalscholvers geven.

We slapen uit tot ‘s middags en trekken na te zijn opgefrist meteen terug naar De Jack voor het middageten.
De lucht trekt ondertussen helemaal dicht en het lijkt alsof er slecht weer op komst is. De verdere namiddag blijven we in Dali plakken en laten we ons gaan in de gezellige winkelstraatjes.
Rond 16.30 uur hebben we onze afspraak met ‘Cormorant visser’ Yang Yi Shu voor ons speciale vistochtje op het Erhai meer. Hij neemt ons in zijn wagen mee voor een prachtige rit naar een zeer rustig en idyllisch plekje aan het meer.

Het Erhai meer ligt er vredig bij in de namiddag
Het Erhai meer ligt er vredig bij in de namiddag

De vogels hebben er zin in en wij ook

Yang Yi Shu blijkt een zeer vriendelijke, rustige en aangename man. We wachten nog een tiental vredige minuutjes aan de oever tot zijn echtgenote met de boot komt aangevaren waar onze vriend hem overneemt. Er worden 12 aalscholvers aan boord genomen voor een vistochtje van ongeveer één uur. Het lijkt wel alsof de vogels er zin in hebben. Ze lijken zelfs een band te hebben met de visser. Als hij de vogels een koordje rond de keel bindt om te voorkomen dat de gevangen vissen doorgeslikt worden krijg ik toch wel een akelig gevoel, maar van zodra de vogels voelen dat ze het water in mogen op op jacht te gaan worden ze gek van plezier.

Op visvangst met aalscholvers
Op visvangst met aalscholvers
Op visvangst met aalscholvers
Klaar voor de vangst

Mijn akelig gevoel over het koordje rond hun keel verdwijnt meteen. Het is duidelijk dat het de dieren niet hindert.
Van zodra de visser de vogels de vrijheid geeft duiken ze vol overgave het water in. Met ongelooflijke snelheden en behendigheid zien we ze onder water voorbijflitsen achter de vissen aan. In één of twee minuten zit hun keel volgepropt en keren ze terug naar de boot waar de visser ze van hun ‘last’ bevrijdt en ze weer terug het water in kunnen voor de volgende lading.

Wat een prachtige dieren zijn dit. Ze komen zelfs op onze uitgestrekte armen zitten.
Het uurtje vliegt veel te snel voorbij. Het was een prachtige ervaring die ik iedereen wil aanraden.

Op visvangst met aalscholvers
De vogels blijken goed getraind
Op visvangst met aalscholvers
Met de keel dichtgesnoerd kunnen vissen niet ingeslikt worden
Op visvangst met aalscholvers
Aalscholver
Op visvangst met aalscholvers
We nemen afscheid van onze vriendelijke visser

Na onze vistocht besluiten we een minibusje (15Y) terug naar het hotel te nemen in plaats van te wachten op het openbaar vervoer.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *