Phu en Nar trek: Chule tot Landruk

Op dag 20 gaat de trip naar Chhomrong langs groene hellingen en terrassen. We worden vaak geëscorteerd door gieren die boven onze hoofden cirkelen. Het einde van ons avontuur komt stilaan in zicht als we verder trekken naar Jhinu en Landruk. In Jhinu testen we nog eens een hot spring uit. 

Dag 20 : Chule – Chhomrong

We wandelen vandaag naar Chhomrong onder een hete zon. Ver is het niet maar het pad gaat stevig op en neer en het zweet loopt voortdurend van mijn voorhoofd in mijn ogen. De Rododendrons laten we achter ons maar het is een mooie, ontspannende tocht langs groene hellingen en terrassen. We houden een korte theestop op het terras van de Green Hill Lodge.

Green Hill Lodge
Theepauze in Green Hill lodge

Gieren kruisen ons pad

Een half uur later wordt onze aandacht getrokken door het geruis van een aantal laag overvliegende gieren.
Al snel blijkt dat er een kadaver tussen de begroeiing vlak naast ons pad ligt. Met tientallen tegelijk komen de enorme gieren er op afgevlogen en ze landen op amper tien meter naast onze positie, vechtend om een stuk van de prooi.
Het uitslaan van hun vleugels met een spanwijdte van wel twee meter is een indrukwekkend tafereel dat zich vlak voor onze ogen afspeelt en sommige vogels komen op amper enkele meters boven onze hoofden aan- en afgevlogen. Hoog in de lucht cirkelen nog meer gieren.

Plotseling wordt het schouwspel abrupt onderbroken. Een trekker die zichzelf zeer geweldig vindt, vond er niets beters op dan een steen in de richting van de gieren te gooien zodat ze allemaal opvliegen en het luchtruim kiezen.  Patrick roept de man boos toe en deze kijkt ons verbaasd aan, zich afvragend wat hij verkeerd deed.

Chhomrong (2.170 m)

Een dikke drie uur na ons vertrek arriveren we al in Chhomrong, een klein Gurung dorpje met een prachtig zicht op Annapurna South en Machhapuchare. Langs de heuvel liggen een aantal lodges bij elkaar. Via geplaveide trappen klimmen we verder omhoog, op zoek naar een geschikte lodge.
Boven op de heuvel komen we uiteindelijk terecht in de Excellent Viewtop Lodge + Restaurant (300 Rp voor een dubbele of driedubbele kamer).

Toilet en douche zijn gemeenschappelijk.
De kamers zijn ruim en proper en de douche biedt gelukkig warm water. De menukaart is eenvoudig maar OK.
Internet kost 10 Rp/min.

De rest van de namiddag en avond hebben we vooral tijd om te luieren want er is bijna niks te beleven in Chhomrong. De landing van een helicopter vlak voor onze lodge breekt de sleur even. Onze gastheer vertelt dat een filmploeg bezig is met een documentaire over deze regio. Ze worden met de helicopter rondgevlogen.

Helicopter Chhomron
Helicopter landt in Chhomrong

Morgen wordt Nepalees nieuwjaar gevierd (het jaar 2070 volgens Nepalese jaartelling) èn toevallig valt ook mijn verjaardag op 14 april.

Routegegevens (Beperkt)

  • Traject – 4,3 km
  • Tijd – 4u40
  • Moeilijkheid – 4/10

Dag 21 : Chhomrong – Jhinu – Landruk

De lucht ziet er deze ochtend dreigend en regenachtig uit. We trekken vandaag verder naar Landruk maar besluiten om onderweg nog een bezoekje te brengen aan de hot springs van Jhinu (1.700 m).

Jhinu hot springs

Het is amper een uurtje stappen van Chhomrong naar Jhinu. In het midden van dit lieflijke dorpje vertrekt een zijpad door de jungle naar de hot springs. Een houten barak zou de kassa moeten zijn maar er is niemand aanwezig dus stappen we blijgezind verder. Lang duurt het pretje echter niet want een paar minuten later komt een norse oude man ons tegemoet gestapt en gebaart dat er centen moeten betaald worden. Hij toont ons de tickets die hij ons zal geven : 50 Rp/persoon.

