Roadtrip Schotland: Isle of Skye – Speyside
Intussen zijn we helemaal zen geworden na ons driedaags verblijf op Skye. Met spijt in hart verlaten we dit fenomenale eiland en rijden nu 273 km oostwaarts richting de Speyside. Het wordt tijd om mezelf eens te verwennen met de goddelijke drank waarmee Schotland wereldberoemd is geworden, de whisky natuurlijk. Daarvoor richt ik de neus van mijn wagen nu op de Speyside, het Schotse whisky-paradijs waar we twee nachten in een B&B geboekt hebben vlak bij Aberlour.
Hieronder volgt een beschrijving van de hoogtepunten onderweg.
Schotland: traject 5
Het kaartje toont je een overzicht van de route tussen Isle of Skye en Speyside. Ze leidt langs alle hoogtepunten die ik bezocht maar de blauwe route wijkt hier en daar wel af van de werkelijk gevolgde wegen en is dus enkel bestemd als leidraad.
De kaart is aanklikbaar en leidt je naar mijn interactieve Google kaart.
Of klik hier om de kaart te openen in Google Maps.
Clachan Duich Old Burial Ground
Eenmaal de Skye Bridge over volgen we de A87 verder oostwaarts en bezoeken we een indrukwekkende historische begraafplaats bij Ault a’chruinn (Kintail) aan de oostelijke punt van Loch Duich.
Deze begraafplaats wordt beschouwd als de traditionele rustplaats van de Clan MacRae, een prominente Schotse clan die nauwe banden had met de machtige Clan MacKenzie. Volgens de overlevering werd de begraafplaats mogelijk al sinds 1050 in gebruik genomen, hoewel de oudste overgebleven grafstenen dateren uit de 18e eeuw. Veel van deze grafstenen tonen ingewikkelde inscripties en symboliek, waaronder keltische motieven en wapenschilden die verwijzen naar de krijgerscultuur van de clan.
De plek heeft een sterke connectie met Eilean Donan Castle, het iconische kasteel van de Clan MacRae dat slechts enkele kilometers verderop ligt, aan de andere kant van het Loch Duich. Clachan Duich wordt niet alleen gewaardeerd om zijn historische betekenis, maar ook om zijn serene sfeer en adembenemende locatie, omringd door bergen en met uitzicht op het loch.
De oude kerk zelf werd verwoest door dezelfde oorlogsschepen die verantwoordelijk waren voor de vernietiging van Eilean Donan Castle in 1719, maar bevat fascinerende gedenkplaten met details over belangrijke momenten en gebeurtenissen in de geschiedenis van de clan.
Loch Ness / Urquhart Castle
Tja, wie Schotland uitspreekt, spreekt – misschien ongewild – ook Loch Ness uit. Persoonlijk heb ik het niet zo met die overdreven commerciële heisa rond Nessie, maar laat het nu toevallig op onze route naar de Speyside liggen. Ik maak er welgeteld één plaspauze, speur een paar minuten tevergeefs naar eventuele lange nekken die uit het water oprijzen en hoop toch stiekem op die ene foto die me schatrijk gaat maken … duh…
Overigens is het wel interessant om te weten dat er vanaf de weg langs het loch maar heel weinig mogelijkheden zijn om tot aan de oever te geraken, voornamelijk door de vele bomen en het gebrek aan stopmogelijkheden langs de baan.
Dan maar snel door naar Urquhart Castle dat amper 18 km verder langs de westelijke oever van Loch Ness ligt. Het beroemde loch is maar liefst 36 km lang en het kasteel situeert zich ongeveer halverwege ervan.
Urquhart Castle heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Oorspronkelijk gebouwd als een fort in de 6e of 7e eeuw, werd het in de 13e eeuw een strategisch bolwerk in de strijd tussen de Schotten en de Engelsen tijdens de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen. Het kasteel was vaak het toneel van aanvallen, belegeringen en plunderingen, maar speelde een belangrijke rol in de verdediging van de regio.
De ruïnes die vandaag de dag te zien zijn, stammen voornamelijk uit de 14e tot de 16e eeuw. Urquhart Castle was ooit een van de grootste kastelen van Schotland, met indrukwekkende torens en muren. Het kasteel werd echter verlaten in de 17e eeuw en deels opgeblazen om te voorkomen dat het in vijandelijke handen zou vallen. Tegenwoordig trekt het een half miljoen bezoekers per jaar die de fascinerende geschiedenis en het spectaculaire uitzicht over Loch Ness komen bewonderen, waardoor het één van de meest bezochte kastelen van Schotland is. Maar daar speelt ongetwijfeld Nessie ook zijn rolletje in.
In 2002 opende een modern bezoekerscentrum en een bezoek aan het kasteel is echt wel de moeite waard met nog heel wat herkenbare vertrekken en constructies zoals de Grant Tower waarvan je de verschillende niveaus kunt bereiken via een indrukwekkende wenteltrap.
Op de weg terug naar de uitgang sta ik nog even stil bij een replica van een ‘Trebuchet‘, een middeleeuwse houten katapult die gebruikt werd om o.a. rotsblokken weg te schieten in de richtingen van vesting- of stadsmuren.
Het kasteel is het ganse jaar geopend voor het publiek.
– Volwassenen van 16 tot 64 jaar: £13 online / £14,50 ter plaatse
– 65plussers: £10,40 online / £11,60 ter plaatse
– Kinderen van 7 tot 15 jaar: £7,80 online / £8,70 ter plaatse
River Spey
De rivier de Spey is met een lengte van ongeveer 172 kilometer één van de langste rivieren van Schotland en de op één na snelst stromende rivier in het Verenigd Koninkrijk. De Spey ontspringt in de Schotse Hooglanden, in de buurt van Loch Spey en het Corrieyairack forest. Vanaf daar stroomt de rivier door indrukwekkende valleien en weelderige landschappen naar het noordoosten, waar ze uiteindelijk uitmondt in de Moray Firth bij Spey Bay.
De hoge kwaliteit van het water uit de Spey en haar zijrivieren, gecombineerd met de overvloed aan gerst en turf in de regio, maken Speyside een ideaal centrum voor de whisky-industrie. In de regio liggen maar liefst meer dan 50 distilleerderijen.
Dalmunach House B&B
We hebben twee nachtjes geboekt in B&B Dalmunich House vlak bij de Dalmunach Distillery. Ik zou deze B&B sterk aanbevolen hebben moest ik onlangs niet vernomen hebben dat de uitbaters naar Inverness verhuisd zijn en de accommodatie dus helaas niet meer beschikbaar is. Ik zal jullie de adresgegevens dus maar besparen.
Geen nood echter, de regio is zodanig populair dat er keuze in overvloed is.
In de twee dagen die ik hier in de Speyside te besteden heb profiteer ik er natuurlijk van om twee rondleidingen te boeken in de GlenAllachie en Glenfarclas distilleerderijen. Ik maakte een reeks interessante foto’s die je in een afzonderlijk artikel kunt bekijken.
Hoogtepunten van deze roadtrip
Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…
- Inleiding en tips
- Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
- Edinburgh in het kort
- Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
- Wandeling: Ben A’an & Loch Katrine loop (6,6 km)
- Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
- Wandeling naar Lost Valley (5,2 km)
- Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
- Isle of Skye in drie dagen
- Isle of Skye: The Quiraing (8,7 km)
- Isle of Skye: Old Man of Storr (5 km)
- Isle of Skye: Hinnisdale River Trail + Hugh’s Castle (5 km)
- Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
- Traject 6: Speyside – Crieff (308 km)
- Traject 7: Crieff – Innerleithen (156 km)
- Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
- Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)