Roadtrip Schotland: Edinburgh – Drymen
Na ons blitzbezoekje aan Edinburgh staan we al vroeg op en maken ons klaar voor een lange rit naar het Trossachs National Park, aan de grens tussen de Lowlands en de Highlands. Onderweg bezoeken we Midhope Castle, een 15e-eeuws torenhuis, en tot mijn grote verbazing herken ik het gebouw meteen uit één van mijn favoriete series ‘Outlander’. Een belletje zal rinkelen bij fans van de serie als ik de naam ‘Lallybroch’ noem. Ja, de familiewoning van Jamie Fraser. En we beklimmen de Ben A’an, een heuvel van 461 m in de Trossachs.
Schotland: traject 2
Het kaartje toont je een overzicht van de route tussen Edinburgh en Drymen. Ze leidt langs alle hoogtepunten die ik bezocht maar de blauwe route wijkt hier en daar wel af van de werkelijk gevolgde wegen en is dus enkel bestemd als leidraad.
De kaart is aanklikbaar en leidt je naar mijn interactieve Google kaart.
Of klik hier om de kaart te openen in Google Maps.
Outlander-fans worden verwend: Lallybroch
Ja, ik ben een fan van de fantastische Schotse serie ‘Outlander‘, maar ik had er tijdens mijn voorbereidingen geen rekening mee gehouden dat onze route ons daadwerkelijk langs enkele filmlocaties zou leiden. Zo bezochten we op amper een half uurtje rijden van Edinburgh in Abercorn een torenhuis uit de 15e eeuw, Midhope Castle. Het gebouw kende verschillende eigenaars en verbouwingen.
Van zodra ik van de parking naar het pand liep was mijn verbazing groot. Ik herkende het gebouw meteen van uit de serie. Yep, het geïmproviseerde familiestekje van James Alexander Malcolm McKenzie Fraser.
Het pand ziet er erg vervallen uit en het is daardoor helaas niet mogelijk om de binnenkant te zien. Op zich is het niet echt een spectaculaire locatie en meer dan een half uurtje hoef je er niet voor uit te trekken. Natuurlijk is het voor Outlander-fans wel bijzonder als je je voorstelt hoe Jamie, Claire en Jenny hier hebben rondgelopen.
Parkeren is gratis, maar wil je bij het gebouw geraken dan vraagt de eigenaar hier wel £ 6 voor. Dat is niet niks en al zeker niet omdat er met de opbrengsten blijkbaar niets gedaan wordt om het op te knappen. Als je geen feeling hebt met ‘Outlander’ dan kan ik alleen maar adviseren om er weg te blijven. Noem het gerust een ‘tourist trap’ want net omwille van het Outlander verhaal komt er best wel wat volk op af.
Nog meer Outlander: Blackness castle aka ‘Fort William’
Van Midhope Castle volgen we een smalle veldweg naar de A904. Hier heerst zo’n heerlijke rust dat ik even langs de kant parkeer om van de natuur te genieten.
Ik merk dat er heel wat fazanten rondlopen onder dit vroege lentezonnetje want blijkbaar is het paartijd.
Amper een kwartiertje verder blijven we in de Outlander sferen en vinden we Blackness Castle op ons pad, een indrukwekkend fort uit de 15e eeuw en even indrukwekkend gelegen aan de ‘Firth of Forth‘, waar de rivier ‘Forth’ in de Noordzee stroomt.
In de serie Outlander heet het ‘Fort William’, de ruige plek waar Jamie zijn zweepslagen ontving van Captain Randall.
Het kasteel werd in de 15e gebouwd gebouwd als vorstelijke residentie voor een machtige Schotse familie, de Crichtons. Vanaf de zee gezien lijkt het op een schip dat is vastgelopen en in de volksmond werd het ook wel eens ‘het schip dat nooit gevaren heeft’ genoemd. Het kreeg in de loop der tijden verschillende bestemmingen.
In 1537 startte Sir James Hamilton van Finnart met versterkingswerken en werd het een heus garnizoensfort voorzien van voldoende kanonnen. Het weerstond meerdere belegeringen, tot het zich in 1650 moest gewonnen geven na een zwaar bombardement door Oliver Cromwell.
Blackness fungeerde ook als staatsgevangenis en munitiedepot.
Toegang tot het fort
In tegenstelling tot het eerder beschreven Midhope Castle is Blackness Castle zijn geld wel degelijk dubbel en dik waard.
Hier betaal je zowat hetzelfde, namelijk £7,50, maar je mag wel naar binnen waar je je kunt vergapen aan de grandeur van weleer.
Officiële website
Wallace Monument en de Slag om Stirling bridge
Iets verder naar het westen, in Stirling, wordt mijn blik getrokken naar een soort torengebouw dat opvallend afsteekt in het landschap eromheen. Ik raadpleeg Google maps en leer dat het om het Wallace Monument gaat. Het werd in 1869 opgericht ter ere van de nationale Schotse held William Wallace die in 1297 de Slag om Stirling won. De toren werd gebouwd op de heuvel van waarop Wallace het Engelse leger kon zien naderen over Stirling bridge.
Op 11 september 1297 was het zover. Toen de Engelsen de smalle brug overstaken sloegen de Schotten toe. De Engelsen hadden geen schijn van kans en werden genadeloos afgeslacht.
Wallace werd uiteindelijk op 5 augustus 1305 gevangen genomen bij Glasgow en op 23 augustus kreeg hij de doodstraf door ophanging, waarna hij ook nog eens gevierendeeld werd, in die tijd één van de meeste barbaarse handelingen.
Toegang tot het monument
Het is mogelijk het monument te bezoeken. Langs een wenteltrap van 246 treden krijg je toegang tot ondermeer de The Hall of Arms, The Hall of Heroes en The Royal Chamber om zo een indruk te krijgen van het leven van William Wallace. 67 meter boven de grond kom je dan uiteindelijk in The Crown terecht waar een een prachtig uitzicht krijgt over de streek.
Wij hadden er echter geen £ 11,30 voor over want zoveel kost een ticketje.
Meer info: https://www.nationalwallacemonument.com
(Old) Logie Kirk
Iets verderop naar het noordoosten ligt een mooi en pittoresk kerkje, genaamd Logie Kirk. Nu we toch in Stirling zijn kan ik Logie, één van de oudste parochies van Schotland, niet links laten liggen. Deze werd immers gesticht tijdens het bewind van koning David I (1124-1153).
Eigenlijk zijn er op deze locatie twee kerken te bewonderen, namelijk de ‘nieuwe’ uit 1805 en de oude Middeleeuwse kerk waarvan het juiste jaartal onduidelijk is.
Old Logie Kirk ligt ongeveer 300 meter ten noorden van de nieuwe kerk en op de grafplaats bevinden zich meer dan honderd stenen die van voor 1707 dateren. Er heerst een mysterieuze sfeer, mede dankzij de heersende legendes rond heksen die hier rondwaarden. Helaas bleef van deze oude kerk enkel nog de westelijke gevel en een gedeelte van de zuidelijke muur overeind.
De Ben A’an Trail
We hebben nog aardig wat tijd over voor we onze eindbestemming bereiken en hebben wel zin in een stevige wandeling. De Ben A’an is met zijn 454 meter naar Schotse normen een relatief kleine heuvel in de zuidelijke regionen van de Highlands.
De trail, gelegen in het hartje van de dramatische Trossachs-regio, begint meteen met een pittige klim vanaf de parkeerplaats aan de voet van de heuvel. Het pad is ruig en steil, en vereist een goede conditie en stevige wandelschoenen om comfortabel te kunnen navigeren door de rotsachtige ondergrond en de kronkelende paden.
De meeste wandelaars beperken zich tot het kortere traject tussen de parking en de heuveltop (4 kilometer heen en terug), maar het is veel interessanter en vooral avontuurlijker om de Ben A’an & Loch Katrine loop te doen (6,6 km).
Wil je meer info over deze trail ?
Ik schreef over deze prachtige luswandeling een afzonderlijk artikel (zie link in kader hieronder). Daar vind je ook een link naar het GPX-bestand.
Overnachting in Shandon Farmhouse B&B
Een uurtje later rijden we het prachtige erf op van een boerderij, de Shandon Farmhouse, waar we een overnachting geboekt hebben.
Het is een rundveebedrijf dat in 2015 volledig gerenoveerd werd om er een B&B te starten. Er zijn drie kamers die allemaal op de 1ste verdieping liggen met een mooi uitzicht op de groene tuin.
Onze eerste keuze voor een overnachting in deze regio viel op de legendarische herberg ‘The Clachan Inn’ die hier amper 1 kilometer verderop ligt, maar helaas moet je daarvoor ruim op voorhand boeken wil je hier nog een plekje kunnen scoren.
Adresgegevens
Old Gartmore Road
Drymen
Glasgow G63 0EA
https://www.shandonfarmhousebedandbreakfast.co.uk/
Hoogtepunten van deze roadtrip
Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…
- Inleiding en tips
- Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
- Edinburgh in het kort
- Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
- Wandeling: Ben A’an & Loch Katrine loop (6,6 km)
- Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
- Wandeling naar Lost Valley (5,2 km)
- Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
- Isle of Skye in drie dagen
- Isle of Skye: The Quiraing (8,7 km)
- Isle of Skye: Old Man of Storr (5 km)
- Isle of Skye: Hinnisdale River Trail + Hugh’s Castle (5 km)
- Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
- Traject 6: Speyside – Crieff (308 km)
- Traject 7: Crieff – Innerleithen (156 km)
- Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
- Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)