Kleiner en rustiger dan Tatopani

Na ongeveer 40 minuten dalen en weer klimmen bereiken we de bronnen. Deze zijn zeker niet te vergelijken met die van Tatopani die veel commerciëler uitgebaat worden. De twee aangelegde poelen liggen er helemaal verlaten bij. De lucht wordt zwart en we horen al de eerste donderslagen. Dit is geen goed teken en daarom besluiten we om voort te maken en slechts een paar minuutjes de onderbenen in het water te steken. Het water is veel koeler dan in Tatopani maar zeer aangenaam voor onze getormenteerde voeten. Vanop afstand spotten we een paar witte kopjes die ons blijkbaar scherp in de gaten houden. Het zijn Langoer aapjes die hier blijkbaar veel voorkomen.

Als er ook nog eens een felle wind opsteekt houden we het voor bekeken. Ik voel weinig voor een jungletocht tijdens een onweer maar gelukkig blijft het ergste uit. De rest van de tocht blijft de wind fel aanhouden maar het warme zonnetje komt ons gezelschap houden.

Vallei van de Modi Khola en Landruk

We komen in de warme en vochtige vallei van de Modi Khola. Via een nieuwe hangbrug steken we de rivier over om vervolgens via Himal Pani het idyllische Landruk te bereiken op 1.565 m. Vanuit Landruk krijgen we mooie uitzichten op Annapurna South en Hiunchuli.
Ook hier gaan we op zoek naar een lodge in de hogere regionen van het dorp en al snel komen we uit in het zeer aangename en rustig gelegen Tibet Guesthouse.

Vanop het gezellige terrasje kijken we uit over de vallei met aan de overzijde Ghandruk. Ondertussen wordt het weer er helaas niet beter op. De wind wakkert nog feller aan en begint zelfs de allures van een heuse storm te krijgen. We overwegen of we geen dagje vroeger naar Pokhara kunnen vertrekken, met een jeep maar dan moet ik eerst contact zien te maken met de Blue Planet Lodge omdat we daar pas overmorgen ingeboekt staan. Na enkele keren proberen lukt het me om Ram, de eigenaar van de Blue Planet Lodge in Pokhara, aan de telefoon te krijgen. Het is er rustig dus kunnen we zonder problemen een dagje vroeger inchecken. Nawang regelt meteen een jeep voor morgen. Deze zou ons in Kande moeten oppikken.

In de namiddag maken we een wandeling door Landruk. Het is er zeer aangenaam vertoeven. Een typisch plekje waar je gerust enkele dagen zou kunnen rondhangen.

De wind neemt flink toe en een storm is in de maak.  Als er ook nog eens panelen en dakpannen beginnen rond te vliegen keren we wijselijk terug naar de lodge.

Het einde van ons avontuur komt nu wel akelig dichtbij

De menukaart ziet er aantrekkelijk en tegelijk grappig uit : appal pie, bana pie, chocole rolls, …

‘s Avonds trakteer ik het hele overblijvende team op een uitbreid diner want we moeten tenslotte mijn verjaardag vieren èn bovendien ook nog het Nepalees nieuwjaar. Het bier vloeit rijkelijk en de vriendelijke gastvrouw heeft haar best gedaan om een taart te bakken.

Rond 20 uur vernemen we dat er vlak bij onze lodge een heus volksfeest wordt georganiseerd. De wind is intussen gaan liggen. Er wordt gezongen, gedanst, gegeten en gedronken en de sfeer kan niet meer stuk. Als het feest afgelopen is zetten we de pret verder in het restaurant van onze lodge tot een stuk na middernacht. Hopelijk zal ik het me niet beklagen want morgen moeten we vroeg weer op voor het allerlaatste stuk van onze trekking.

Routegegevens

Hoogteprofiel (Garmin GPSmap)

Chhomrong-Landruk
  • Traject – 11,1 km
  • Hoogste punt – 2.198 m
  • Klimmen – 498 m
  • Dalen – 998 m
  • Tijd – 4u40
  • Moeilijkheid – 4/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *