Roadtrip Schotland: Fort William – Isle of Skye
We laten Glencoe en Fort William achter ons en starten de trip waar ik al lang naar uit keek, namelijk naar de Isle of Skye een dikke 200 km verder naar het noorden. Onderweg bezoeken we de ruïnes van Invergarry Castle, rijden we langs het kunstmatige maar prachtig gelegen Loch Cluanie en worden we geconfronteerd met enorme drukte aan het Eilean Donan Castle. Niet veel later steken we de Skye Bridge over en belanden we op de Isle of Skye waar we drie nachten boekten in de gezellige Gleninnisdal Pods.
Schotland: traject 4
Het kaartje toont je een overzicht van de route tussen Fort William en Isle of Skye. Ze leidt langs alle hoogtepunten die ik bezocht maar de blauwe route wijkt hier en daar wel af van de werkelijk gevolgde wegen en is dus enkel bestemd als leidraad.
De kaart is aanklikbaar en leidt je naar mijn interactieve Google kaart.
Of klik hier om de kaart te openen in Google Maps.
Invergarry Castle en het wrak van de Eala Bhàn
Vandaag zijn we dus eindelijk onderweg naar de Isle of Skye, vanuit Fort William een trip van meer dan 200 km. Op de kaart zie ik dat we langs Invergarry Castle passeren, een indrukwekkende ruïne die een rijke geschiedenis met zich meedraagt die teruggaat tot de 17e eeuw. Het is gelegen aan de oever van Loch Oich.
Invergarry Castle werd gebouwd door de machtige Clan MacDonnell van Glengarry, die bekend stond om hun invloed en strijdvaardigheid in de regio. Het kasteel diende als strategische basis vanwege zijn ligging langs de Great Glen, een belangrijke doorgangsroute in Schotland.
Tijdens de opstanden van de Jacobieten speelde het kasteel een cruciale rol. Het werd meerdere keren verwoest door Britse troepen, ondermeer na de Slag bij Culloden in 1746. De ruïnes herinneren aan deze turbulente periode in de Schotse geschiedenis.
Hoewel het gebouw spijtig genoeg niet toegankelijk is vanwege instortingsgevaar, biedt een wandeling rondom het terrein een unieke sfeer. Het kasteel, omgeven door bossen en met uitzicht op Loch Oich, vormt een schilderachtig tafereel. In het water onder het kasteel merk ik een scheepswrak op. Het blijkt te gaan om de Eala Bhàn (White Swan), ooit een vissersboot die omgebouwd werd om passagiers te vervoeren. Een paar jaar geleden overwinterde het schip op het loch en werd verrast door een zware storm waardoor het zwaar beschadigd vastliep op de oever. Het ziet er niet naar uit dat het ooit opnieuw gaat varen.
Loch Cluanie
Nog geen uurtje later rijden we over de A87 en valt mijn blik op een prachtig meer langs onze linkerzijde. Het is Loch Cluanie waarvan je nooit zou kunnen raden dat het kunstmatig is omdat zo perfect geïntegreerd is in het prachtige landschap. Op windstille dagen weerspiegelen de omliggende bergtoppen vaak op het water, wat zorgt voor een spectaculair schouwspel. Het meer strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer.
Het ontstond in de jaren ’50 toen de Cluanie Dam werd gebouwd als onderdeel van een grootschalig hydro-elektrisch project in de regio. Dit maakt het niet alleen een schilderachtige locatie, maar ook een belangrijk onderdeel van Schotlands inspanningen om hernieuwbare energie te benutten.
Als je in deze regio op zoek moest zijn naar accommodatie dan is de The Cluanie Inn een knusse plek om te verblijven, met warme gastvrijheid en een prachtig uitzicht op het meer. Wij houden er even halt voor een heerlijke tas koffie en gebak.
Eilean Donan Castle
We zijn niet zo heel ver meer van de Isle of Skye verwijderd als we langs het iconische en wereldberoemde Eilean Donan Castle passeren. Het is één van de meest gefotografeerde en herkenbare kastelen in Schotland. Gelegen op een klein eiland waar drie lochs samenkomen — Loch Duich, Loch Long en Loch Alsh — biedt het kasteel een fantastisch decor en het zal je dan ook niet verbazen dat het een prominente rol heeft gespeeld in films zoals Highlander (1986) en The World Is Not Enough (1999).
Eilean Donan Castle werd oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw als verdedigingswerk tegen Vikingen. Het diende als bolwerk voor de Clan Mackenzie en hun bondgenoten, de Clan MacRae. Door de eeuwen heen speelde het een sleutelrol in verschillende conflicten, waaronder de Jacobitische opstanden.
In 1719 werd het kasteel echter grotendeels verwoest door Britse troepen tijdens een Jakobitische invasie. Het bleef meer dan 200 jaar een ruïne totdat Lt. Col. John MacRae-Gilstrap het in het begin van de 20e eeuw herbouwde. Zijn restauratie, voltooid in 1932, bracht het kasteel terug naar zijn vroegere glorie en maakte het tot wat we vandaag zien.
