Hoogtepunten in en rond het natuurdomein Hoge Mouw
De Hoge Mouw is een Provinciaal groengebied in het hartje van de Kempen waar naaldbomen, zandduinen, vennetjes en heidevelden het uitzicht domineren. Het is een prachtige locatie voor ontspannen wandelingen, ritjes met de mountainbike of te paard. De talrijke paden zijn goed gemarkeerd.
De Kempense Heuvelrug
De Kempense Heuvelrug is een natuurgebied van 15 km lang dat zich uitstrekt over de gemeenten Retie, Kasterlee, Herentals, Lille, Vorselaar en Grobbendonk.
Het gebied wordt gedomineerd door naaldbossen, vennen, heidevelden en zandduinen. Deze duinen zijn restanten uit de periode de zee zich begon terug te trekken.
In 2017 werden er sporen aangetroffen van ‘Celtic Fields’ of prehistorische landbouwperceeltjes uit de IJzertijd.
Een uitgestrekt netwerk van wandel-, mountainbike- en ruiterpaden maakt het landschap zeer geschikt voor buitensport- en natuurliefhebbers.
Het 104 ha grote domein van de Hoge Mouw ligt in de gemeente Kasterlee en dankt zijn naam aan de hoogste duin in de regio (30 m). Het is een zogeheten paraboolduin, gevormd door wind en vegetatie.
Dolle pret op de Kabouterberg
Niet ver van onze vertrekplaats op de Goorseweg en grenzend aan de Hoge Mouw ligt de bekende Kabouterberg. Hier kunnen jonge kinderen zich helemaal uitleven tussen de vreemde luchtwortels van de naaldbomen en in het gele zand van de duin, een enorme natuurlijke zandbak.
De grillige wortels steken ver boven de zandduinen uit waardoor er een sprookjesachtige en zelfs griezelige sfeer ontstaat.
Kempentunnel Noord-Zuid
We volgen de Goorseweg tot aan het punt waar deze de N19g oversteekt (de noord-zuidverbinding tussen Geel en Kasterlee). Deze weg snijdt het natuurdomein letterlijk in twee.
Op het meest kritieke punt heeft de overheid voor een 500 meter lange tunnel gekozen die na de beëindiging van de werken opnieuw is beplant met lage struiken en heide. Men installeerde bovendien ‘hop-overs’ voor vleermuizen. Rond de tunnelmonden zijn bomen geplant. Het project wil de nieuwe weg zoveel mogelijk laten integreren met de natuur errond.
Dat laatste blijkt helaas tot op heden niet meteen een groot succes te zijn. Schapen houden de strook twee keer per jaar vrij van grassen en boompjes om de heidegroei een betere kans te geven.
We bevinden ons aan het tunnelgebouw dat zich pal boven de tunnel bevindt. Het is interessant om even van de weg af te wijken en langs de berm naar boven te klimmen. Hier krijg je een mooi uitzicht over de N19g die onder je voeten doorloopt. Je ziet ook heel goed hoe het bos hier werd verwijderd om plaats te ruimen voor de tunnel.
Hier en daar zie je de luchtkokers met ventilatoren uit de grond komen wat toch wel een eigenaardig uitzicht oplevert.
Prehistorische bewoning
Eenmaal de N19g overgestoken duiken we opnieuw de naaldbossen in en kunnen we volop beginnen te genieten van de rust en de geuren van de natuur.
Een dik half uur na vertrek komen we aan een bord met interessante info over prehistorische menselijke landbouwactiviteit in dit gebied. In 2017 werden ondermeer hier sporen gevonden van zogeheten ‘Celtic fields’ (daterend ergens tussen de bronstijd en de Romeinse periode). Dit zijn aaneengesloten akkertjes van ongeveer 40x40m omgeven door lage muurtjes. Spijtig genoeg is hiervan niets meer te zien met blote oog. Vandaar dat men deze beeldmontage heeft aangebracht.
De Slapende Reus – ‘A Giant Sculpture’
Vanuit de lucht bekeken kan met een beetje verbeeldingskracht het reliëf van de Kempense Heuvelrug gezien worden alsof er een reus onder het landschap slaapt. Door de begroeiing op de zandduinen verplaatsen deze zich niet meer en wordt de reus niet in zijn slaap verstoord.
Om de toeristische kracht van het gebied te promoten werden in het gebied diverse attracties opgebouwd, zoals kabouterwandelingen en -vertellingen voor jonge kinderen, wandelknooppunten, speelzones, landschapswandelingen met gids, enz…
In 2018 werd het kunstwerk van Gijs Van Vaerenbergh onthuld, ‘A Giant Sculpure’.
Het kreeg een plek op de 30 m hoge top van de Hoge Mouw zandduin.
Het imposante werk viel in de prijzen in de Staalbouwwedstrijd van februari 2020. Het werd winnaar in de categorie ‘Specifieke elementen in staal’.
Het hoofd is opgebouwd als koepel en bestaat uit maar liefst 2.115 driehoekige metalen elementen die aan elkaar werden gelast. Door een opening kan je binnenin het hoofd stappen.
De Beukendreef
Op de route naar de Duivelskuil wandelen we door de heerlijke Beukendreef waar de imposante beuken elk seizoen voor een prachtig lichtspel zorgen. Hieronder een paar beelden die ik nam in de herfst en de winter.
De Duivelskuil
Over deze put (niet zomaar een put) zijn al heel wat tot de verbeelding sprekende verhalen geschreven. Het eerste dateert wellicht al uit 1571 toen Lieske Coolbonders zelfmoord pleegde door zich in de put te verdrinken toen de duivel zelf haar achtervolgde. Lieske was de bastaarddochter van Katrien Coolbonders die door een Spaanse edelman werd verkracht. De edelman werd door Katrien’s echtgenoot vermoord. Men dumpte het lijk eerst in de Duivelsput. Later werd het ergens in de buurt ervan begraven.
In 1695 zou een man uit Reusel opgehangen zijn geweest aan een galg op de Hoge Mouw en later in de Duivelskuil begraven.
60 jaar geleden werden in de kuil vele scherven van lijkurnen opgegraven wat doet vermoeden dat er hier een prehistorische begraafplaats moet geweest zijn.
De kuil is niet altijd even goed zichtbaar. Vooral als hij droog staat ben je er voorbij voor je het beseft en veel is er niet aan te zien. Pas als er water in staat valt hij beter op en komt de verbeelding ook makkelijker op gang.
Kortom, stof genoeg voor bijgelovige verhalen…
Eetgelegenheid taverne/restaurant Koningsbos
Op onze weg terug passeren we langs taverne Koningsbos met de bedoeling om er een drankje te nuttigen.
Tot onze verbazing hing aan de ingang een bordje met de melding dat enkel etende gasten welkom waren en dat men gasten die enkel iets willen drinken moet teleurstellen.
Dat was best wel een onaangename verrassing aangezien we hier eerder al wel iets waren komen drinken. Misschien kan je enkel in de zomer iets komen drinken op hun ruime terras en is dit in de winterperiode binnen dus niet mogelijk…
Meer uit Europa…
Faeröer eilanden deel 3: Gjógv, het pareltje van Eysturoy
Stora Trehörningen en Tärnekullen, Tiveden nationaal park
Karhunkierros (Bear’s Trail) in 7 dagen: Hautajärvi – Oulanka Research Station (2/3)
El Caminito del Rey: van levensgevaarlijk naar kindvriendelijk
Roadtrip Schotland: Edinburgh – Drymen
Pittige hoogtemeters in Rochehaut, Poupehan en Frahan (15 km)