Druk, drukker, drukst… 🙁
Bezoekers zijn welkom langs de stenen voetgangersbrug. De toegangsprijs bedraagt £12 (2024).
Het is al laat in de namiddag en tot mijn verbazing stel ik vast dat de parking helemaal volgepropt is. Meerdere keren rijd ik de weg op en af in de hoop dat er een plekje vrijkomt, maar ik ben niet de enige die er zo over denkt. Tevergeefs dus! Ik voel me niet geroepen om in dit soort drukte ook nog eens £12 te betalen en hou het bij een korte fotostop even verderop langs de weg.
Vermoedelijk hebben de nakende paasdagen er iets mee te maken.
Isle of Skye
Er liggen slechts 15 kilometer tussen het Eilean Donan Castle en de Skye Bridge die het vasteland van Schotland bij Kyle of Lochalsh verbindt met het dorpje Kyleakin op Skye. De Skye Bridge was vroeger een tolbrug maar sinds 2004 is de oversteek gratis.
En zo bereiken we in de vroege avond eindelijk de Isle of Skye waar we ongeveer drie dagen zullen vertoeven.
We hebben twee nachten geboekt in de bijzondere Glenhinnisdal Pods, gelegen op ongeveer 17 kilometer ten noorden van Portree.
Maar zover zijn we nog niet. We hebben nog wat tijd over voor het donker wordt en brengen eerst nog een kort bezoekje aan de Sligachan Waterfalls.
Sligachan Waterfalls
De prachtige watervallen liggen langs de A863, een kleinere zijweg van de A87 naar Portree. Iets voorbij het dorpje Sligachan parkeer ik mijn wagen op een korte parkeerstrook langs de weg. Vandaar is het slechts tien minuutjes (800 m) wandelen over een onverhard pad naar de watervallen.
Verderop zien we het populaire Allt Dearg Cottage liggen in een bijzonder pittoreske omgeving, gedomineerd door de Sligichan rivier en de Red en Black Cuillin bergtoppen in de mist gehuld.
De cottage is te huur (zelfvoorzienend) maar moet lang op voorhand geboekt worden omdat het enorm populair is.
Het laatste stuk naar de watervallen is zompig en modderig, dus waterdicht schoeisel is hier wel aanbevolen.
Verwacht je niet aan spectaculaire metershoge watervallen. Het zijn wel idyllische exemplaren in een fantastische setting en erg de moeite waard voor fotografen, vooral bij ondergaande zon. Volgens een lokale legende heeft het water van de rivier magische krachten. Als je je gezicht wast in het water, zou je eeuwige schoonheid verkrijgen. Da’s alvast wel een testje waard … 🙂
Overnachting in Glenhinnisdal Pods
Het kortstondige bezoekje aan de Sligachan Waterfalls gaf ons al een mooie boost voor de komende drie dagen op de Isle of Skye. We volgen de A87 noordwaarts, via Portree in de richting van Uig. Een blik op de Old Man of Storr in de verte verrast ons.
Een uurtje later bereiken we onze eindbestemming voor vandaag, de Glenhinnisdal Pods.
De Glenhillisdal Pods zijn twee charmante glamping-accommodaties ontworpen om gasten een comfortabele en ontspannen verblijf te bieden te midden van de ruige Schotse natuur. Deze twee pods (Otter Pod en Heron Pod) liggen in een rustige en landelijke omgeving langs de rivier de Hinnisdal.
Ze zijn uitgerust met moderne voorzieningen, waaronder een volledig ingerichte kitchenette, een eigen badkamer en comfortabele bedden, ideaal voor stellen of kleine groepen. De locatie biedt een prachtig uitzicht op het omringende landschap en is een perfecte uitvalsbasis voor spectaculaire wandelingen, zoals de Old Man of Storr, Quiraing, Fairy Glen, enz…
Adresgegevens
Glenhinnisdal Pods (Heron & Otter)
Glenhinnisdal, Isle of Skye, United Kingdom
Boeken via Airbnb
Hoogtepunten van deze roadtrip
Omwille van de leesbaarheid werd dit verslag opgesplitst in verschillende trajecten, met daarin alle respectievelijke hoogtepunten.
Trajectverslagen komen er geleidelijk aan. Stay tuned…
- Inleiding en tips
- Traject 1: Newcastle – Edinburgh (178 km)
- Edinburgh in het kort
- Traject 2: Edinburgh – Drymen (163 km)
- Wandeling: Ben A’an & Loch Katrine loop (6,6 km)
- Traject 3: Drymen – Fort William (141 km)
- Wandeling naar Lost Valley (5,2 km)
- Traject 4: Fort William – Isle of Skye (216 km)
- Isle of Skye in drie dagen
- Isle of Skye: The Quiraing (8,7 km)
- Isle of Skye: Old Man of Storr (5 km)
- Isle of Skye: Hinnisdale River Trail + Hugh’s Castle (5 km)
- Traject 5: Isle of Skye – Speyside (273 km)
- Traject 6: Speyside – Crieff (308 km)
- Traject 7: Crieff – Innerleithen (156 km)
- Traject 8: Innerleithen – Sedbergh (204 km)
- Traject 9: Sedbergh – Newcastle (249 km)